Suomi jää taas ilman

Viimeisimpinä villityksinä mitä maailmalla on esiintynyt, voidaan pitää CBD tuotteita, eli hampun / kannabiskasvin uutteesta tehtyjä tuotteita. Ihan alkuun mainittakoon että CBD ei aiheuta minkäänlaista päihtymystilaa eikä sen ole todistettu aiheuttavan minkäänlaisia mainittavaksi mainittuja haittavaikutuksia. Asiasta on kirjoittanut mm. Iltalehti sekä YLE ja siellä on todettu samaa, iltalehti voi vielä hiukan varmistamatonta tietoa julkaista mutta YLE ei sitä usein harrasta.

EU sallii teollisuushampun käytön tuotteissa jonka THC pitoisuus on alle 0,2 %, päihdyttävät tuotteet sisältävät sitä yleensä useita kymmeniä prosentteja. Suomessa jopa todella laadukkaat ja Euroopassa valmistetut tuotteet ovat harmaalla alueella eikä niiden myyntiä ole mitenkään konkreettisesti säännelty. Fimean eli lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen mukaan kannabidiolia sisältävät tuotteet luokitellaan lääkeaineiksi ja niihin tarvitaan resepti. Ruokaviraston mukaan CBD tuotteita kuitenkin saa myydä kunhan niissä ei ole harhaanjohtavaa markkinointia joissa luvattaisiin lääketieteellisiä hyötyjä, käytännössä se on siis ok kunhan ei mainitse että se voi auttaa masennukseen, migreeniin, epilepsiaan, särkyyn, Ms-tautiin jne. Tietysti patentoidut lääkkeet kuten Sativex ja Epidolexia jotka ovat CBD pohjaisia lääkkeitä joita saa reseptillä  on suunnattu Ms-taudin ja epilepsian hoitoon.

Käytännössä mikäli kyseessä ei ole huijausfirma saa tuotteita myydä suomessa, hyvänä esimerkkinä voidaan pitää cibdol.fi joka valmistaa tuotteet sveitsiläisessä laboratoriossa ja myy tuotteita ympäri Euroopan. Sivustolla ei kuitenkaan mainita mitään selkeitä terveysetuja koska se voisi olla väärin useammassa maassa, vaikka maailmalla on jo useampia CBD pohjaisia lääkkeitä pystytään öljystä sanomaan vain että sen uskotaan tarjoavan monia parantavia käyttötarkoituksia ja että sitä tulisi käyttää lisäravinteena eikä lääkeaineena.

Muut euroopan maat tähtäävät kasvuun

Tšekki on kasvunhaluisena maana jo vuodesta 2015 auttanut alaa kasvamaan ja todella monella maanviljelijällä on nyt hamppusadot kasvamassa parempina tuottajina kuin muut sadot. Tšekissä valmistetaan myös todella monien brändien CBD tuotteita. Suomeen ei valmistusteollisuus ole kuitenkaan tullut koska päättäjät eivät osaa varmuudella sanoa onko sen myyminen elintarvikkeena tai ravintolisänä laillista ilman uuselintarvikelupaa.

Lääketeollisuus on itseasiassa onnistunut lobbaamaan euroopan komissiota luokittelemaan kannabinoideja sisältävät uutteet sekä hampun kukinnon 2019 uuselintarvikkeiksi jotta niiden tuominen markkinoille olisi luvanvaraista. Hamppuliitto on tietysti vastustanut uuselintavikkeeksi luokittelun hyvinkin selvillä todisteilla kuten Bolognassa olevalla kupolikaiverruksella jossa lukee suomeksi ”leipä on elämää / Cannabis on suoja / Vini on ilo sekä erilaisilla teksteillä 1450 luvulta joissa mainitaan cannabiksen käyttöä vatsa- sekä pääkipuun. Todisteita oli yhteensä noin 15 eri aikakausilta ja eri maista.

Suomella on hyvä brändi maailmalla ja sitä voitaisiin käyttää markkinoinnissa esimerkiksi CBD tuotteissa, valmistettu Suomessa toimii todella monelle hyvin. Suomi on kuitenkin jäänyt paitsi uudesta kasvulasta jälleen kerran, voittajina on ollut Tšekki sekä Sveitsi. Kilpailukyvystä sen verran että Sveitsissä on keskipalkka vajaa 6000 € kuukaudessa, suomessa keskipalkka on reilut 3500 €.