Päivän rasismipläjäys – tällä kertaa hoosiannaa huudetaan Ikealle

Päivän rasismikohun kohteeksi joutuu huonekaluketju Ikea. Ikean uudessa kuvastossa on havaittu karkeaa rasismia ja senpä takia maailma pitää pysäyttää, työt lopettaa ja huutaa naamat punaisina mustien oikeuksia.

Yllä oleva kuva on uudesta Ikean kuvastosta, kyseinen kuva ruotsin kielisestä kataloogista. Tsekkaa hetki kuvaa ja mieti mitä rasistista siinä voisi olla. (Teksti afrikaanon päällä suomeksi ”Osaat asentaa sen itse”).

Noh, johdin lukijoita hieman harhaan, sillä juuri yllä olevaa kuvaa on muokattu sen verran, että sen ei pitäisi olla enää rasistinen. Alkuperäisessä kuvassa afrikaanon päällä olevasta paidasta on poistettu heikosti näkyviä numeroita. Ja ne numerot olivat juuri sitä rasismia!

Syttyikö lamppu?

Eli, afrikaanon päällä olevassa paidan selkämyksessä näkyi alkuperäisessä kuvassa jotakin numeroita. Vähän niin kuin monissa t-paidoissa, lippalakeissa ja housuissa saattaa olla jotakin numeroita, tekstiä tai mitä milloinkin. Joku Ikean työntekijä oli kuitenkin saanut paidan numeroista vision, että ne kuvasivat jollain tavalla vankilavaatteita, joissa vangeilla on numero selässä, rinnassa tms.

Ikean pressiedustaja kertoo Business Insiderille:

– Ymmärrämme, että kuvaa voi tulkita siten, että se vahvistaa negatiivisia rasistisia stereotypioita. Olemme syvästi pahoillamme ja painotamme, että emme tehneet tätä tahallaan.pi

En löytänyt mistään sitä alkuperäistä kuvaa, mutta BI:n mukaan kuvan afrikaanolla olisi tässä rasistisessa kuvassa ollut päällään t-paita, joka on nyttemmin sekin kuvamuokattu pitkähihaiseksi roikkopaidaksi.

Tapahtuman rasismikohu tapahtui siis Yhdysvalloissa.

 

LISÄYS: Alla se alkuperäinen kuva, joka oli rasismia.

 

Subscribe
Notify of
guest
29 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sveitsiläinen firma
Sveitsiläinen firma
27.10.2020 11:51

Hyökkäsivät siis Sveitsiläistä holdin-yhtiötä vastaan. Olis varmaan kannattanut mennä suoraan Cayman-saarille osoittamaan mieltään. Sinne ne rahakin päätyy.

kanander
27.10.2020 12:04

Ei sun tartte tehdä sitä itse.Abe Lincoln vapautti teidät työnteosta 150 vuotta sitten.

Juju Man
Juju Man
27.10.2020 12:11

No ONHAN tuo kuva ilman niitä numeroita vaatteissakin ihan timanttia!! Kato nyt tuota Mwobmwuton ilmettä! MISSION IMPOSSIBLE! Tuohan projekti vaatii KAKSI YLITSEPÄÄSEMÄTÖNTÄ ESTETTÄ: Ongelman ratkaisua ja työntekoa. Päivän röhönaurut.

Juju Man
Juju Man
27.10.2020 12:16
Vastaa...  Juju Man

Mutta onneksi tuossa on ratkaisukin! Ota se veronmaksajien rahoilla ostamasi kallis puhelin ja skannaa QR-koodi niin VALKOINEN mies tulee veronmaksajien kustannuksella kasaamaan sun mööpelin. Valkoinen mies on sinun ORJASI näinkin helpolla! BLM!!!

Pirtsakka
Pirtsakka
27.10.2020 12:26

Jaa. Eikö noilla mainoksissa esiintyvillä ole mitään sananvaltaa siihen, mitä päällensä kiskovat? Ja aina kun luulee, ettei enää hullummaksi voi mennä, niin tulee seuraava ja seuraava ja seuraava….

pöh
pöh
27.10.2020 12:29

Lähinnä kuvasta tulee mieleen että afrikaano miettii ” minä tilasin hyllyn, mitä nää on?”

Sen verran mitä huomannut niin ikean mainoksissa ei muuta enää olekaan kun mustaihoisia.

Kivapuhetta
Kivapuhetta
27.10.2020 12:38
Vastaa...  pöh

No eipä oikein ole muissakaan. Aivopesua syydetään, että tunnetko muutoksen? Useimmissa on miehellä tummempi pigmentti ja valkoinen nainen. Boikottiin vaan. Täytyykin tilata kärkkäiseltä taas tavaraa.

