Syytekynnys Miki Sileonin kohdalla melko matala

Suomessa on menollaan useita eri oikeudenkäyntejä, joissa käytetään rikosnimikettä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. On mielenkiintoista verrata tilannetta Ruotsiin ja pohtia asiaa hieman yleisesti.

Ruotsissakin on olemassa vastaava rikosnimike, “hets mot folkgrupp”, joka lakikirjan mukaan on samanlainen kuin Suomen vastaava rikosnimike. Eli henkilö, joka lausuu tai viestittää jotain sellaista, joka uhkaa tiettyä kansanryhmää, tai johonkin kansanryhmään kuuluvaa henkilöä, tai jossa viitataan ihonväriin, kansallisuuteen, etniseen taustaan, uskonnollisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tms, tuomittakoot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ruotsissa on olemassa ryhmittymä “näthatgransakaren”, nettivihatutkija, joka selaa sosiaalista mediaa ja tekee ihmisistä rikosilmoituksia. Kuitenkin melko harva julkibloggari, politiikko tms. kuuluisa toimija ei ole saanut syytteitä kiihotusrikoksesta. Sen sijaan rikosilmoituksia ja tuomioita on jaeltu “tavallisille somekommentoijille”. Tässä on ero Suomeen.

Suomessa eniten ihmetyttää Miki Sileonia vastaan nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytten mukaan Sileoni on joukkotiedotusvälineitä käyttäen levittänyt yleisön keskuuteen mielipiteitä, joissa on solvattu irakilaisia.

Kyse on kaksi vuotta sitten vuonna 2018 Irakin suurlähetystön edustalla pidetystä mielenosoituksesta, jossa Sileoni on pitänyt kaksi muutaman minuutin pituista puhetta, jossa Sileoni on sanonut englanniksi (Liitän kuvakaappauksen syytekirjelmästä, josta tekstin voi lukea):

Tekstit on suomennettu:

“Me emme näe ainuttakaan syytä, miksi Suomen olisi kannettava vastuunsa velvollisuuksia pakenevista, työtä pelkäävistä kansalaisistanne. Me emme halua heitä tänne”.

Ja:

“Jo pelkästään rikos- ja työtilastoja seuraamalla jokainen voi itse päätellä, kuinka paljon Irakin kansalaislla on positiivista annettavaa yhteiskunnalle. Ei mitään”.

Sileonin lausunnot on suunnattu ikään kuin Irakin suurlähetystöön.

 

 

 

Syytteen mukaan Sileonin viestit ovat yleistäviä ja niissä käytetään irakilaisista tulijoista vähätteleviä ja halventavia ilmaisuja. Irakilaiset olisivat ikään kuin vähempiarvoisia. Syytteesä mainitaan lisäksi se, että viestit loukkaavat ihmisarvoa ja ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa irakilaisia kohtaan.

Jos vertaa Sileonin lausuntoja Ruotsissa annettuihin tuomiohin, niin Sileoni ei sanonut oikeastaan mitään. Syytekynnys on ollut hyvin matala. Tosin juuri tällä hetkellähän emme tiedä miten oikeus on päättänyt asian, sillä päätös tulee perjantaina.

Ruotsissa kaikki langettavat tuomiot ovat tulleet hyvin solvaavista lausunnoista. Esimerkiksi viimeisin oikeuden  sakkotuomio smålantilaiselle miehelle perustui lausumaan “Kaikki n**** ovat haisevia torakoita, joille pitää tehdä kuten torakoille tehdään“. Tässä lienee melko ilmiselvää, että kyseessä oli kiihottaminen, tai ainakin solvaaminen. Kiihotuksesta tuomio kuitenkin annettiin.

Kun taas jos vertaa Sileonin lausuntoon, niin siinä lähinnä kysytään miksi suomalaisilla olisi joku velvollisuus ottaa vastaan irakilaisia. Ja mitä annettavaa irakilaisilla on Suomelle. Vaikka Sileonin kieli on kovanpuoleista, siinä ei siltikään uhata kansanryhmää.

Kiihotyspykälä on näin ollen siis hyvin tulkinnanvarainen. Miksi jollakin kansalaisella ei olisi oikeutta sanoa, että suomalaisilla ei ole mitään velvollisuutta maailman toiselta puolelta tulevia ihmisiä kohtaan?

Yhtä kaikki, tätä kirjoitettaessa emme tiedä mitä oikeus on päättänyt asiasta, sillä tuomio tulee perjantaina. Sileoni lähettää silloin Youtube-kanavallaan livelähetyksen, jota kannattaa seurata, jos asia kiinnostaa enemmänkin:

https://www.youtube.com/channel/UCyNvNOQEBMpUwXvj1q5O5gA/featured