Syytekynnys Miki Sileonin kohdalla melko matala

Suomessa on menollaan useita eri oikeudenkäyntejä, joissa käytetään rikosnimikettä kiihottaminen kansanryhmää vastaan. On mielenkiintoista verrata tilannetta Ruotsiin ja pohtia asiaa hieman yleisesti.

Ruotsissakin on olemassa vastaava rikosnimike, ”hets mot folkgrupp”, joka lakikirjan mukaan on samanlainen kuin Suomen vastaava rikosnimike. Eli henkilö, joka lausuu tai viestittää jotain sellaista, joka uhkaa tiettyä kansanryhmää, tai johonkin kansanryhmään kuuluvaa henkilöä, tai jossa viitataan ihonväriin, kansallisuuteen, etniseen taustaan, uskonnollisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tms, tuomittakoot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ruotsissa on olemassa ryhmittymä ”näthatgransakaren”, nettivihatutkija, joka selaa sosiaalista mediaa ja tekee ihmisistä rikosilmoituksia. Kuitenkin melko harva julkibloggari, politiikko tms. kuuluisa toimija ei ole saanut syytteitä kiihotusrikoksesta. Sen sijaan rikosilmoituksia ja tuomioita on jaeltu ”tavallisille somekommentoijille”. Tässä on ero Suomeen.

Suomessa eniten ihmetyttää Miki Sileonia vastaan nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytten mukaan Sileoni on joukkotiedotusvälineitä käyttäen levittänyt yleisön keskuuteen mielipiteitä, joissa on solvattu irakilaisia.

Kyse on kaksi vuotta sitten vuonna 2018 Irakin suurlähetystön edustalla pidetystä mielenosoituksesta, jossa Sileoni on pitänyt kaksi muutaman minuutin pituista puhetta, jossa Sileoni on sanonut englanniksi (Liitän kuvakaappauksen syytekirjelmästä, josta tekstin voi lukea):

Tekstit on suomennettu:

”Me emme näe ainuttakaan syytä, miksi Suomen olisi kannettava vastuunsa velvollisuuksia pakenevista, työtä pelkäävistä kansalaisistanne. Me emme halua heitä tänne”.

Ja:

”Jo pelkästään rikos- ja työtilastoja seuraamalla jokainen voi itse päätellä, kuinka paljon Irakin kansalaislla on positiivista annettavaa yhteiskunnalle. Ei mitään”.

Sileonin lausunnot on suunnattu ikään kuin Irakin suurlähetystöön.

 

 

 

Syytteen mukaan Sileonin viestit ovat yleistäviä ja niissä käytetään irakilaisista tulijoista vähätteleviä ja halventavia ilmaisuja. Irakilaiset olisivat ikään kuin vähempiarvoisia. Syytteesä mainitaan lisäksi se, että viestit loukkaavat ihmisarvoa ja ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa irakilaisia kohtaan.

Jos vertaa Sileonin lausuntoja Ruotsissa annettuihin tuomiohin, niin Sileoni ei sanonut oikeastaan mitään. Syytekynnys on ollut hyvin matala. Tosin juuri tällä hetkellähän emme tiedä miten oikeus on päättänyt asian, sillä päätös tulee perjantaina.

Ruotsissa kaikki langettavat tuomiot ovat tulleet hyvin solvaavista lausunnoista. Esimerkiksi viimeisin oikeuden  sakkotuomio smålantilaiselle miehelle perustui lausumaan ”Kaikki n**** ovat haisevia torakoita, joille pitää tehdä kuten torakoille tehdään”. Tässä lienee melko ilmiselvää, että kyseessä oli kiihottaminen, tai ainakin solvaaminen. Kiihotuksesta tuomio kuitenkin annettiin.

