Miten Kööpenhaminan kuolemanpartion tuomiot etenevät?

Tanskassa pitkiin vankeuksiin tuomittujen uusruotsalaisten tuomio on herättänyt keskustelua ja monet ovat sanoneet, että vihdoinkin saatiin pitkiä tuomioita. Vai saatiinko?

Kolme päätekijää, jotka olivat täysi-ikäisiä, saivat siis elinkautiset ja kaksi tekohetkellä alaikäistä jorkkia tuomittiin 20 vuoden vankeuteen. 20 vuoden tuomio nuorena henkilönä tehdystä murhasta on poikkeuksellisen pitkä tuomio. Ruotsissa vastaava tuomio olisi ollut 2-3 vuotta nuorisohoitoa (eli jonkinlaista nuorisovankilan ja hullujen huoneen välimuotoa) ja Suomessakaan tuomio ei olisi noussut vastaavassa tapauksessa yli kuuteen vuoteen.

Teko tapahtui siis Tanskan maalla ja tekijät ovat kirjoilla Ruotsissa, jotkut jopa kansalaisia. Miten tuomio sitten etenee? Kun kaikki oikeusasteet on käyty läpi ja tuomio on saanut lainvoiman, niin tässäkin tapauksessa, kuten on normaalia, tekijät lähetetään lusimaan tuomiotaan kotimaahansa. Eli Ruotsiin. Tyypit ovat ruotsalaisissa vankiloissa alle kahden vuoden.

Elinkautistuomioiden osalta homma etenee kuten Ruotsin laissa sanotaan. Tuomiota voi hakea Örebron hovioikeudessa muutettavaksi vuosituomioksi. Yleensä oikeus päättää joku 14-25 vuoden lusimisen jälkeen, että tuomio muutetaan esimerkiksi 20 vuoden vankeudeksi. Käytännössä sama asia kuin armahtaminen, mutta sanamuodot ovat erit. Ruotsissa on melko tavallista, että kun tuomion muuttaminen vuosituomioksi lopulta hyväksytään, niin alkaa parin vuoden ”vapauteen valmistautuminen” jakso.

Kahden muun osalta tuomio on kinkkinen. Ruotsissa, kuten useimmissa maissa tuomio suhteutetaan maan lakeihin. Tarkoittaa vaikkapa sitä, että jos joku ruotsalainen saa Yhdysvalloissa miljoonan vuoden vankeustuomion ja hänet siirretään lusimaan kotimaahansa. Henkilö ei tietenkään lusi miljoonaa vuotta vaan asia arvioidaan oikeudessa uudestaan rangaistuksen osalta ja tuomio muutetaan vastaamaan maan lakeja. Jos on saanut Jenkeissä taposta miljoona vuotta, niin se muutetaan vastaamaan Ruotsin jotain 7-12 vuotta.

Ruotsissa alle 20 vuotias ei voisi saada 20 vuoden tuomiota. Näin ollen on hyvin todennäköistä, että tekijät eivät loppujen lopuksi lusi tuomiostaan kuin muutaman vuoden. Ruotsin oikeus tulee joka tapauksessa muuttamaan tuomiot vastaamaan ruotsalaista käytäntöä. Olisihan jo oikeuslaitoksen tasapuolisen kohtelun kannalta epäoikeudenmukaista, että joku Rinkebyssä tuomittu jorkki istuu samasta rikoksesta muutaman kuukauden, mutta vastaavaan rikokseen Tanskassa syyllistynyt ruotsalainen, joka on siirretty Ruotsiin lusimaan tuomiotaan, lusii tuomiosta yli 10 vuotta enemmän.

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
SPARKAUPPA
SPARKAUPPA
3.9.2020 08:35

Justiinsahan Ruotsissa muutettiin matun saama 13-vuotinen murhatuomio hovioikeudessa 1,5 vuoden tuomioksi pahoinpitelystä. Murha tapahtui Bodenissa ja uhrikin taisi olla matu, en muista.

Ruotsin oikeuslaitos on kuin LOTTOKONE, kohta kaikki muukin. Ehkä Ruotsi nimenomaan satsaa siihen että keharien omat kuolemanpatrullit hoitavat vapaalle päästetyt rikolliset pois päiviltä?

WIN-WIN: säästetään kuluissa kun tyyppi eliminoidaan.

Suomi Finland
Suomi Finland
3.9.2020 08:49

”Olisihan jo oikeuslaitoksen tasapuolisen kohtelun kannalta epäoikeudenmukaista, että joku Rinkebyssä tuomittu jorkki istuu samasta rikoksesta muutaman kuukauden, mutta vastaavaan rikokseen Tanskassa syyllistynyt ruotsalainen, joka on siirretty Ruotsiin lusimaan tuomiotaan, lusii tuomiosta yli 10 vuotta enemmän.”

Jorkki on muuten hyvä nimitys tuollaisesta paskiaisesta.

Tietysti ulkomailla tehdyt rikokset pitäisi suorittaa ulkomailla annetun tuomion mukaisesti. Miksi kukaan luovuttaisi jotain p-läjää helpomman rangaistuksen maahan. Pikemminkin pitäisi olla niin, että tuomittu kärsisi tuomionsa tässä tapauksessa Tanskassa Tanskan lakien mukaan, mutta Ruotsi maksaisi Tanskalle tuomitun vankilassapidosta aiheutuneet kulut.

Puolueeton
Puolueeton
3.9.2020 09:21
Vastaa...  Suomi Finland

Aioin lainata saman kohdan ja kysyä, kenen kohdalta oikeuslaitoksen toiminta on epäoikeudenmukaista? Eiköhän ole sääntö, että jonkun kannalta oikeuden mukainen (suvaitsevainen) toiminta on toisen osapuolen kannalta epäoikeudenmukainen (haitallinen).

KIB
KIB
14.10.2020 21:20
Vastaa...  Suomi Finland

Joo,mielenkiintoista muuten nähdä mitä nämä Porvoon poliisin ampujat saavat?Ja siirretäänkö Ruotsiin lusimaan?Veikkaan että viime mainitusta asiasta ei paljon julkisuudessa puhuta..

juha II
juha II
3.9.2020 21:40

Eiköhän Ruotsi hae ”poikansa kotiin” pahasta ”Tanskan maasta”, joka on ilmiselväti ”MÄTÄ”!

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
4.9.2020 00:56

Jos vetäisen kannabiksia Thaimaassa, voin saada 50 vuotta linnaa. Jotain 12 vuotta lusittuani voin anoa siirtoa Suomeen. Täällä saisin päiväsakkoja.

Jos palkkamurhaan Tanskassa vaikka sata ihmistä, saan siirron Suomeen ja ehdollista.

Kumpikohan kannattaa?