Viimeinen ruotsalainen Talvisodan vapaaehtoinen siirtyi taivaspataljoonaan

Viimeinen ruotsalainen vapaaehtoinen sotilas, joka oli mukana Talvisodassa, luutnantti Bengt Essén kuollut. Hän kuoli muutama päivä 100-vuotisjuhliensa jälkeen.

Essén asui viimeiset vuodet Tukholman naapurissa Danderydissä. Essén kertoi mm. HBL:n haastattelussa, että hän saapui Suomeen Tornion kautta 1939 uuden vuoden yönä, josta Kemin kautta hiihtämällä mentiin Sallaan muiden muutaman ruotsalaisen vapaaehtoisen sotilaan kanssa. Essén oli siis mukana taisteluissa ryssän yrityksestä katkaista Suomea.

Essén kertoo HBL:n haastattelussa, että ei pelännyt sotaa. Mies kertoo, että teki vain sen mitä piti tehdä. Kylmää oli ja lunta kaulaan asti, mutta mitäpä sitä mies muuta. Essén oli luultavasti nuorin ruotsalainen, jotka tulivat auttamaan Suomea Talvisodassa.

Essén sanoo HBL:ssä, että nuorena miehenä hänellä ei ollut oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin asettua Suomen puolelle.

– Minun näkökulmasta oli itsestäänselvää lähteä Suomen puolelle. Koulussa opetettiin, että ryssä on vihollinen ja suomalaisia meidän pitää auttaa, itsestäänselvää.


 

 

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hattu päästä , hiljaisuus. Kiitos. Nyky swedustaniasta mahtaisiko löytyä moisia Miehiä? (Nordfronttia lukuunottamatta)

Turhaantunut

Sääli että noin ei ajatellut Ruotsi maana kun sodan alta sinne tuli suomalaisia naisia, lapsia ja vanhuksia, pitivät heitä jonain saastaisina eläiminä.
Minä kiitän ainostaan Saksaa siitä että Suomi on itsenäinen.
Polttihan nuo lapin mutta pieni hinta lentoavusta joka Suomen pelasti.
köykäiset mullat silti Ruotsalaiselle sankarille.

Señor Peligro

Tuo on tosiasia josta ei juuri haluta puhua. Lento-osasto Kuhlmey teki Suomelle palveluksen, josta on syytä olla kiitollinen. Silti sotaveteraanit loppupelissä tekivät sen mikä pitikin. Kiitos ja kumartus.

Aappa

 Itse en ymmärrä, enkä usko menneisyyden nostalgioihin. Mitä siitä on Suomessakaan jäänyt käteen, tai miten se näkyy tässä ajassa?

Turhaantunut

Katso peiliin, ja jos näet siellä itsesi, se näkyy tässä päivässä.
Voin taata että jos historiassa neukku olisi suomen vallannut, et näkisi peilissä mitään koska et olisi edes olemassa.

hieno homma

Se ei ollut nostalgiaa, se oli sotaa ja rauha veteraanien sieluille….

Aappa

Siitä vain, ja katselkaa tekin peilin ohella siihen missä ollaan: kyllä ne entiset sota-ajat on niin kaukana kuin olla ja voi siitä mitä nyt Ruotsissa ja muualla Euroopassa tapahtuu.

Jardekka

Jos ryssä vielä hyökkää tänne niin voit juosta Ruotsiin ja huutaa asylym.)….tana!

Minä

Eivät ne ajat ole mitenkään kaukana. Kaikki silloin tapahtunut vaikuttaa nykyhetkeen erityisen paljon. Ilman suomalaisten sotilaiden urheutta ja Saksan apua, olisi Suomessa puolet väestä venäläisiä ja maa olisi monin verroin köyhempi kehittyvä maa.

Historia pitää tuntea, jotta tajuaisi tätäkin päivää ja myös siksi, että ymmärtäisi missä maailmassa eletään. Turhan moni tuudittautuu kuvittelemaan, että nykytila ja rauhan aika on ikuinen. Se ei ole koskaan ollut ikuista.

Itse asiassa 1939 lukemattomat ihmiset eivät uskoneet sodan voivan tulla. Siksipä valiovaltakin laiminlöi armeijan ylläpidon ja armeija oli heikoilla. Pitääkö tuokin virhe toistaa, kun monet kuvittelevat jälleen kerran, että eihän puolustukseen tarvitse panostaa, kun ei ole vihollistakaan?