Kun taas jos vertaa Sileonin lausuntoon, niin siinä lähinnä kysytään miksi suomalaisilla olisi joku velvollisuus ottaa vastaan irakilaisia. Ja mitä annettavaa irakilaisilla on Suomelle. Vaikka Sileonin kieli on kovanpuoleista, siinä ei siltikään uhata kansanryhmää.

Kiihotyspykälä on näin ollen siis hyvin tulkinnanvarainen. Miksi jollakin kansalaisella ei olisi oikeutta sanoa, että suomalaisilla ei ole mitään velvollisuutta maailman toiselta puolelta tulevia ihmisiä kohtaan?

Yhtä kaikki, tätä kirjoitettaessa emme tiedä mitä oikeus on päättänyt asiasta, sillä tuomio tulee perjantaina. Sileoni lähettää silloin Youtube-kanavallaan livelähetyksen, jota kannattaa seurata, jos asia kiinnostaa enemmänkin:

https://www.youtube.com/channel/UCyNvNOQEBMpUwXvj1q5O5gA/featured

 

 

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kannattaa miettiä missä maassa puhuu

Zafari ei saanut puhua tuhmia mutta Sileoni saa. Missä ero? Maassa? Ketä puhe koskee?

viherpekkuli

”Monikultuurisuudeksi” nimitetty flirttailu alistuskulttuurien kanssa pitää myös saada rangaistavaksi Suomessa. Muutoin ollaan pian samanlainen gangsterien paratiisi kuin ihannemaamme Svedustan.

Maha54

Kyllä sieltä sakkotuomio tulee. Arvaten 20-30 päiväsakkoa. Valitettavasti näyttää siltä, ettei käräjätuomareilta löydy ”munaa” jättää tuomitsematta noita VKSV:n alulle panemia juttuja.

Haistakaa...

Niinhän se menee, että somali voi vittuilla sekä aukoa päätään rasistisesti sekä irakiaano paremman uskon nimissä aukoa päätään ja kohdella kuin paskaa. Mutta kun kantis sanoo niinkuin asia on, se on matalalla kynnyksellä rasismia. VMP..

K J

Tämän smålantilaisen saama tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei mene mitenkään oikeustajuuni. Niinkuin todettu, on se ennemminkin juuri solvaamista, minkä ennemminkin pitäisin pelkkänä henkilökohtaisena mielipiteenä.

Paljon pahemmin solvataan somessa moniosaajien ryhmissä valkoisia natiiveja, eikä heidän solvauksiin (lue: uhkauksiin) käytetä läheskään saman verran resursseja kuten esim. Sileonin.

Maha54

Vähän aiheen ohi, mutta kiinnostaisi kuulla arvio, jättäisikö poliisi tutkimatta tuon viestin, jos Joakim Lamotte olisi lähettänyt sen maahanmuuttajalle. https://twitter.com/MickeK69/status/1208319288383344640/photo/1

Minä

Taitavat oikeauskoiset olla koskemattomia. Terroritekojenkin kohdalla suojaus ja teon väheksyntä on korkealla tasolla. Niistä kuitenkin tehdään vielä toistaiseksi tutkinta ja viedään oikeuteen.

Punavihernatsimafia

Onko kukaan saanut viime vuosina vapauttavaa tuomiota kun punavihernatsit ovat syyttäneet kiihottamisesta? Kaikki menneet läpihuutona läpi.

Minä

Ehkä, jos tuomittavien kiintiöt täyttyvät. Jos kiintiö ei täyty, pitää etsiä yhä pienemmistä teoista syitä tuomioille. Jos ei ihan vielä noin, niin kohta varmaan tuo vanha neuvostoaikainen tapa tulee käyttöön.

Kuin NL:n rikoslain 58. pykälä

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan laissa on se oleellinen pointti, että uhkaamisen lisäksi se sisältää myös solvaamisen ja panettelun, mikä mahdollistaa sen että esim. viranomaisten lähteistä otettujen tilastotietojen esittämisestä voi saada syytteen ja jos saa syytteen, niin tulee myös tuomio mikä on täysin poikkeuksellista verrattuna muiden rikosten syytteistä seuraaviin päätöksiin.

