Suomi jää taas ilman

Viimeisimpinä villityksinä mitä maailmalla on esiintynyt, voidaan pitää CBD tuotteita, eli hampun / kannabiskasvin uutteesta tehtyjä tuotteita. Ihan alkuun mainittakoon että CBD ei aiheuta minkäänlaista päihtymystilaa eikä sen ole todistettu aiheuttavan minkäänlaisia mainittavaksi mainittuja haittavaikutuksia. Asiasta on kirjoittanut mm. Iltalehti sekä YLE ja siellä on todettu samaa, iltalehti voi vielä hiukan varmistamatonta tietoa julkaista mutta YLE ei sitä usein harrasta.

EU sallii teollisuushampun käytön tuotteissa jonka THC pitoisuus on alle 0,2 %, päihdyttävät tuotteet sisältävät sitä yleensä useita kymmeniä prosentteja. Suomessa jopa todella laadukkaat ja Euroopassa valmistetut tuotteet ovat harmaalla alueella eikä niiden myyntiä ole mitenkään konkreettisesti säännelty. Fimean eli lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen mukaan kannabidiolia sisältävät tuotteet luokitellaan lääkeaineiksi ja niihin tarvitaan resepti. Ruokaviraston mukaan CBD tuotteita kuitenkin saa myydä kunhan niissä ei ole harhaanjohtavaa markkinointia joissa luvattaisiin lääketieteellisiä hyötyjä, käytännössä se on siis ok kunhan ei mainitse että se voi auttaa masennukseen, migreeniin, epilepsiaan, särkyyn, Ms-tautiin jne. Tietysti patentoidut lääkkeet kuten Sativex ja Epidolexia jotka ovat CBD pohjaisia lääkkeitä joita saa reseptillä  on suunnattu Ms-taudin ja epilepsian hoitoon.

Käytännössä mikäli kyseessä ei ole huijausfirma saa tuotteita myydä suomessa, hyvänä esimerkkinä voidaan pitää cibdol.fi joka valmistaa tuotteet sveitsiläisessä laboratoriossa ja myy tuotteita ympäri Euroopan. Sivustolla ei kuitenkaan mainita mitään selkeitä terveysetuja koska se voisi olla väärin useammassa maassa, vaikka maailmalla on jo useampia CBD pohjaisia lääkkeitä pystytään öljystä sanomaan vain että sen uskotaan tarjoavan monia parantavia käyttötarkoituksia ja että sitä tulisi käyttää lisäravinteena eikä lääkeaineena.

Muut euroopan maat tähtäävät kasvuun

Tšekki on kasvunhaluisena maana jo vuodesta 2015 auttanut alaa kasvamaan ja todella monella maanviljelijällä on nyt hamppusadot kasvamassa parempina tuottajina kuin muut sadot. Tšekissä valmistetaan myös todella monien brändien CBD tuotteita. Suomeen ei valmistusteollisuus ole kuitenkaan tullut koska päättäjät eivät osaa varmuudella sanoa onko sen myyminen elintarvikkeena tai ravintolisänä laillista ilman uuselintarvikelupaa.

Lääketeollisuus on itseasiassa onnistunut lobbaamaan euroopan komissiota luokittelemaan kannabinoideja sisältävät uutteet sekä hampun kukinnon 2019 uuselintarvikkeiksi jotta niiden tuominen markkinoille olisi luvanvaraista. Hamppuliitto on tietysti vastustanut uuselintavikkeeksi luokittelun hyvinkin selvillä todisteilla kuten Bolognassa olevalla kupolikaiverruksella jossa lukee suomeksi ”leipä on elämää / Cannabis on suoja / Vini on ilo sekä erilaisilla teksteillä 1450 luvulta joissa mainitaan cannabiksen käyttöä vatsa- sekä pääkipuun. Todisteita oli yhteensä noin 15 eri aikakausilta ja eri maista.

Suomella on hyvä brändi maailmalla ja sitä voitaisiin käyttää markkinoinnissa esimerkiksi CBD tuotteissa, valmistettu Suomessa toimii todella monelle hyvin. Suomi on kuitenkin jäänyt paitsi uudesta kasvulasta jälleen kerran, voittajina on ollut Tšekki sekä Sveitsi. Kilpailukyvystä sen verran että Sveitsissä on keskipalkka vajaa 6000 € kuukaudessa, suomessa keskipalkka on reilut 3500 €.

 

Subscribe
Notify of
guest
11 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Puolueeton

”Kilpailukyvystä sen verran että Sveitsissä on keskipalkka vajaa 6000 € kuukaudessa, suomessa keskipalkka on reilut 3500 €.”
Tähän voisi lisätä. Tuloilla 44000€ vero Sveitsissä 12,8% ja Suomessa 30,7%. Vuodessa keskituloiselle jää Sveitsissä noin 8000€ enemmän käyttörahaa.

Kukavaan

Kiitos vertailusta. Entä kun otetaan huomioon rahan ostovoima. Mikä silloin on tilanne.