Nykyiset ongelmat, jotka ovat kohdalla, ovat aika pitkälti sama asia, siis invaasio. Taas kerran on valtiovalta täytetty ihmisillä, jotka eivät tajua vaaraa, jota kohti ollaan kulkemassa. Samoin äänestäjät elävät kuvitelmassa, että eihän tässä mitään invaasiota ole tapahtumassa, on vaan hädänalaisia. Hyväuskoisuus on jälleen kuosissaan, vaikka huonot seuraukset ovat kirkuvina kaikkialla ja kasvavat ajan kanssa kaikkialla Euroopassa.

Jardekka

Miten näkyy tässä ajassa??no mietippä miksi ylipäätään olet täällä vapaassa itsenäisessä maassa.Siinä nostalgiaa ihan tarpeeksi,ja historian lukeminen auttaa asiaa.

Totuus

Se varmaan ehkä ettei sukusi asuisi siperian perukoilla ja molottaisit venäjää, parhaimmassa tapauksessa. Pahimmassa ettei sinua edes olisi syntynyt, joka ehkä olisi se paras vaihtoehto.

Moonman

Se näkyy vielä tässä ajassa siten, että kun sota on vielä jollain tasolla kansakunnan kollektiivisessa muistissa, niin se vaikuttaa ajatteluun vähän kuin rokotuksen tavoin esim. Suomea pidetään jonkun ulina-tutkimusten mukaan ”euroopan rasistisimpana maana” koska on syytä olla epäluuloinen kaikkea vierasta kohtaan. Tämä on hyvä, jos edes yksikin rikastaja jättää sen vuoksi tulematta. Toisaalta kommunismin alle joutuminen olisi antanut lopullisen suojan monikulttuuria vastaan, kuten baltia ja itä-eurooppa osoittaa.

kanander

Ruotsi ei halunnut enää toista kertaa Venäjän naapurivaltioksi. Siksi vapaaehtoisten lähtöä Suomeen ei haluttu estää. Rispektiä kuitenkin viimeiselle vapaaehtoiselle.

Särmääjä

Eipä taida Ruotsissa sitten enää muita sotaveteraaneja olla kun lähi-idästä ja isiksestä.

Terhomatti Hämeenkorpi

Kunnia kunnioitettaville:-)))

Anna-Maria Korhonen

Kiitokset heille. Eihän ruotsalaisilla olisi ollut pakko tänne tulla, joten näillä miehillä oli sekä rohkeutta, että sydän paikallaan.

Kiitos Bengt!

Hänen ei ollut pakko lähteä Suomeen, lähti kuitenkin. Moniko lähtisi Suomesta Ruotsia puolustamaan nykyaikana jos kysyttäisiin? Ei kukaan tai ei ainakaan moni, luulen, tyvärr.

kanander

Et vissiin tarkoita osallistumista Ruotsin sisällissotaan?

Vieras

Yhtälö on eri. Vaikea puolustaa sellaista joka ei puolusta itseään vaan päinvastoin rakastaa vihollistaan hakatun vaimon Tukholma-syndroomaisena.

Fatwantarkistaja

Kiitos ja iso sellainen.

Youtubessa oi pätkä, jossa ruotsalainen sotaveteraani kertoi lähdöstään. Oli eräliikkeessä nähnyt sinivalkoisen repun ja halusi sen. Kauppias arvasi, että Suomeenhan sitä ollaan menossa. Täytti repun suklaalla, villasukilla ja mitä nyt sotiessa tarvitsee. Tyyppi arveli, ettei hänellä ole varaa siihen kaikkeen tavaraan. Kysyi sitten hintaa. Ei maksanut mitään, kauppias sponsoroi reissun. Hienoja miehiä molemmat.

Joppos123

Historioitsija Teemu Keskisarja sanoi eräällä luennollaan osuvasti.”On täyttä paskapuhetta väittää ettei Stalin olisi Suomen valloituksen jälkeen laittanut käyntiin kansanmurhaa, Katynissa oli jo montut valmiina Suomalaisille”.
Näitä luentoja löytyy netistä, kannattaa katsoa.
Vanhana sotilaana toivotan Bengtille kepeät mullat ja jos luoja suo niin Valhallassa tavataan.