Ilmari

Näin se meni Neuvostoliitossa. Ei ollut merkitystä, onko esitetty asia totta. Riitti että se oli ”parjaava”.

Klarsyn

Syytekynnys näyttää olevan olematon. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on hyvin löysä tulkintapykälä, ja loukkaantuja ei koskaan ole kansanryhmä, vaan joku hallitsevaan eliittiin kuuluva, joka on poliittisessa liitossa vähemmistön kanssa. Ainoastaan uskottavalla väkivallalla uhkaaminen voi olla tuomittavaa, ei tietenkään pelkästään sen sanominen, että tätä ryhmää ei tule elättää täällä. Sileonin tapauksessa on ilmiselvä mielipidevaino kyseessä. Poliisivaltio toimii, Suomi kehuskelee EU:ssa oikeusvaltioperiaatteillaan ja vainoaa omia kansalaisiaan. Vähemmistöt ovat kaikenlaisine väkivaltaisine uhkauksineen ja vaatimuksineen valtiovallan suojeluksessa, enemmistön katsotaan olevan syyllisiä myös niihin.

öljyrahastaja

Kiihottaminen pottunokkaista kansanryhmää vastaan on euroglobalistien piikojen ja renkien erityisessä suojeluksessa.

Ihmemaa Irakki

Mites on kun media kaivaa jonkun tikun nokkaan ja ajojahti alkaa, esim. Irakin (evp) puolustusministerin sossuavustusten nostamiset, perheen pahoinpitelyt ja homoilut netissä?

Riskeeraako media koskaan saada syytettä kiihottamisesta vaiko vain uutisen kommentoijat?

Los6666

suomi ja suomalaiset ei oo penniäkään velkaa yhdellekkään lähi-idän tai afrikan paskamaalle.
Siirtomaavallat runkatkoon mieltään ottamalla näitä vitun moniosaajia maansa täyteen ja ihmetelkööt sitten, että miksiköhän kaikki menee päin helvettiä.
kiihottukohan joku kusipäävasurisuvakkisukupuoleton tästä ❤️

Frank

Mutta entä jos on ollut kiihottunut esimerkiksi Tynkkysen sanoista joista tynkkynen on tuomittu, eikai siloin voida tuomita jos tynkkynen on jo tuomittu kiihottamisesta koska kiihottuminen ei ole ollut oma syy vaan tuomion saaneen tynkkysen? Ei kai sitä muuten kiihottamisesta olisi tuomittu ellei joku olisi kiihottunut ja ei kai kiihottuneita voida tuomita toisen tekemästä rikoksesta?

juha II

Tottahan tuo puhuu ja juuri sepä onkin rikoksista suurin. Kuinkahan muuan Lallin (ei ”lalli” Partinen) olisi käynyt Köyliöjärven jäällä tehdystä ”vihateosta”?

Eikö nyt pitäisi ihmisyyden ja kaikkinaisen sekopäisyyden nimissä notaa syytösten alaisiksi kaikki Talvisodassa ja Jatkosodassa taistelleet ”viha-ampujat”.Jotka varsinkin Talvisodassa osoittivat ”jyrkkää epähumaanisuutta” idästä saapuville sotakuntoisille miehille,joilla todellakin oli ”suden nälkä” ja omat poliittiset komissaarit ampuivat heitä selkään,kun kuolema ei tahtonut aina maistua.

Salminenmika
p.k.

Tuomioita tullee pärstäkertoimen mukaan. Jos olemuksesi henkii ”ikäviä” voi maltillisetkin sanat aiheuttaa tuomion. Eli rasistisen oloset ei kivat saavat tuomioita.

