Kreikkalaiset ovat onnistuneesti estäneet mereltä tunkeutumisia

Eilisen päivän aikana on ympäri läntistä Eurooppaa uutisoitu Frontexin operaatioista, joissa laittomasti Eurooppaan Välimeren yrittäviä henkilöitä on käännytetty merellä takaisin lähtömaihin, lähinnä Turkkiin.

Frontex eli Euroopan raja- ja merivartiosto on Kreikan rajavartioston kanssa yhteistyössä käännyttänyt merellä useita venelastillisia kumiveneillä Kreikkaan yrittäneitä kolmansista maista tulleita miehiä.

Der Spiegelin mukaan esimerkiksi yksi kumivenelastillinen Samoksen saarelle rantautuneita miehiä pakotettiin takaisin veneeseen ja merelle kohti Turkkia. Kannattaa huomata, että merimatka tässä on vain joitakin kilometrejä, joten mitään vaaraa tulijoille ei ole aiheutunut.

Mediat ovat kertoneet, että tällainen laittomasti Eurooppaan tulevien miesten häätäminen on laitonta, sillä tulijoilla on oikeus saapua Eurooppaan.

Kannattaa huomata tässä sopassa muutama seikka:

Tulijat ovat laittomia ihmisiä ja he ovat tulossa EU-alueelle laittomin perustein. Heillä ei ole matkaan oikeuttavia matkustusasiakirjoja ja Schengen-viisumia. Lisäksi he yrittävät rajan yli muusta kuin siihen sallitusta paikasta. Esimerkiksi Suomeen ei saa saapua pohjoisen Ruotsin vastaisella maarajalla muilta kuin virallisilta rajanylityspaikoilta.

Frontexin ja Kreikan rajaviranomaisten toiminta ei siten ole minkään lain vastaista.