Ulkonaliikkumiskieltoja jaeltu muuallakin kuin vain Tenstassa

Julkisuuteen tullut Tenstan gangsterien ulkonaliikkumiskielto ei ollut ensimmäinen. Kuten eilen kirjoitin niin asiasta on ollut jo pitempään huhuja, että vastaavia koko kaupunginosaa koskevia ulkonaliikkumiskieltoja on julistettu useampiakin.

Pt-median Rinkebyn kirjeenvaihtaja kertoo, että myös Rinkebyssä on julistettu samankaltaisia ulkonaliikkumiskieltoja alueittain.

– Meillä on muutama kadunpätkä ja kerrostalo, jossa gangsterit ovat postanneet kerrostalojen rappukäytävissä ja katujen päässä ja ilmoitelleet ihmisille, että heidän pitää mennä nopeasti sisälle, he eivät saa liikkua juuri nyt ulkona. Paikalliset ihmiset tietävät kyllä mistä on kysymys ja harva kyselee mitään. He vain menevät sisälle. Joku saattaa mennä ulkonaliikkumiskieltoa vartioivien henkilöiden luokse ja kysyä luvan saada jatkaa matkaa tms. Hyvin harva kuitenkaan kyseenalaistaa asiaa, sillä he nyt yksinkertaisesti haluavat jatkaa elämäänsä ilman sairaalareissuja.

– Ruotsin valtio ei voi voittaa tätä tilannetta enää puolelleen. Ensinnäkin tietenkin siksi, että ihmiset tietävät, että poliisi ei voi turvata jokaisen yksittäisen ihmisen elämää joka sekuntti. Vaikka paikalle ajaisi poliisiautoja ja ikään kuin merkkaisivat reviiriä, niin gangsterit ovat merkinneet reviirin jo aikoja sitten. Paikallisten asukkaiden on siis yksinkertaisesti hyväksyttävä tilanne.

– Myös muitakin kieltoja voi olla. Aika yleinen on tilanne, että parkkihallin ovella on ”vartija” ja kertoo, että juuri nyt sisälle ei voi mennä. Mitä parkkihallissa sitten tehdäänkin, niin gangsterit pitävät sitä kiinni hetken. Ovat ne yrittäneet myös jotakin väliaikaisia liikkumiskieltoja kauppoihin.

 

Tilanne on siis sellainen, että vaikka asukkaille jaellaan gangsterien puolelta ulkonaliikkumiskieltoja ja liikkumisrajoituksia, niin asukkaat periaatteessa hyväksyvät sen. Tenstassa ja Rinkebyssä ei siis asu yhtään ainoaa ruotsalaista. Paikalliset ihmiset tulevat suurimmaksi osaksi kehitysmaista. He vihaavat ruotsalaisia ja ruotsalaista yhteiskuntaa niin paljon, että eivät lähde tällaisissa tilanteissa ”yhteiskunnan” puolelle ”omiaan” vastaan vaan ottavat sopeutuvaisen asenteen. ”No, tehdään kuten ne käskee, niin ei tule vaikeuksia”.

Nuorukaiset taas huutavat hoosiannaa. He haluavat olla mukana tuollaisessa siistissä ”katutoiminnassa”. Moni varhaisteini ja teini haaveileekin nyt mahdollisuudesta liittyä jengeihin valvomaan liikkumisrajoituksia. Silloin kehitysmaista tullut mitätön mitään osaamaton kikkarapää olisi jotain. Saisi sitä rispektiä, saisi vähän massia ja sen sellaista. Voisi vaikka joukolla raiskata jonkun ruotsalaisen huoran.

Ei siis kannata haaveilla mitään sellaista, että maahanmuuttajalähiöiden asukkaat alkaisivat kritisoimaan liikkumisrajoituksia. He hyväksyvät ne sellaisina kuin ovat.

Ruotsalainen yhteiskunta taas ei voi asialle yhtään mitään. Ensinnäkään ei ole haluja, toiseksi ei ole kapasiteettia. Jos Tenstaan tai Rinkebyhyn vietäisiin aseistautuneita ruotsalaisia sotilaita, niin niiltä vietäisiin aseet ja ne ajettaisiin pois sieltä. Silloin tilanne olisi vielä nolompi. Nyt voi kuitenkin sanoa ”kovia” kannanottoja tv:ssä eikä tarvitse pelätä kasvojen menetystä.