NHL-kausi jatkuu – kuka on voittajasuosikki?

NHL jatkuu, vaikka hetken näytti jo siltä, että pelejä ei välttämättä jatkettaisi tällä kaudella ollenkaan. Kausi saa varmasti huikean päätöksen, ja ennakkoasetelmat ovat mitä mehukkaimmat. Yllätyksiä voidaan odottaa, ja yksikään joukkueista ei ole suuri ennakkosuosikki loppukauteen siirryttäessä.

Moni asia on kuitenkin johtanut siihen, että kausi halutaan kaikesta huolimatta saattaa loppuun. Poikkeuksellisen kauden lopusta tekevät useat eri tekijät. Ensinnäkin kotikenttäedut heitetään pois, ja pelit pelataan kahdessa kaupungissa. Kummallekin konferenssille on asetettu omat kuplansa, Edmontoniin ja Torontoon. Kotikenttäetua ei käytännössä ole luvassa, eikä faneja katsomoihin oteta. Kaikki pelaajat myös asuvat samoissa hotelleissa, ja sekä joukkueet että henkilöstö eristetään muusta maailmasta.

Kaikesta huolimatta, kauden kilpailulliset asetelmat ovat suorastaan herkulliset. Poikkeusjärjestelyt tuovat oman mielenkiintoisen elementtinsä, joka voi tuoda lisääkin yllätyksiä. Nopeaan tahtiin viimeisteltävä runkosarja saatetaan päätökseen kaksiosaisesti. Vasta sen jälkeen alkavat varsinaiset playoffit.

 

Uusi järjestelmä antaa mahdollisuuden yllätyksiin

Poikkeuksellisen kauden huipennus käydään kolmessa osassa. Round robin on kummankin konferenssin top 4 -joukkueiden oma pikasarjansa. Sen avulla määritetään joukkueiden keskinäinen ranking yksinkertaisella pikasarjalla, jossa kukin joukkue kohtaa toisensa kerran.

Samaan aikaan, kun konferenssien parhaat 4 joukkuetta kisaavat keskenään, kuplan loput joukkueet kisaavat omia sarjojaan. Paras viidestä -järjestelmällä pelattavat sarjat ratkaisevat loput playoffeihin selviävät joukkueet. Jokaisen sarjan voittanut pääsee suoraan ensimmäiselle kierrokselle pelaamaan jotakin konferenssin parhaista neljästä joukkueesta vastaan.

Playoffit alkavat nopeasti kauden jatkumisen jälkeen, ja pudonneet joukkueet poistuvat kuplasta. Stanley Cupia päästään näillä näkymin nostamaan lokakuun alussa, jos kaikki sujuu alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Luvassa on siis tiivis, noin 2 kuukautta kestävä rutistus, jonka aikana pelejä riittää.

Mielenkiintoiset asetelmat yhdistettynä ainutlaatuisiin järjestelyihin sekä muun muassa kotiedun totaaliseen puuttumiseen, voivat johtaa yllätyksiin. Joukkueiden voimasuhteista ei ole ajankohtaista tietoa. Muutamassa kuukaudessa tilanteet ehtivät muuttua; etenkin, kun joukkueet eivät ole treenanneet yhdessä.

Pelaajat ovat käyttäneet luppoajan täysin omien ehtojensa mukaisesti. Monet ovat matkanneet kotimaihinsa, ja kauden jatkumiseen on valmistauduttu omin tavoin. On vaikeaa arvioida, millaisessa iskussa kukin joukkue on, kun kausi vihdoin saadaan jälleen pitkällisen odottelun jälkeen käyntiin.

 

Voittajaehdokkaita on monia

Suosikkeja voittamaan Stanley Cupin ovat ennen pelien alkamista Boston Bruins ja Tampa Bay Lightning tasakertoimin. Myös kahden suosikin takana voittajaehdokkaita riittää. Periaatteessa jokaisella joukkueella on vielä mahdollisuudet, ja ainutlaatuinen järjestelmä antaa nyt mahdollisuuden myös niille, jotka olivat runkosarjan päättyessä ennenaikaisesti playoff-sijoitusten ulkopuolella.

Taustalla riittää haastajia, ja esimerkiksi Vegas Golden Knights sekä Colorado Avalanche ovat suosikkikaksikon kintereillä. Haastajia riittää ihan varmasti, ja yllättäjiä voidaan hyvin nähdä niidenkin joukkueiden osalta, jotka selviytyvät playoffeihin vain villin kortin sarjojen kautta. Kun kotietuakaan ei ole, ei suosikkijoukkueilla ole niin paljoa etua muihin nähden. Paras viidestä -järjestelmällä pelattavat villin kortin sarjat tarjoavat myös heikommilla sijoituksilla oleville joukkueille loistavan mahdollisuuden valmistautua playoffeihin.

Kuplaan eivät pääse ollenkaan Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Ottawa Senators, Detroit Red Wings, Anaheim Ducks, Los Angeles Kings ja San Jose Sharks, mutta kaikilla muilla joukkueilla on vielä mahdollisuudet jopa voittoon asti, kun kuplaan matkaa peräti 24 joukkuetta.

Voimasuhteet ovat tasaisemmat kuin kenties koskaan aiemmin. Koska joukkueiden tämänhetkisestä kunnosta on niin vähän tietoa, ja joukkueet eivät ole edes ehtineet treenata juuri ollenkaan yhdessä, suosikkeja on vaikea määrittää. Poikkeuksellinen kevät ja kesä saa arvoistansa jatkoa, ja NHL:n kahden kuukauden playoff-rutistus on varmasti odotettu tapaus.

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Eräs

Pudotuspelit olleet jo jokusen viikon menossa, että myöhään tulee…

PastoriNikulainen

Pastori ei niin diggaa nhl:ästä. Sen sijaan mm lopputaisteluja on tullut yleensä jännitettyä.
Den glidering ja 2011 6-1 tapaukset jokseekin jossakin muistinsyövereissä yhä.
Aaamen…

WLM

Nuo kannattaa BLM:ää. Kukaan täyspäinen wi seuraa NHL:ää elleivät aktiivisesti kadu ja pyydä anteeksi moista typeryyttä.