Muutama vihje, jos epäilee henkilötietojensa joutuneen vääriin käsiin

Tähän mennessä lienee melko selvää, että Vastaamon asiakkaille lähetetyt kiristyssähköpostit tuskin ovat tuottaneet yhtään euroa kiristäjien tiilille. Juttu on saanut niin suurta huomiota, että suurimmassakin uutispimennossa elävä henkilö on tietoinen asiasta, eikä maksa kiristyslunnaita.

Suurin ongelma Vastaamon asiakkaille jatkossa lienee se, että käsittääkseni henkilötietoja on ollut jo siellä täällä jaossa ja tiedoissa on ollut ainakin henkilön koko nimi, henkilötunnus, mahdolliset osoitteet ja sähköpostit plus puhelinnumerot. Nämä tiedot tulevat kiertämään netissä vielä pitkään erilaisten todella kummallisten ja hämärien toimijoiden parissa.

Sinänsä henkilötietoja on vaikea käyttää hyväkseen ja yksistään pelkällä henkilötiedon tuntemisella ei voi hakea esimerkiksi suuria lainoja. Pankeissa paikan päällä tiedot tarkistellaan tarkasti, joten laina jää pankkiin ja poliisi noutaa lainayrittäjän putkaan. Kun taas netissä toimiva luottoyhtiö tai pankki vaatii netissä tehdylle lainahakemukselle aina vahvan tunnistautumisen, joten tämäkin petosyritys jää yritykseksi. Pääsääntöisesti kaikki lainahakemukset kosahtavat tähän.

Joitakin mahdollisuuksia kuitenkin jää. Henkilötiedoilla voidaan ostella osamaksulla puhelimia tai televisioita kivijalkaliikkeestä, jos rikollinen saa väärennettyä edes jonkinlaisen alkeellisen henkilöpaperin. Samalla puhelimen ostolla voi saada haltuunsa puhelinliittymän.

Ammattipetosmies pystyy tekemään henkilötiedoilla monenlaisia pieniä veivauksia, mutta niiden kannattavuus on luokkaa pöljä, pöljempi, pöljin. Hotelli- ja muita maksupetoksia. Asutaan esim. hotelleissa väärillä henkilötiedoilla ja jätetään piikki maksamatta. Tämä alkaa nykyään kuitenkin olemaan menneen talven lumia, sillä majoituspaikat vaativat yleensä etumaksun. Maakunnissa on pienen pieni mahdollisuus saada jotain pientä velaksi, kuten joskus ennen vanhaan oli tapana. Supliikkimies saattaa saada rautakaupasta akkuporakoneen velaksi tai Essolta tankillisen bensaa. Kylän kenkäkaupasta lähtee ehkä kenkäpari ”sovitukseen”. Mutta mitään autoja, asuntoja, kultakelloja ja suuria seteleitä ei tällä toiminnalla nykypäivänä enää saa velaksi.

Yllä mainitut ”velaksiostelut” vaativat vanhan liiton supliikki- ja petosmiehen, joka sekin ammatti taitaa olla melko ennesvanhaista touhua.

On mahdollista, että väärillä henkilötiedoilla voidaan rekisteröidä auto jossain pikkuliikkeessä vääriin nimiin, mutta nykyajan Trafin systeemi kitkee melko kattavasti tällaiset veivaukset pois. Toisaalta mitä järkeä on rekisteröidä auto jollekin väärälle nimelle?

Ehkä suurin mahdollisuus mitä henkilötiedoilla voi tehdä, on rekisteröidä yritys väärälle nimelle. Tässäkin tapauksessa kyseeseen tulee kuitenkin lähinnä toiminimi. Toiminimi on mahdollista saada ilman vahvaa tunnistautumista vanhanaikaisella paperi-ilmoituksella arvonlisäverorekisteriin. Teoriassa väärillä henkilötiedoilla voi saada pystyyn toimivan toiminimen. Kannattaa kuitenkin tässäkin huomata se, että pankkitilin avaaminen on todella vaikeaa.

Osaava petosmies voi käyttää tätä toiminimen tuomaa ”luotettavuutta” hyväkseen ja sitä kautta saada tehtyä ostopetoksia. Mutta ei kannata panikoida, tämäkin vaatii todella osaavan vanhan liiton petosmiehen, ja niitä on nykyään enempi haudassa kuin maan päällä.

Suurin kiusa mitä asiakkaille, joiden henkilö- ja yhteystietoja on levinnyt maailmalle, on jatkossa aivan hillitön sähköpostipommitus. Meiliin alkaa kohtapuoliin tipahtelemaan mitä mielikuvituksellisimpia sähköpostihuijausyrityksiä ja erilaisia phishing-yrityksiä. Tällaisia ovat esimerkiksi yritykset saada uhri luovuttamaan pankkikorttinsa tiedot ja sitoutumalla kuukausittaisiin maksuihin. Henkilö saa meiliin vaikkapa Postnordin nimissä lähetetyn ilmoituksen, että jotain pakettia ei ole voitu toimittaa perille puuttuvan postimaksun takia. Jos henkilö maksaa ohjeiden mukaan parin euron postimaksun, niin samalla hän sitoutuu kuukausimaksuihin. Kerran kuukaudessa tililtä veloitetaan x-euroa, kunnes kortin älyää kuolettaa.

