Afgaanibluffi ja miten se vedätetään loppuun asti

Joku saattaa joskus olla sitä mieltä, että valheella on lyhyet jäljet, vai miten se sananlasku menikään? Tosi asassa voi olla, että on, mutta voi olla, että valhe palkitaan kunhan vain vetää roolia loppuun asti.

Tämä tuli mieleeni kun vanha tuttavamme afgaani Amir Nabizadeh tuli vastaan taas pitkästä aikaa. Nabizadeh tuli kuuluisaksi pari vuotta sitten kesällä, kun Tukholmassa laitettiin pystyyn viikkoja kestäneet mielenosoitukset afgaanilasten turvapaikkojen puolesta. Mielenosoitusten yhdeksi keulakuvaksi muodostui Amir Nabizadeh, jonka henkilöhistoria jäi legendaksi.

Mies saapui Ruotsiin esittäen olevansa alaikäinen lapsi. Hän haki turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia, mutta ei kuitenkaan ollut ikinä asunut Afganistanissa vaan Iranissa, jossa hänen perheensä ja sukunsa oli asunut jo ainakin pari sukupolvea.

Toistan: Nabizadeh hakeutui Ruotsiin turvapaikanhakijaksi Afganistanin tilanteen takia, vaikka ei ollut ikinä asunut Afganistanissa. Hänen vanhempansakin olivat syntyneet Iranissa.

 

Sitten tapahtui jotain. Maahanmuuttovirastossa katsottiin, että Nabizadeh ei ollutkaan lapsi vaan aikuinen. Maahanmuuttoviraston tekemien ikätestien perusteella Nabizadehille lätkäistiin viisi vuotta lisää ikää. Tuli kirjaimellisesti ikälisä. Lapsesta tuli yhdessä hetkessä täysi-ikäinen äijänköriläs. 17-vuotiaasta tuli sekunnissa 22-vuotias.

Mutta mitä sitten? Ikä on vain numero paperilla. Mielenosoitukset Tukholmassa jatkuivat ja Nabizadeh kertoili valtamedian artikkeleissa miten taisteli oikeudenmukaisuuden ja ihmisten tasa-arvon puolesta. Taisipa joku SVT:n toimittelija tirauttaa onnen kyyneleen, kun nappisilmäinen Nabizadeh kertoi aamutelevisiossa taistelevansa loppuun asti.

Lopulta tuli oleskelulupa. Homma oli valmis.

Seuraavaksi Nabizadeh twiittasi, että oli lähtenyt lomalle Iraniin.

 

“Olen kotona Teheranissa kolmen vuoden jälkeen. Äiti ja isä ovat onnellisia, mutta minä haluan olla Ruotsissa! Kaipaan ystäviäni ja koulua. Täällä Teheranissa on kaikkea, mutta ei sitä turvallisuutta, joka minulla on Ruotsissa. Miten teillä menee siellä Ruotsissa?”

 

Joku erehtyi kritisoimaan asiaa, niin Nabizadeh vastasi:

“Ihmiset hakevat turvapaikkaa elääkseen vapaana ilman vankilaa, kidutusta ja kuolemaa. Minulla on oikeus matkustaa tapaamaan perhettäni ihan kuten sinullakin. Pakolaisuus Ruotsissa ei tarkoita vankilaa. Antakaa ihmisten elää vapaana ihan kuten itse haluatte ihmisten olevan vapaita.”

 

Nabizadeh toisin sanoen, jos käyttää pokerikieltä, niin bluffasi värisuoraa, vaikka kädessä oli kasihai. Mutta voitti kasihailla koko potin: Valehteli ikänsä ja jäi kiinni, haki turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia, vaikka ei ikinä ollut asunut koko Afganistanissa ja siitä huolimatta sai oleskeluluvan. Kun lupa oli plakkarissa niin lähti sen jälkeen samantien kotimaahansa pitkälle parin kuukauden lomalle.

Voiko ketään enää vedättää tämän perusteellisemmin? Kaupan päälle hän sai maineen kovana panomiehenä ja oli turvapaikka-aktivistien lämpimissä halauksissa joka puolella.

Nyt Nabizadeh on päässyt töihin. Nabizadeh työskentelee uutistoimisto TT:n valokuvaajana.