Hoitovajeen paikkaajalle pikku vankeus seksuaalirikoksista

knitting-1809160_960_720
Göteborgin käräjäoikeus lätkäisi Ruotsiin hoitovajeen paikkaajana tulleelle uusruotsalaiselle kohtuullisen viiden vuoden vankeustuomion potilaansa raiskaamisesta ja lasten seksuaalisista ahdisteluista. Lisäksi jutussa on mukana rasismisyytösten pelko.

Vuonna 1963 syntynyt Hernando Yomayuza Paruna työskenteli pitkään erilaisissa hoitokodeissa, mm. vammaisten hoitolaitoksissa. Mikä lie miehen motiivi hoitotyölle, mahdollisesti pullottava puntti, sillä vuonna 2017 hän raiskasi yhden potilaansa, liikuntavammaisen vanhuksen.

Sopii myös kysyä mitkä olivat hoitokodin motiivit olla tekemättä ilmoitusta asiasta, sillä oikeuden pöytäkirjojen mukaan raiskaus oli hoitokodin muun henkilökunnan tiedossa. Nainen oli kertonut vähän raiskauksen jälkeen toiselle hoitajalle, että mieshoitaja oli raiskannut hänet. Nainen oli ensimmäisen yrityksen jälkeen yrittänyt kertoa uudelleen asiasta, mutta kuuroille korville meni.

Lisäksi nainen kertoi henkilökunnalle pelkonsa mahdollisesta raskaudesta raiskausten takia.

Mitäpä teki henkilökunta? Teki naiselle raskaustestin, jotta ainakin tämän huoli poistuisi.

Toistan: vammaisten hoitokodissa potilaana ollut liikuntavammainen vanhempi nainen joutui raiskatuksi mieshoitajan taholta. Kun nainen kertoi asiasta muulle henkilökunnalle, ja huolensa mahdollisesta raskaudesta, niin henkilökunta teetti naisella raskaustestin. Kun se oli negatiivinen, niin huoli oli poissa silmistä. Henkilökunnan mielestä siis.

Lisäksi henkilökunta rauhoitteli naista, että tämä oli jo liian vanha tullakseen raskaaksi!

Oikeuden pöytäkirjoista selviää, että ainakin viisi henkilökuntaan kuuluvaa hoitajaa tiesi raiskauksesta, sillä ne oli mm. merkitty hoitokodin päiväkirjaan. Siitä huolimatta mitään ilmoitusta poliisille tai terveysalan tarkastusviranomaisille ei tehty.

 

Tapahtuma alkaa purkaantumaan

Tapahtuma alkoi purkaantua vasta tänä vuonna ja todella yllättävästi. Hernando oli nimittäin tullut omantunnontuskiin ja käveli helmikuussa Göteborgin poliisiaseman päivystykseen. Kuulusteluissa Hernando tunnusti ensin kuinka hän oli ahdistellut useita itselleen läheisiä lapsia. Tämän lisäksi hän tunnusti vuoden 2017 naisen raiskauksen.

Kun poliisit hakivat tunnustukselle vahvistuksia hoitokodin henkilökunnan kuulusteluista, niin ilmeni, että totta vieköön usea hoitaja tiesi  raiskauksesta.

Hernandon alkuperäisessä tunnustuksessa oli muitakin raiskauksia, mm. liikuntavammaisen miehen raiskaus sekä muiden potilaiden ahdisteluja, mutta jostain syystä mies kiistikin nämä oikeudessa.

Oikeuden mukaan näyttö riitti tuomioon raiskauksesta ja neljästä lapsen seksuaalisesta ahdistelusta, joista kolme oli törkeitä. Niistä tuomiksi siis viisi vuotta vankeutta.

Voi vain kuvitella millainen kuhina Göteborgissa käy niin kunnan, hoitokodin, terveysalan tarkastajien ja muidenkin hoitoalan toimijoiden kesken kun asiasta yritetään vääntää kättä. Se, miksi raiskauksesta tiennyt henkilökunta ei ilmoittanut asiasta eteenpäin, on hyvin yksiselitteinen. Motiiviksi kelpaa vain välinpitämättömyys tai rasismin pelko.