Ilmari

Sveitsissä on helppo pitää matalaa veroastetta kun maa on vuosikymmenet elänyt piilottamalla varastettua rahaa.

Kukavaan

Hieman asiasta poiketen. Australiassa käytetään lyhennettä CBD, joka tulee sanoista Central business disdrict. Esiintyy kartoissa ja vastaavissa.

Suomalainen mies

Tässähän ei sinänsä ole mitään uutta. Sama kuvio on nähty ennenkin.

Kun tieto gluteenin haitoista ihmisen elimistölle rupesi leviämään noin 10 vuotta sitten, monet ulkomaiset elintarvikevalmistajat rupesivat kovalla kiireellä valmistamaan gluteenittomia tuotteita.

Mutta mitä teki Suomi?

Meillä Suomessa viranomaiset käynnistivät laajamittaisen propagandakampanjan, jossa yritettiin selittää ettei gluteeni ole lainkaan haitallista, ja kansalaiset voivat ihan rauhassa syödä gluteenipitoisia elintarvikkeita jatkossakin. Isot suomalaiset elintarvikejätit sitten hymistelivät mukana, että ”kyllä kyllä, juuri näin se on”.

Mitä tästä sitten seurasi?

Fiksut ihmiset siirtyivät gluteenittomiin elintarvikkeisiin – ja huomasivat terveydentilansa kohenevan merkittävästi. Nämä gluteenittomat elintarvikkeet olivat siis ulkomaalaisia valmisteita, koska Suomen omia elintarvikeyrityksiä asia ei kiinnostanut.

Niinpä esimerkiksi minäkin joudun yhä ostamaan näkkileipää, jossa lukee ”Made in France” tai ”Made in Sweden”, ja jugurttia jossa lukee ”Made in Germany” tai ”Made in Sweden”. Ei ole toivoakaan siitä, että niissä lukisi ”Made in Finland”.

Näin siksi, koska suomalainen elintarviketeollisuus ei edelleenkään valmista tällaisia tuotteita. Suomalainen elintarviketeollisuus on räätälöity tuottamaan vain ala-arvoista bulkkitavaraa, johon käytetään halvimpia mahdollisia raaka-aineita. Eli mm. gluteenipitoisia viljoja.

juha II

No, mites ne ”sadot” sitten suojellaan kun ei valkoposkihanhiakaan saa ampua?

Ennustus

Kannabis vapautetaan lähivuosina, ensin Ruotsi, Tanska ja Suomi hangottelee vastaan kuten tavallista, kunnes huomataan että nuo maat tekevät hyvää bisnestä tällä höpöheinällä ja Suomi jää nuolemaan näppejään, taas. Läääketehtaat yrittävät siivunsa tästä CBD hypetyksestä.

Minä

Yhden tuttuni tytär poti ms-tautia ja kävi ahkeraan lääkärien hoidoissa. Ei mennyt kuin pahemmaksi. Lopulta kokeili kannabisöljyä, ilmeisesti tuota CBD:a. Parani täysin parissa kolmessa kuukaudessa.

Turhaa tavaraa

Turhaa tuota cannabista on hypettää, cannabisosakkeet ovat laskeneet kuin lehmän häntä, esim. Kanadassa.

Minä

Ehkä osakkeet olivat liian suurten odotusten vuoksi nousseet turhan korkealle. On se kokonaisuutena iso bisnes. Onko kannabis pilveily hyväksi tai ei on sitten toinen juttu, mutta kannabikseen liittyy muutakin. Eipä tuo vakiohuume alkoholikaan ole kovin hyväksi ihmiselle.

Turhaa marinaa

Miksi tästä CBD:stä nyt niin kahkotaan? Sen kasvatus ja jalostus on täysin laillista.

Happuja on monia eri lajeja. On kuituhamppu josta tehtiin aikoinaan hamppuköysiä. Mutta kun se jätettiin talveksi pystyyn haristumaan, eikä pystyynjätetystä sadosta saanut tukia, sen viljely loppui. Tästä syystä monella paikkakunnalla on ”Likolampi” jossa liotettiin hamppua sekä pellavaa.

Sitten on tämä öljyhamppu. Sitä saadaan puristettua öljyhampun siemenistä, vaikka sitä määrällisesti onkin enemmän varressa ja lehdissä. Mutta yhtä kaikki, sitä ei tarvitse erotella ja jalostaa ”suurpitoiseksi” kun sitä on normaalistikkin hamppuöljyssä mukana.

Miksi siis pitäisi ostaa erikseen CBD-öljyä kalliilla kun sitä voi ostaa edullisempana hamppuöljynä. Ja kun sitä käyttää ruuanlaitoon niin saa ne E-vitamiinitkin mukaan. Ja mikä parasta, hamppuöljy soveltuu keliakikoille.

Joten, turhaa on marina ja ruikutus CBD:stä. Sitä voi viljella, jalostaa ja markkinoida ihan normaalisti. Ja sitäpaitsi, kun ei erottele CBD:tä eroon hamppuöljystä, säästää melkoisesti energiaa ja laiteinvestointeja. Sekä kolme välivaihetta prosesissa.