Miten alamaailma teilaa kilpailijat?

Parturi-kampaamon pyörittäminen on Ruotsissa hyvin riskialtista hommaa. Nimittäin saksihaavojen lisäksi suurena riskinä näyttää olevan liikekiinteistöjen mäiskäleeksi pommittaminen.

Viimeisten puolen vuoden aikana tapahtuneiden räjähdysten ylivoimaisesti enemmistönä kohteena ovat parturi-kampaamot. Seuraavana yrityskohteina pommeille ovat erilaiset pienet tupakkakaupat, etniset vihanneskaupat ja ravintolat, jotka sijaitsevat ongelmalähiöissä.

Viimeisin pommitus tapahtui Åmålin pikkukylässä, jossa kyläraitilla sijaitsevan parturin edustalle viritettiin jytky. Ikkunat palasiksi ja ovi avaruuteen.

Vaikka asiasta ei ole mitään tutkimusta, niin viittaa vahvasti siihen, että etniseltään eri taustaiset henkilöt yksinkertaisesti pommittavat kilpailijat ulos markkinoilta.

 

Pt-media perehtyi asiaan Sigtunan kunnan Märstan taajaman tiimoilta

Märstassa ja ympäristössä asuu 25 000 ihmistä, eli vastaa tuollaista pientä kaupunkia. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että taajamassa on kymmeniä ravintoloita, vaikka Tukholman city on puolen tunnin ajomatkan päässä. Laskelmieni mukaan tälla pienellä taajama-alueella on 30 ravintolaa. Osa on pieniä kerrostalon liikehuoneistojen pizzerioita, osa lounasruokaloita, osa kaljabaareja ja mahtuupa joukkoon muutama yökerhokin.

Pari vuotta sitten Märstan ravintolamaailmassa alkoi kova kilpailu. Juna- ja bussiaseman kupeessa sijaitsi suosittu kaljabaari, joka veti sijaintinsa puolesta paljon asiakkaita. Koska kaljajuoppojen määrä on rajallinen, niin se aiheutti tietenkin kovaa hintakilpailua. Aseman baari myi isoja tuoppeja 30 kruunuun. Vertailun vuoksi saman kiinteistön toisessa päässä ja kadun toisella puolella tuopin hinta oli yli 40 kruunua, jopa 50 kruunuakin pyydettiin.

Kukkulan toisella puolen isojen tuoppien hinnat olivat vähintäänkin 60 kruunua.

Alla kuvissa asemabaarin pommin jälkiä.

Asemabaaria hyvin tunteva henkilö kertoo Pt-medialle, että kun baariin alkoi virrata asiakkaita, niin samalla alkoivat ongelmat. Monet ravintolat olivat erään tietyn ryhmittymän omistuksessa. He antoivat ukaasin, että kilpailua ei sallita. Seuraavaksi tuli suoria uhkauksia, ja kun se ei auttanut, niin ravintolan edustalle viritettiin kunnon pommi.

Räjähdys tuhosi ravintolan koko sisustan ja viereinen kiinteistö on nyt parin vuoden jälkeen purkukunnossa. Yksi kokonainen kerrostalo toisin sanoen meni purkuun ja 50 metrin päässä sijaitseva ICA-ruokakauppa remontoitiin täysin.

Räjähdyksestä ei ole otettu edelleenkään kiinni ketään, sillä näyttöä on hyvin vaikea saada. Ei vaadi kummoista taitoa olla jättämättä paikalle sormenjälkiä tai DNA:ta.

Asemabaarin asiantuntija kertoo Pt-medialle, että kun he alensivat hintoja ja asiakkaita alkoi tulla sisään, niin samalla ovenavauksella sisään saapui uhkaava tunnelma. Esimerkiksi terassilla saattoi käydä henkilöitä, jotka suorasanaisesti uhkasivat asiakkaita, jos nämä jatkoivat asemabaarissa kaljan juontia. Niin ikään baarin edustalla alkoi postata pimeitä takseja.

– Kun asiakkaat menivät pihalle tupakalle, niin nämä pimeät taksarit tarjosivat kyytejä toisiin tiettyihin ravintoloihin, asiantuntija kertoo, ja sanoo, että he olivat siis ilmiselvästi maksettuja taksikuskeja.

– Kerran kun istuin iltaa ravintolassa, niin sisään saapui kolmen kunnon gangsteria. He siis näyttivätkin sellaisilta. He alkoivat riidellä paikan omistajan kanssa. En ymmärtänyt mitä he puhuivat, sillä kaikki osapuolet puhuivat arabiaanokieltä, mutta joka tapauksessa mistään herttaisesta syntymäpäivän toivotuksesta ei ollut kyse.

Pt-median lähde kertoo, että tietää kyllä ketkä ovat pommin takana, mutta asiasta ei voi puhua.

– En ole poliisi enkä osapuoli asiassa mitenkään. Mutta kaikki tietävät mistä on kysymys. Se on ihan yleisesti tiedossa.

 

Mistä siis on kysymys?

En itsekään nyt tässä tilanteessa, koska mitään tuomioita ei ole annettu, niin kerro sen tarkemmin keitä teon takana on. Kyse on kuitenkin etnisestä ravintolamaailman kiistasta, jossa ei ole yhtään ainoaa ruotsalaista osapuolta. Muutama kilpailija yksinkertaisesti klikkiytyi keskenään ja yksi kova kilpailija teilattiin alalta pois. Kyseinen ravintolahuoneisto on edelleen suljettu.

 

Miksi partureita sitten pommitetaan?

Parturitoiminta on Ruotsissa samanlaista alaa kuin ravintola. Tukholman alueelta ei yksinkertaisesti enää löydä parturia, joka olisi ruotsalainen. Kilpailu alalla on kovaa. Hintataso on alhaisimmillaan 140 kruunua, mutta jotkut pyytävät 250 kruunua. Eli euroissa yli kympin hintaero perus kynimisestä.

Alussa mainitussa Åmålin parturin pommituksessa on kyse siis aivan samasta asiasta kuin kertomastani esimerkistä Märstan ravintolamaailmasta.