Miltä maistuu rispekti, miltä tuntuu kun mitään ei voi enää muuttaa?

Seuraava jutun alkuosa on julkaistu ensimmäisen kerran pari vuotta sitten muutaman päivä Göteborgin suurten autopalojen jälkeen. Juttu on silti ajankohtainen, sillä Botkyrkan pikkutytön murhan jälkeen horinan aste medioissa on tällä hetkellä ihan omissa atmosfääreissä.
Göteborgissa autot palaa.
Expressen-lehti väittää saaneensa tuntia ennen Göteborgin mellakkaa videoklipin, jossa maskeerattu mies esittää “kritiikkiä” poliisia kohtaan. Puheen poljennosta selviää, että kyseessä on uusruotsalainen, olletikin, että henkilö puhuu hyvin selvää ruotsia.

Videolla henkilö kertoo, että poliisi on hyvin brutaali ja kiusaa ihmisiä ilman mitään syytä. Miehen sanoma on selvä:

– Jos meitä kohdellaan kuin eläimiä, me käyttäydymme kuin eläimet.

Ei ole kuitenkaan täysin varmaa onko videolla jotain tekemistä palojen kanssa. Göteborgin poliisista Erik Nord kommentoi filmin sanomaa SVT:n uutisille:

– Nämä henkilöt loukkaantuvat todella herkästi ja syyttävät kaikesta poliiseja. He kokevat eli kuvittelevat joutuneensa jonkun vainon kohteeksi kun teemme tarkistuksia, että onko heillä aseita päällä tai onko meneillään huumekauppaa. Tämä ei sovi heille, koska he haluavat jatkaa rikollista toimintaa.

Lainaus Expressenistä loppuu.

Rispektin yksi perusluonne on juuri tuossa mitä Erik Nord sanoi: Kunniakulttuurista tulevat miehet loukkaantuvat todella helposti. Ja kun egoa on “loukattu” he vetävät draaman päälle kuin pahimmat draamakuningattaret. Ruotsin kielen sana “lättkränkta män”, helpostiloukkaantuvat miehet kuvaa asiaa aivan erinomaisesti. Erikseen tietenkin vielä se, että uusruotsalaiset loukkaantuvat siitä, että poliisi vaikeuttaa heidän rikollisia toimiaan. Aika hieno käsitys miten yhteiskunta toimii, eikö?

Kunniakulttuurissa elävien miesten elämä perustuu siis siihen, että ei menetä kasvoja. Pienimmästäkin “loukkauksesta” vedetään hertsit ja seuraukset voivat olla hurjanpuoleisia. Monet autopalomellakat syttyvät juuri sen takia, että poliisi on käynyt ratsailemassa kulmakunnan gangsterien huumekätköt ja pistoolit on takavarikoitu. Tämä tietenkin loukkaa uusruotsalaista kunniaa ja alkaa kosto. “Broshalle” (Brother) kilautetaan ja alkaa synkkä, vihainen ja katkera kosto. Naapurien autot sytytetään palamaan ja lähikaupan ikkunat mätkitään palasiksi.

Jokaisen mellakan jälkeen tapahtuu satavarmasti kaksi asiaa: Ensinnäkin valtamedia sympatiseeraa mellakoitsijoita. Tiedättehän ne kaupunkirakenteet, rakenteellinen rasismi ja sosioekonomia. Toiseksi, mellakoitsijoille annetaan mediatilaa, jossa he valittavat mitäpä muutakaan kuin rasismia. Kun ei nähdä omassa toiminnassa mitään korjattavaa tai väärää, alkaa toisten ihmisten syyttely, tässä tapauksessa aina poliisien. Rasismi on siis vain tekosyy saada mättää ikkunoita palasiksi ja poltella autoja.

Toisin sanoen, poliisi siis on puuttunut heidän rikollisiin toimiin ja uusruotsalainen kokee siinä tilanteessa menettäneensä rispektin. Rispekti otetaan takaisin tuhoamalla ympäristöä. Ja valtamedia tuntee sääliä mellakoitsijoita kohtaan. Ikuinen kierre.

Adrianan muistopaikka Botkyrkassa.

 

Viime päivien aikana Botkyrkassa on kyselty, että mitä pitäisi oikein tehdä, että turvallisuus saataisiin takaisin. Tytön ampuminen taisi järkyttää monia. Pahimmat uhoavat, että aikovat muuttaa turvallisemmille seuduille.

Turvallisemmille seuduille minne? Ruotsissa ei ole sellaista kuntaa, jossa pääsisi irti kolmansista maista tulleista tulijoista.

Tähän asti ei ole kuitenkaan kuultu järkeviä ratkaisuja miten tilannetta voitaisiin muuttaa turvallisemmaksi. Sosioekonoomiset tekijät ja kaupunkirakenne ovat niin typeriä selityksiä, että henkilö, joka sellaisia lausuu ääneen, oikeasti haluaa vain pahentaa asioita.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Sori vaan, Botkyrkan tilanteen parantamiseksi ei voi tehdä enää mitään. Eikä monen muunkaan kunnan.

 

Joten, kannattaa vain sopeutua niin elämä on helpompaa.

[rps-paypal]