Moonman
Moonman
27.10.2020 14:52
Vastaa...  Kivapuhetta

On se varmaan vaikeaa kun mustia pitää tunkea kokoajan kaikki mainokset ja katalogit täyteen, mutta samaan aikaan pitää olla jonkun selvänäkijän ennakointikyky, että osaa päätellä mikä numero, teksti, kehon asento, tausta, tuote missäkin asiayhteydessä on seuraavana päivänä fazzismia ja razzemia. Ihan yhtä hyvin ulina olisi voinut alkaa siitä että kuvasta voi saada vaikutelman että joku ikeahyllyn kasaaminen on liian vaikeaa mustille

Kukavaan
Kukavaan
28.10.2020 00:48
Vastaa...  Kivapuhetta

”Useimmissa on miehellä tummempi pigmentti ja valkoinen nainen.”

Esimerkiksi naisten vaatteita myyvän Lindexin katu- ja myymäläikkunamainonnassa on tätä kirjoittaessani 2020-10-28 pariskunta ”blondi nainen ja musta mies”. Ilmeisesti se vetoaa osaan valkoisista naisista. Kun ostaa unelmiensa vaatekappaleen saa kenties elämäänsä mustan miehen. Kaksi unelmaa yhdellä ostoksella.

Blergh
Blergh
28.10.2020 08:15
Vastaa...  Kivapuhetta

Kiitos ideasta. Vois ottaa tavaksi että aina joka 20 kuukerin kohdalla tilaa jotain kärkkäiseltä. Vähän niinkuin drinking game.

GLGL
GLGL
27.10.2020 14:23
Vastaa...  pöh

Afrikan miehellä näyttäisi vieläpä olevan ohjeista auki väärä sivu. Eipä ole ihme, jos on vaikeaa.

Ilmari
Ilmari
28.10.2020 09:22
Vastaa...  pöh

Se on hyvä kysymys. Tällainen tulee helposti mieleen. Minä en ainakaan saa koottua yhtään huonekalua.

Vittuuntunut Stadilainen
Vittuuntunut Stadilainen
27.10.2020 13:21

Nämä ovat itseasiassa hyviä uutisia tämänlaiset…

Vastapuolen poliittinen korrektius ei pysty nimittäin tuottamaan mitään elävää kulttuuria.

Kaiken on käytävä läpi useita kerroksia naurettavaa hysteeristä sensuuria ennen kuin teokset uskalletaan päästää ulos – ja silti niistä löydetään milloin mitäkin ”loukkaavaa”! Ja kun ei löydetä, niin lennosta mennään ja keksitään jotain uusia syitä someraivoon!

Ihan samalla tavalla kuin Neuvostoliiton sosialistisen realismin aikana, jolloin kaiken piti olla poliittisesti oikeaoppista, nämä tulevat tuottamaan hyvin vähän mitään taidetta tai muuta, jolla olisi mitäåän pysyvää arvoa.

Särmääjä
Särmääjä
27.10.2020 14:04

Naurattaa jo ajatuskin että tommoset itekseen kasaisi jotain ikean hikisiä huonekaluja. Nää suvakkien hartaudella luomat mainoskuvat on aina niin naurettavia ja silti vielä löytävät niistä jotain vikaakin kun oikeen panevat psykoosit tulille.

Jaaha
Jaaha
27.10.2020 14:13

No mutta johan… Minulle tuli heti mieleen, että tuo teksti on vittuilevaa saivartelua hölkkääjien osaamisen tasolle. ”Osaat koota sen itse , mutta ei tarvitse, me voidaan tulla kokoamaan jos olet liian ”kiireinen” 😉 …”

Mummeli 62
Mummeli 62
27.10.2020 14:30

Siis taas on oikein hakemalla haettu mistä vois kaivaa rasismikortin esiin….

juha II
juha II
27.10.2020 14:32

Ruotsi on mielenterveys potilaan asemassa, joka kertoo syvästä neuroottisesta tilasta ja pakko-oireista, jotka invalidisoivat kantajansa niin totaalisesti, että se kahlitsee mielen ja fyysiset toiminnallisuuden pakkopaitaan. Pahimmillaan jopa niin, että se vaikuttaa ravinnon ja juoman tarpeen tyydyttämiseen, jotka ovat ihmisen perustarpeita.

Ruotsalaiset ovat aivopestyt ja kasvatetut vuosikymmenten aikana sosiaalidemokraattiseen suvakismiin ja tähän liitetään vielä satoja vuosia kestänyt rauhan aika säilymällä kahden maailmansodan ulkopuolella, jotka riehuivat Euroopassa!

5G paras G
5G paras G
27.10.2020 15:43

Tämä vissiin se alkuperäinen.