Särmääjä

Suomessa tota pykälää on viime vuosien aikana käytetty jo kymmeniin enemmän tai vähemmän poliittisesti esillä olleisiin aktiivitoimijoihin aina ihan kansanedustajiakin myöten. Se on poliisin ja oikeuslaitoksen poliittinen lyömäase kaikkia innokkaimmin mielipiteitään kertovia toisinajattelijoita kohtaan eli siis laillinen tapa sakottaa siitä että puhut vääriä asioita ja kannustaa näin lopettamaan sen toiminnan. Oikeudenkäynnit niissä on pelkkä muodollisuus ja täyttä teatteria koska ei ne ikinä nurin mene. Sitten on myös niitä muutamia isoja pahiksia valtiolle kuten esim. Ilja Janitskin ja nykysin Marco de Wit jotka pitää saada ihan vankilaan asti aiheuttamastaan mielipahasta viranomaisille. Se on sitten jo ihan ison maailman meininkiä ja kunnon toisinajattelijoiden/opposition vaientamista ja vaatii myös sitä että kohde on erityisen hankala ja monipuolinen toimija.

Särmääjä

Se täytyy tajuta että kiihottamiset on aina alusta loppuun asti valtion alasten viranomasten ajamia ja luomia juttuja josta voi käydä mielivaltasta oikeutta. Ne ei ole mitään oikeita rikoksia, jossa olisi joku uhri vaan enemmänkin moottoritiellä muutaman kilometrin ylinopeudesta välähtävä kameratolppa, mutta silloinkin on rikottu jotain selkeetä asiaa, jota ei kiihottamisessa ole.

pöh

Totuuden sanominen on rikollista, ja jokainen ymmärtää että siitä ei hyvä seuraa.
Näin siinä käy kun poliisia, valtakunnansyyttäjää ja oikeuslaitosta myöten kaikki politisoituu. Sitä vaan ihmettelen miten kehtaavat koko ajan puhua ”oikeusvaltioperiaatteesta” ?

Juha

”Suomessa ei ole pussieläimiä
Suomessa on maailman vapain media. Suomessa on maailman paras koulutus. Suomessa on maailman paras hallinto. Suomessa viranomaiset eivät valehtele. Suomessa ei ole propagandaa. Suomessa on oikeusvaltio. Suomessa on moniarvoinen kansalaisyhteiskunta ja demokratia, joka uskoo yksimielisesti Yleisradioon. Suomessa on maailman vähiten korruptiota. Suomessa on kaikki hyvin läpinäkyvää.. Suomessa oikeus on läpinäkyvää, reilua ja tasapuolista..
Suomessa kaikki on kaunista.”

Juha

Anna-Maria Korhonen

Miksi Sileonin kommentti oli kai liian fiksu ja sai ajattelemaan. Siinä iraqiaanot nähtiin kuitenkin ihmisinä, joilla on maa, joka on velvollinen huolehtimaan heistä.

En tiedä, miten olisi käynyt, jos hän olisi puhunut vaikka pedofiilikulttuurun edustajista ja käskenyt heidän hurauttaa lentävällä matolla sinne, missä taateli kasvaa. Ehkä Rasmuksen sivuilla olisi ollut asiaa koskeva viestiketju, jossa Sileonin olisi leimattu elämä koululaiseksi ja öyhöttäjäksi.

Fiksut ihmiset katsotaan vaarallisiksi, koska he herättävät ihmisiä.

K J

n

Hyvin sanottu. Kirjoitin paljon enemmän ja maalasin tekstini. Sen jälkeen hipaisin ”n”-näppäintä. Kaikki tietää mitä sitten tapahtuu. V*** nero…

Pete

Tajukangas käyttää kroonisesti sanottakkot, tulkoot, tuomittakoot jne. vaikka kyseessä olisi yksikkö eli pitäisi käyttää sanottakoon, tulkoon jne.

Ei-lakimies

Tasa-arvoinen sananvapauslaki Suomeen -suomensuomalaisten tasa-arvoinen kohtelu varmistettava.