Miten Kööpenhaminan kuolemanpartion tuomiot etenevät?

Tanskassa pitkiin vankeuksiin tuomittujen uusruotsalaisten tuomio on herättänyt keskustelua ja monet ovat sanoneet, että vihdoinkin saatiin pitkiä tuomioita. Vai saatiinko?

Kolme päätekijää, jotka olivat täysi-ikäisiä, saivat siis elinkautiset ja kaksi tekohetkellä alaikäistä jorkkia tuomittiin 20 vuoden vankeuteen. 20 vuoden tuomio nuorena henkilönä tehdystä murhasta on poikkeuksellisen pitkä tuomio. Ruotsissa vastaava tuomio olisi ollut 2-3 vuotta nuorisohoitoa (eli jonkinlaista nuorisovankilan ja hullujen huoneen välimuotoa) ja Suomessakaan tuomio ei olisi noussut vastaavassa tapauksessa yli kuuteen vuoteen.

Teko tapahtui siis Tanskan maalla ja tekijät ovat kirjoilla Ruotsissa, jotkut jopa kansalaisia. Miten tuomio sitten etenee? Kun kaikki oikeusasteet on käyty läpi ja tuomio on saanut lainvoiman, niin tässäkin tapauksessa, kuten on normaalia, tekijät lähetetään lusimaan tuomiotaan kotimaahansa. Eli Ruotsiin. Tyypit ovat ruotsalaisissa vankiloissa alle kahden vuoden.

Elinkautistuomioiden osalta homma etenee kuten Ruotsin laissa sanotaan. Tuomiota voi hakea Örebron hovioikeudessa muutettavaksi vuosituomioksi. Yleensä oikeus päättää joku 14-25 vuoden lusimisen jälkeen, että tuomio muutetaan esimerkiksi 20 vuoden vankeudeksi. Käytännössä sama asia kuin armahtaminen, mutta sanamuodot ovat erit. Ruotsissa on melko tavallista, että kun tuomion muuttaminen vuosituomioksi lopulta hyväksytään, niin alkaa parin vuoden “vapauteen valmistautuminen” jakso.

Kahden muun osalta tuomio on kinkkinen. Ruotsissa, kuten useimmissa maissa tuomio suhteutetaan maan lakeihin. Tarkoittaa vaikkapa sitä, että jos joku ruotsalainen saa Yhdysvalloissa miljoonan vuoden vankeustuomion ja hänet siirretään lusimaan kotimaahansa. Henkilö ei tietenkään lusi miljoonaa vuotta vaan asia arvioidaan oikeudessa uudestaan rangaistuksen osalta ja tuomio muutetaan vastaamaan maan lakeja. Jos on saanut Jenkeissä taposta miljoona vuotta, niin se muutetaan vastaamaan Ruotsin jotain 7-12 vuotta.

Ruotsissa alle 20 vuotias ei voisi saada 20 vuoden tuomiota. Näin ollen on hyvin todennäköistä, että tekijät eivät loppujen lopuksi lusi tuomiostaan kuin muutaman vuoden. Ruotsin oikeus tulee joka tapauksessa muuttamaan tuomiot vastaamaan ruotsalaista käytäntöä. Olisihan jo oikeuslaitoksen tasapuolisen kohtelun kannalta epäoikeudenmukaista, että joku Rinkebyssä tuomittu jorkki istuu samasta rikoksesta muutaman kuukauden, mutta vastaavaan rikokseen Tanskassa syyllistynyt ruotsalainen, joka on siirretty Ruotsiin lusimaan tuomiotaan, lusii tuomiosta yli 10 vuotta enemmän.