Juha II

Yksi todellinen sankari siirtyi ajasta iäisyyteen. Se, että todellinn ruotsalainen (ei suomen ruotsalainen, jotka luikkivat pakoon ”Uumajan lohkolle” ja ne, jotka rintamalle vietiin alisuorittivat niin raskaasti, että heistä olib yhtä paljon hyötyä kuin Saksalle Italiasta WWII)
– lähtee sotimaan ja vaarantamaan ainutkertaisen elämänsä puolustaakseen vierasta maata, jonne hänen ei todellakaan ollut pakko mennä.
Tämä ruotsalainen oli vakaumuksellinen mies eikä mikään seikkailija, joita myös ilmaantui Suomeen Talvisodan aikana. Ruotsalaiset jopa ottivat vadstuulleen yhden lohkon niin, että suomalaiset sotilaat voitiin siirtää kriitisille rintamavyöhykkeille.

Ruotsalaisten läsnäolo huomattiin myös venäläisten puolella niin että se voitiin kuulla ”Tiltun” suusta, joka huolehti suomenkielisistä propakanda pläjäytiksista radiossa, jotka suunnattiin Suomeen.
Venäläiset pommittivat ainakin pariin otteeseen Tukholmaakin ”vahingossa” tai sitten todellakin eksyessä ei aina niin hyvissä lentokeleissä.
Ruotsin kansa olisi periaatteessa ollut valmis liittoutumaan Suomen puolelle koko silloisten sotavoimien vahvuudell’a, mutta Ruots’in hallitus bei voinut sellaiseen uhkapeliin ryhtyä varsinkin kun se harjoitti valtiollista puolueettomuuspolitiikkaa. Pelkona oli vielä vahva ja voimakas Saksa ja sen ekspansiivinen politiikka, joka piti varpaillaan kaikki lähialueen valtiot. Suomen suhteen Saksa oli torjuvainen, koska Molotov-Ribbentrop sopimuksessa Suomi kuului Neuvostoliiton etupiiriin Baltian maisen kanssa.

Rakas Taivaan Iskä,
Jos tuo, kuten me kaikki olemme syntiä tehnyt,
anna hänelle ne anteeksi Poikasi nimessä.

Tack så mycket, Bengt.
Tackar alla Finskarna.

Ali Kessu

Ruotsista odotettiin valtiona apua. Mutta eihän sieltä mitään tullut ja myöhemmin vapaaehtoinen osallistumisnen kiellettiin. Ehkä saatiin joitakin Boforsseja ( tykkejä ) ostaa. Suomea varoiteltiin seikkailupolitiikasta, suomihan ei sotaa halunnut, vaan stalin halusi vallata suomen. Kyllä saksaa lopulta saadaan kiittää itsenäisyydestä. Panssarinyrkit -ja kauhut olisi pitänyt saada käyttöön jatkosodassa vaan aiemmin. Itselleni ei ole koskaan , mistään lähteestä selvinnyt, miksi niitteen jakaminen joukoille oli niin hidasta.

Kilttimies

”Koulussa opetettiin, että ryssä on vihollinen ja suomalaisia meidän pitää auttaa, itsestäänselvää.”

Mitäpä Vittua ruotsalaiskoulussa tänään opetetaankaan?

R.I.P.

Vieras

Opetetaan ettei ole mitään vihollisia tai edes haittiksia koska kaikki ovat samanlaisia,
no, paitsi jos sanot etteivät kaikki ole samanlaisia ja että jotkut hajottavat yhteiskuntaa – silloin olet vihollinen.

Asko Liukkonen

Nykyisen sotapakolaisen totaalinen vastakohta. Nostin lippiksen päästä ja pidin hiljaisen hetken…

Kiitos ja kumarrus!

Juu, se on Ruotsi, Suomessakin, aina muistuttanut meitä, että itänaapuri on Ryssä, eikä mikään muu. Venäjä kuitenkin v. 1917 antoi meille itsenäisyyden, josta suurkiitos, balshooje spasiiba! Ruotsi ei ole päästänyt meitä vieläkään otteestaan. Muutoin tietysti kiitos näille Suomea tuolloin auttamaan tulleille ruotsalaisille veteraaneille, se oli silloin sotaa. Mutta tuon iankaikkisen vihanlietsonnan ja ryssittelyn voisivat ruåttalaiset jo lopettaa. Me monet suomalaiset koemme venäläisyyden ja rajan takaiset, monituhatvuotiset, ugrilaiset kulttuurimme meille läheisemmiksi kuin ylimielisen ruotsalaisuuden, jonka kanssa meillä ei luonnostaan ole mitään etnisiä juuria. Mutta kuitenkin ja edelleen kunnioittava kumarrus (luulisin), viimeiselle Suomea puolustaneelle ruotsalaiselle🌹. Meitähän ei Ruotsissa ole enää aikoihin puolustanut kukaan.