Tarja Halonen: Ruotsi menestyy huonosti miesjohdon takia. Mutta mikä on totuus johdosta?

Presidentti Tarja Halonen loihe lausumaan, että Ruotsi ei näytä pärjäävän kovin hyvin, mutta siellä onkin miehet johdossa.

Halonen kertoo Ylen politiikkaradiossa, että kaikki ne maat, joissa naisilla on ollut hyvä tai vahva asema ja joissa on vielä ollut naisjohtaja, niin näyttää siltä, että tämä tilanne on mennyt paremmin. Jopa niin, että pohjoinen hyvinvointiyhteiskunta, joka on hyvin tasa-arvoinen, niin meidän läntinen naapurimaamme Ruotsi ei näytä pärjäävän kovin hyvin, mutta siellä onkin miehet johdossa.

Oli miten oli, jos katsoo Ruotsin hallitusta niin naisilla on siellä enemmistö.

Naisia ovat työministeri Eva Nordmark, tasa-arvoministeri Åsa Lindhagen, talousministeri Magdalena Andersson, siviiliministeri Lena Micko, ympäristöministeri Isabella Lövin kulttuuriministeri Amanda Lind, sosiaaliministeri Lena Hallengren, maatalousministeri Jennie Nilsson, koulutusministeri Anna Ekström, ulkoministeri Ann Linde, tutkimusministeri Matilda Ernkrans ja ulkomaankaupan ministeri Anna Hallberg. Naisia johtavilla paikoilla siis 12 kappaletta.

Miesministereitä on vain 11.

Eduskunnassa istuu 349 kansanedustajaa, joista naisia on 161 ja miehiä 188. Miehillä siis pieni yliedustus. Mutta muuttuisiko joku asia jos kymmenkunta miesedustajaa vaihdettaisiin naisiin, jotta tilanne olisi 50-50.

Niin, mitä se Halonen oikein sanoikaan?