Dahlman: SVT:n toimittajat satuilevat artikkeleissaan

SVT:n Gävleborgin toimitus kirjoitteli viime viikolla artikkelin otsikolla “Ulkomaalaissyntyiset voivat pelastaa Gävleborgin työmarkkinat”. Artikkelin otsikko oikeastaan kertoo asian syvimmän luonteen.

Artikkelissa kerrotaan, että monet juuri-maahan-tulleet ovat pelkkää voittoa maakunnalle. Seuraavalla nousukaudella meillä on paljon työvoimaa, kertoili työvoimatoimiston virkailija jutussa.

Vuonna 2015 aloitettiin esimerkiksi Sandvikenin kunnassa projekti, jonka avulla 309 uusruotsalaista on saanut työtä. Integraatiovirkailija kertoo artikkelin loppuun, että homma meni yli odotusten.

Mikäpä mahtaa olla totuus jutun takana? Saiko 309 uusruotsalaista työtä viranomaisprojektin avulla?

Sattui niin, että maakuntalehti Kristianstadsbladetissa on journalisti nimeltä Carolin Dahlman, joka kirjoitti kolumnissaan, että koko homma on puhdasta bluffia.

Dahlman tutki tiedot mitä oli saatavilla ja ilmeni, että kaikki 309 työpaikkaa olivat verovaroin rahoitettuja suojatyöpaikkoja. Kuntaan oli esimerkiksi saatu 2-3 kokopäiväistä maahanmuuttokoordinaattorin virkaa. Kukaan ei kuitenkaan edes enää tiennyt, että moniko näistä vuonna 2015 palkatuista oli samassa työssä tai ylipäätään työssä.

Dahlman kritisoi sitä, että SVT:n toimittelijat kirjoittelevat melko huolettomasti puolitotuuksia tai jättävät kertomatta oleellisia asioita. Hän kertoo toisen esimerkin Högsbyn kunnasta, joka on taloudellisissa vaikeuksissa kun turvapaikanhakijoiden valtion apuraha lakkaa juoksemasta kunnan pankkitilille. Artikkelissa kunnanjohtaja kertoo, että hänellä ei ole aavistustakaan miten kunta selviää.

Dahlmanin mielestä tuossa ei ole koko totuus. Nimittäin kyseinen kunnanjohtaja on jo vuodesta 2018 häärännyt asioita siihen malliin, että kunta on saanut ikään kuin extramäärän uusruotsalaisa, jotka pelastavat kunnan talouden.

Dahlman kysyy, miksi tämä jätettiin kertomatta.