Toinen ongelma on se, että puhelinnumeroja myös luultavasti myydään eteenpäin erilaisille puhelinmyyntifirmoille. Ja sen jälkeen alkaa 24/7 puhelinmyyntipommitus.

 

Pt-median vihjeet henkilölle, joka epäilee, että henkilö- ja yhteystiedot ovat joutuneet ”maailmalle”:

  1. Ei kannata panikoida. Kuten tuossa yllä kirjoitin, niin on mahdollista, että tulevaisuudessa tippuu jotain outoja muutamasta kympistä muutamaan tonniin laskuja, mutta mitään suurempaa veivausta tuskin tulee tapahtumaan.
  2. Kannattaa tehdä erilaisia luottokieltosopimuksia. En tiedä miten homma toimii tällä hetkellä käytännössä Suomessa, mutta ainakin Ruotsissa on mahdollista tehdä ”luottokielto”. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos henkilön nimissä haetaan pankki- tai rahoitusyhtiöiltä lainaa, niin asiakkaan luottoetojen tarkistuksen yhteydessä luottoyhtiöllä on tieto, että jos lainaa haetaan, niin sen yhteydessä soitetaan henkilölle. Tällöin esimerkiksi osamaksulla haettavat televisiot ja puhelimet jäävät kauppaan.
  3. Kannattaa tutustua Omavero-sivuun vero.fi:ssä. Sieltä näkee, että jos henkilölle on rekisteröity firma ja se on haettu arvonlisärekisteriin. Näin voi kuolettaa tällaisen petostoiminnan heti alkuun.
  4. Niin ikään kannattaa seurata Trafia ja Suomi.fi:tä. Sieltä näkee jos nimiin on rekisteröity itselleen tuntemattomia autoja tai esimerkiksi on tehty osoitteenmuutoksia.
  5. Kannattaa lopettaa kaikki sähköpostitilit, jotka epäilee päätyneen jollekin listalle. Niin ikään kannattaa vaihtaa puhelinnumero.
  6. Jos asuu omakotitalossa, ja talo kuuluu vartijoinnin piiriin, kannattaa ilmoittaa vartijointiyritykseen mahdollisesta identiteettivarkaudesta, jolloin siellä osataan toimia oikein mahdollisessa hälytystapauksessa.

 

Identiteettivarkaus on totta kai vakava asia siinä mielessä, että se vaikeuttaa uhrin elämää, tai ainakin elämään saa lisäjännitystä. Mutta kuten sanoin, ei kannata panikoida. Kannattaa vain yrittää saada kaikki mahdolliset estot, joita luottoyhtiöiden suuntaan voi saada. Sillä pääsee pitkälle. Mielestäni potilaskertomusten, tai mitä ne tässä tapauksessa ovatkaan nimeltään, tietojen leviäminen jonnekin ”tor-verkkoon” on juttu, jota ei kannata pohtia ollenkaan. Niillä potilastiedoilla ei tee kukaan mitään eikä ne edes kiinnosta ketään.

Subscribe
Notify of
guest
5 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Orakin poika Harak
Orakin poika Harak
27.10.2020 15:29

Kiusaa noilla henkilötiedoilla pystyy kyllä tekemään, ja se voi olla jopa pahempi juttu kuin jotkin pikavipit tms.
Kiusalla tarkoitan siis että henkilölle tilataan Hesari, Seiska, pesukone Hobby Hall:ista, varataan aikoja lääkäriin, jne. mitä vaan minkä saa laskulla tilattua tai varattua. Lisäksi irtisanotaan sähkösopimus ja puhelin. Siinä menee aikaa kun niitä tilauksia peruuttelee ja muita asioita hoitelee.

Laki ja Oikeus
Laki ja Oikeus
27.10.2020 17:52

Mikäli tällaista kiusaamista tapahtuu niin aina kannattaa tehdä rikosilmoitus myös tuosta firmasta. Kun poliisit ovat kyllin monta kertaa ahdistelleet niin alkaa jo umpilisemmassakin kallossa herätä mielenkiinto parempaan tunnistamiseen.

juu
juu
27.10.2020 18:30
Vastaa...  Laki ja Oikeus

No ei todellakaan herätä.
Vuosikymmenet on voinut tilata lehtiä toisille, eikä mitään muutosta.
Nykyään hotellihuoneet, lääkärinajat, jne

juu
juu
27.10.2020 18:37

Osakeyhtiön ja taloyhtiön hallituksen jäsenten henkkarit on vapaata riistaa PRH rekisteris.

Aina pitää muistaa myös, että yrityksen nimiin voi tilata tavaraa tunnistautumatta, ja osoitteeksi tilauksille laitat mieleisesi osoitteen.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
29.10.2020 02:36

Kyllä poliitikolta haluaa enemmän ja randomin päänsisäiset liikkeet eivät kiinnosta ketään. Älkää maksako noille euroakaan.