Pakolaiset polttivat Lesboksen 12 000 ihmisen pakolaisleirin

Kreikan Lesboksen saarella sijaitseva maan suurin pakolaisleiri laitettiin aamuyöllä tuleen ja nyt reilu 12 000 ihmisen leiri näyttää tuhoutuvan kokonaan.

Kreikkalaisten medioiden mukaan sotaa, vainoa ja kidutusta paenneet koronaan sairastuneet miehet aloittivat leirissä kapinan sen jälkeen kun heidät oli testattu positiivisiksi. Miehet laitettiin eristykseen ja tätä ei hyväksytty. Muualle Eurooppaan olisi pitänyt päästä.

Tästä suivaantuneena miehet tuikkasivat telttoja tuleen ja nyt palo on levinnyt käytännössä koko leiriin. Kannattaa huomata, että tartunnan saaneita miehiä oli puolensataa ja heidät eristettiin karanteeniin itse pääleirin ulkopuolelle.

Miehet palasivat kuitenkin salaa takaisin isoon pääleiriin ja tuikkasivat siellä telttoja tuleen.

Kreikkalaisten medioiden mukaan palomiehet ovat saaneet myös vastarintaa yrittäessään päästä leiriin sammuttamaan paloa. Toisin sanoen sotapakolaiset ovat jollain tapaa yrittäneet estää palo- ja pelastushenkilöstöä pääsemästä leiriin.

Paikalliset asukkaat ovat tehneet lähikyliin johtaville moottoriteille sulkuja, jotta 12 000 ihmisen massa ei pääsisi kaupunkeihin ja tuhoaisi niitä täydellisesti. Myös poliisi yrittää koota ihmisiä yhteen, jotta nämä eivät pääsisi ryöstelemään koko saarta.

Tilanne Lesboksella on siis todella paha. On aivan varmaa, että lähipäivien aikana sieltä alkaa lennot Pohjois-Eurooppaan, sillä käytännössä koko pakolaisleirin infrastruktuuri on tuhoutunut eivätkä pakolaisten voida antaa haahuilla pitkin kyliä vapaana, sillä silloin ryöstely pääsee valloilleen täysin.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis on kutsunut varhain aamulla poliisin johtoa ja armeijan kriisipalaveriin.

https://www.ekathimerini.com/256727/article/ekathimerini/news/1000s-flee-fire-at-migrant-camp-on-virus-lockdown-in-greece

https://www.euronews.com/2020/09/09/thousands-of-migrants-flee-massive-fire-at-lesbos-camp-