Rasismikohu poliisin rajatarkistuksesta: värillinen kieltäytyi noudattamasta poliisin käskyä

Ruotsissa on yritetty nostattaa rasismikohua eräästä junatapahtumasta, jossa värillinen mieshenkilö kieltäytyy tottelemasta poliisia. Lopulta poliisi kantaa miehen ulos junasta. Ja tämä on rasismia.

Katsotaanpa filmit. Tapahtumapaikka on Kööpenhamina-Malmö juna, jossa juna on tullut jo Ruotsin mantereelle. Poliisi on tarkistellut Tanskasta tulevien papereita ja kyseisen värillisen kohdalla poliisi epäilee huumausaineen salakuljetusta. Videon alkupuolella keskustelu etenee lähinnä jankuttaen. Poliisi sanoo, että värillisen pitää seurata poliisia ja värillinen taas kyseenalaistaa miksi hänen pitää seurata poliisia. Värillinen sanoo, että ei ole tehnyt mitään, eikä aio seurata. Videon lopussa poliisi sanoo, että värilliselle tehdään junan ulkopuolella henkilötarkastus (eli laukut ja taskut tarkistetaan).

 

Alemmassa filmissä värillinen lätkäistään rautoihin ja viedää väkivoimin ulos junasta.

 

Mitä siis oikein tapahtui?

Poliisi teki junassa tavanomaista rutiinitarkistusta ja kyseli ihmisiltä, eli rajan ylittäjiltä papereita. Kun ko. värillinen oli näyttänyt paperinsa, niin poliisilla heräsi epäilys huumesalakuljettajasta. Nyt värillistä pyydettiin seuraamaan junan ulkopuolelle laiturille, jossa hänelle oltaisiin tehty henkilötarkistus.

Värillinen kuitenkin kieltäytyi seuraamasta poliisia. Näin ollen poliisille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin niputtaa mies ja kantaa tämä ulos junasta. Värillistä kohtaan on tehty rikosilmoitus viranomaisen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Rasismia asiassa on se, että mies oli musta. Jos samassa tilanteessa olisi ollut valkoinen, niin tilanne ei olisi ollut mitenkään huomattava. Poliisin toiminta oli siis aivan normaalia eikä poikennut mitenkään rutiineista. Kohde sattui tällä kertaa olemaan värillinen. Ja hän kieltäytyi tottelemasta poliisia.

Olen itsekin joutunut Malmön tullissa huumeratsiaan. Tulin kerran naisystäväni kanssa autolla Kööpenhaminasta ja saavuimme Malmön tulliin aamuyöstä. Poliisi epäili tässä tilanteessa huumekuljetusta ja jouduimme henkilötarkastukseen. Auto käytiin läpi huumekoirien kanssa. Vaikka tympi, en kuitenkaan aloittanut sotaa poliisia vastaan.

Sanottakoon vielä se, että vaikka Ruotsin rajatarkastukset ovat mitä ovat, niin Malmön tullissa on hyvin tarkka huumevalvonta Kööpenhaminasta tulevien matkustajien suuntaan.