Poliisin tiedusteluosaston johtaja mafioista: “Tilanne on todella paha”

Jengirikollisuus ja mafiat ovat puhuttaneet Ruotsia viime aikoina ja taas tulee uusi esiintulo. Tällä kertaa poliisin tiedusteluosaston NOA:n johtaja Linda H Staaf tulee uudestaan esille ja kertoo, että “sukuun perustuvat rikosverkostot” uhkaavat demokratiaa.

Staaf tarkoittaa tällä sukujengillä siis suomeksi sanottuna mafiaa. Staaf kertoo SVT:n uutisille, että mafiat rakentavat määrätietoisesti rinnakaisyhteiskuntaa omine lakeineen ja oikeusjärjestelmineen, jossa jäsenet ovat lojaaleja “perheelle”, ei valtiolle. Niin ikään valta on “perheellä”, ei valtiolla.

Staaf kertaa sen tärkeän seikan, joka on ymmärrettävä, jos haluaa ymmärtää ylipäätään rikoskerrostumia.

Ensinnäkin on olemassa sellaisia löysiä yhteenliittymiä, joiden keskittymä on ongelmalähiöiden reunamilla. Nämä jengit ovat lähinnä epäonnisten nuorukaisten öyhötystä. He voivat olla vaarallisia ja tehdä koviakin rikoksia. Mutta tällaiset nuorukaiset voidaan saada kaidalle tielle, jos he saavat ammatin ja muut perusasiat kuntoon. Näillä tyypeillä ei ole mitään kovin organisoitua toimintaa vaan se perustuu lähinnä öyhötykseen ja uhoamiseen.

Sitten on jo astetta organisoidumpaa tavaraa kuten moottoripyöräjengit ja ylintä kastia ovat nämä sukulaisuuteen perustuvat mafiat. Niillä toiminta on hyvin organisoitua ja mafiassa on monta tasoa. Ylimmällä tasolla ovat päälliköt ja niiden heijarit, jotka antavat käskyjä tai tilaavat asioita, esim. murhan. Ytimen ympärillä pyörii iso määrä “toimijoita”, joita voisi ihan hyvin kutsua jonkinlaisiksi sotilaiksi. Ulkorenkaassa on sitten monenlaista wanna-be-gangsteria, joiden haaveena on huumepäällikön ura.

Nämä wanna-bet ja sotilaat eivät tiedä sisärenkaasta mitään. Joku juttu voi olla tilattu sisärenkaalta, eikä alemman tason toimijat tiedä asian luonteesta mitään. He vain toteuttavat “käskyn”.

Väitteen mukaan kuukausi sitten Göteborgissa pidetty alamaailman katuratsia oli jonkun tällaisen mafian vallan näyttö. Ihmisiltä, jotka ajoivat Angeredin alueelle,kyseltiin papereita ja tsekattiin keitä autossa istuu. Julki on tullut jonkun nimettömänä esiintyvän sisäpiiriläisen kertomus, että mafia nyt vaan yksinkertaisesti pitää yllä alueen turvallisuutta, ja ikään kuin auttaa poliisia, sillä poliisi ei yksin pysty kaikkeen.

Mafioden toimintatapaan kuuluu lisäksi ihan konkreettisesti ujuttautua yhdistysten hallituksiin tai yritysten sisäpiiriin tai jopa ihan poliitikkojen paidan kauluksen alle, ja sieltä käsin käyttää valtaa. Valta-asemaa taas tietenkin käytetään työkaluna, jotta saadaan “perheelle” rahaa.

Staafin mukaan tilanne on yhteiskunnan kannalta todella todella paha.


Ulostuloihin on suhtauduttu kahtiajakoisesti. Toisaalta poliisien varoituksiin on suhtauduttu vakavasti ja vaadittu toimia. Toisaalta se toinen ääripää on aloittanut jankutuksen rasismista.

Esimerkiksi on vaadittu, että ei saa käyttää sanaa “klaaneihin perustuvat rikollisjärjestöt”. Käsite on rasistinen. Rasismi perustuu siihen, että Ruotsissa ruotsalaisista suvuista ei käytetä käsitettä klaani, joten sanana klaani viittaa automaattisesti ulkomaalaisiin ja sitä myöten yhtä kuin rasismia. Lisäksi on vaadittu, että ei puhuta ulkomaalaista rikollisklaaneista, sillä siinähän on jo tuplarasismia.

Nimittäin: tekee ne ruotsalaisetkin järjestäytyneitä rikoskeikkoja.