Imagine a full page showing an injured young black man wearing a leg cast and a finger splint, presumably from a skateboard accident based on the props on the left of the frame. He is shown looking down, appearing to need help assembling a coffee table. The page is essentially an ad for the IKEA-owned TaskRabbit furniture assembly service. The model’s t-shirt is the locus of the controversy: An IKEA employee pointed out that the sequence of numbers across his back (45678) might be construed as serial numbers on a prison inmate’s uniform, thus fueling a negative stereotype of black youth.

ikea-canada-2021-catalogue-flyer-133.jpg
Punavihernatsimafia
Punavihernatsimafia
27.10.2020 17:59

Jos mainoksessa ei ole vähemmistöoletettua sen rasistinen. Jos mainoksessa on vähemmistöoletettu se on rasistinen.

h44
h44
27.10.2020 18:58

Kaikki paitsi etuoikeutetut valkoiset ruikuttajat toki tietävät ettei vankilan paidoissa ole noin lyhyitä numerosarjoja, eikä varsinkaan peräkkäin 45678.

Kukavaan
Kukavaan
28.10.2020 00:32

Ovat nuo Ruotsin Ikean mainosnikkarit aikajulkeita, kun vihjaavat kuvalla, että avaruusaivokirurgi ei voi tai ei osaa (=kan) koota kaappia. Nyt sitten kuvaston lukijat luulevat, että kuvan henkilön näköiset eivät osaa mitään… edes kaappia koota.

Frank
Frank
28.10.2020 01:53

Kaikien ruskeiden ihmisten kuvien käyttäminen ihan missä tahansa yhteydessä tulisi kieltää, koska ruskea ihoisten ihmisten kuvat on rasistisia, se on todistettu jo.

Että naurattaa
Että naurattaa
28.10.2020 04:44

Tuo mainostaminen on herkkä laji nykypäivänä. Mainostoimistot ovat mustien kansannousun takia tuoneet niin naurettavia mainoksia että tällaista juntti rasistia tuppaa ihan naurattamaan. Esimerkki, on joulun aika ja paketteja auotaan, ensin on normaalia perhenäkymää valkoihoisia tavallisia perheenjäseniä…kunnes viimein kamera osuu mustaakin mustempaan mieheen, joka on kuin piste iin päälle ja kömpelö yritys vastustaa jotain suvakkien esiin tuomaa harhaista syrjintää mainoksessa. Ja hyvät naurut päälle ja mielikuivitus laukkaamaan

jävlaskit
jävlaskit
28.10.2020 09:36

Liekö mainoksen musta mies kompuroinut lattialla lojuneisiin IKEA:n hyllyn osiin, kun on jalka sekä sormi paketissa? Vai onko loukannut itseään skeitatessa, kun semmoinenkin kuvasta löytyy.
Yhtä kaikki, kyllä tuossa mainoksessa pitäisi olla myös valkoinen mies sormi ja jalka paketissa ettei tule mielikuvaa kömpelöstä mustasta miehestä.

Rasmus Nalle
Rasmus Nalle
28.10.2020 11:14
Vastaa...  jävlaskit

Aikalailla harvinaista on kyllä nähdä musta skeittaaja, näillä kun tuppaa olemaan eri harrastuksia. Olen vähän yllättynyt että tuohon on hämäävästi laitettu skeittilauta kun kaikki tietää että kuvamme sankari on sairaslomalla koska poliisi hakkasi jalan ja käden paskaksi (vaikka sankarimme ei tehnyt mitään oli syytön kaikkeen eikä voinut hengittää), niin että sankarimme ei pääsisi töihin.

Ali Kessu
Ali Kessu
28.10.2020 19:06

Näyttää myös OP-pankin asiakkaiden pääosa muodostuvan afrikaanoista, koska iso mainos kadulla, ehkä odotusarvona on ne miljoonat, jotka ovat tulossa.

Kukavaan
Kukavaan
29.10.2020 04:30
Vastaa...  Ali Kessu

Nordean asiakaskunnan varakkain osa on mustia. Heitä palvelevat valkoiset naiset.
https://www.nordea.fi/private-banking/palvelumme-sinulle/varallisuudenhoidon-palvelut/varallisuuden-suunnittelu.html

Kukavaan
Kukavaan
29.10.2020 04:43
Vastaa...  Kukavaan

Kanadasta sen verran, että Toronto Domion Bankin asiakkaista viisi kahdeksasta näyttää kuvien perusteella olevan mustia tai mulatteja. Bank of Montrealin asiakaskunta koostuu mustista. Royal Bank of Canada valaa uskoa asiakkaisiinsa kuvalla perheestä, jossa on nuori musta nainen, lapsi ja valkoinen mies.

https://www.td.com/ca/en/personal-banking/
https://www.bmo.com/main/personal
https://www.rbcroyalbank.com/personal.html

Pitää olla kiitollinen, että keskuudessamme on näin ylivertaisia ihmisiä. Ilman mustia olisivat sinfoniat jääneet säveltämättä, keksinnöt tekemättä. Tieteitä ei olisi ollenkaan.

Ruotsalaisten pankkien sivuille en ole rohjennut mennä.