Chris Forsne: Seis valheellisuudelle, SVT pitää lopettaa!

Ruotsalaisessa Youtube-formaatissa Swebb-tv:ssä on toisinaan mielenkiintoisia ohjelmia. Haastattelija Mikael Willgertin viimeisin vieras on Chris Forsne.

Ohjelman voi katsoa tuolta, ruotsiksi:

 

Forsne on vaikuttanut vuosikymmeniä Aftonbladetin ja Göteborgs Postenin sekä SVT:n ohjelmistoihin kulttuuri- ja ulkomaankirjoittajana ja sisällöntuottajana. Viime vuosien aikana on kuitenkin tapahtunut jotain, joka tulee esille Swebb-tv:n haastattelussa.

Ensinnäkin Forsne on sitä mieltä, että ei oikein usko, että Ruotsi tulee selviytymään siitä muutoksesta, joka on tapahtumassa. Tilanne on hänen mielestään todella vakava. Hän tarkoittaa muutoksella sitä muutosta, jonka poliitikot ovat keksineet, että Ruotsista pitää tulla monikulttuurinen maa.

Forsnen mielestä mediat ja ennen kaikkea julkinen media, eli yleisradioyhtiöt SVT ja Sverigesradio, ovat syyllisiä siihen tilanteeseen, joka Ruotsissa nyt on. Henkilökunta ja “journalistit” ovat epäpäteviä, kouluttamattomia ja he ajattelevat asioista kaikki samalla tavalla. Tästä seuraa, että he eivät osaa käsitellä muutosta kuten sitä voisi hyvässä tapauksessa käsitellä.

Forsnen mukaan ne henkilöt, jotka eivät ole ottaneet vasemmistoagendaa journalistiseen toimintaansa mukaan, ovat lähteneet alalta jo aikoja sitten. Tai jos heitä onkin jäljellä, niin he tekevät lähinnä jotain toissijaisia juttuja vähäpätöisistä asioista. Toimittajakunta kokee olevansa jotenkin erityisen hyvä ja moraalinen toimija ja tässä on yksi suurin syy siihen, että he eivät voi kirjoittaa maahanmuuton ongelmista. He ovat yksinkertaisesti liian “pelokkaita”, että joutuvat sormenosoittelun kohteeksi, kuten he itse juuri tekevät. Forsnen mukaan tässä on syy miksi maahanmuuttoasioista ei voi keskustella millään tavalla muuten kuin miten se nyt tehdään. Eli keskustelu kiepautetaan aina jotenkin vinksalleen.

– SVT:ssä tilanne on jatkunut ja jatkuu väärään suuntaan ja syy tälle on se, että talossa on monta esimiestasoa ja journalistit pelkäävät liian kriittisillä jutuillaan he joutuisivat silmätikuiksi, Forsne sanoo.

 

Forsne kertoo Solnan hautausmaakidutuksesta, joka on kouluesimerkki miten asioita käsitellään medioissa. Forsnen mukaan mediat halusivat välttää keskustelua maahanmuuttajien rikollisuudesta ja siksipä Solnan juttuun mukaan sisällytettiinkin jonninjoutavaa jorinaa äärioikeistoista. Ihan kuin äärioikeistolla olisi ollut jotain tekemistä kidutuksen kanssa. Juttu vain kiepsautettiin vinksalleen toimittajakunnan perinteisellä tavalla.

Forsne mainitsee toisen esimerkin. Sosiaalitukien huijaukset ovat olleet vuosikymmeniä yleisessä tiedossa, se ei siis ole mikään viime kuukausien aikana jotenkin yllättäen paljastunut ilmiö. Silti tämä aihe on lähes tabu medioiden toimituksissa.

Forsne kertoo, että Ruotsissa on olemassa jonkinlainen “hyvyys”, joka on lähes rasistista; toimittajat kokevat olevansa niin paljon parempia. Monet toimittajat ovat käyneet vain jotain kansanopistoa, jossa on opetettu lähinnä miten kameraa pidetään kädessä, tai miten kirjoitetaan yksinkertaistettuja artikkeleita. He ovat niin epäpäteviä, että heitä on helppo hallita organisaatiossa.

– Jos aiomme selvitä tästä, mitä nyt tapahtuu, niin valheellisuuden on loputtava, Forsne sanoo.

Hän tiivistää asian siten, että journalistit ovat suurelta osin vastuullisia siihen, että Ruotsi on niin kusessa maahanmuuton takia kuin vain voi olla.

– Poliitikot ovat liian kyvyttömiä ja heikkoja laittaakseen vastaan toimittajakunnalle, joka käyttäytyy kuten käyttäytyy. Toimittajakunnasta on tullut eräänlainen yläkasti, jolla on vähäinen koulutus, mutta ovat hyvin homogeenisiä poliittisilta mielipiteiltään. Lisäksi heidän ideologiaansa kuuluu ohjastaa Ruotsi monikulttuurisuuteen. Toimittajakunta on myös vastuussa siitä, että meillä ei ole minkäänlaista poliittista keskustelua, Forsne kertoo.

Forsen haluaa, että kaikki valtiontuki medioille lopetetaan ja yleisradioyhtiö laitetaan aivan uuteen uskoon. Hän mainitsee erityisesti SVT:n (opetusohjelma) UR:n, joka on Forsnen mukaan pelkkä propagandaorganisaatio.

– Me tarvitsemme aivan uuden yleisradioyhtiön. Ja on tärkeää, että ne vanhat toimittajat eivät saa mitään etuoikeutta. Pätevyyden pitäisi olla se, jolla toimittajia palkataan.

Kaiken kaikkiaan Forsne on kuitenkin pessimistinen, eikä usko, että mikään muuttuu kuin vain kuin siten, että Ruotsia kohtaa jokin hyvin vakava katastrofi, joka itsessään muuttaa olosuhteita.

Tuolta ruotsiksi lisää vastaavia jutuja:

https://kulturbilder.wordpress.com/


 

Enpä itse voi olla mainitsematta tähän loppuun, että Suomessa ongelma on aivan sama. Ylen ja valtamedian toimittajat kuvittelevat olevansa niin paljon parempia ja jauhottelevansa rasisteja mennen tullen.

Tästä hienohelmatoimittajien kirjoittelusta on aivan klassinen esimerkki takavuosien Hesarin juttu Malmön pommeista, jossa agendatoimittaja Maria Pettersson meni päiväksi Malmön Rosengårdiin.

Kun Pettersson ei nähnyt yhtään autopaloa, räjähdystä tai murhaa, niin hän kirjoitti ivallisen artikkelin, että onpa Malmössä niiiin vaarallista. Hän kuvitteli saaneensa rasisteille luun kurkkuun.


[rps-paypal]