Sähköpostikalastelu lisääntynyt hurjasti

Sähköpostikalastelut ovat lisääntyneet kovan puoleisesti viime aikoina. Itselleni tippuu muutamaan sähköpostiosoitteeseen kymmeniä kalasteluyrityksiä, joissa kaikissa on sama kaava. Vain lähettäjä on naamioitu eri yrityksiin.

Kaava kaikissa on sama. Olen osallistunut keväällä (kaikkea ei voi muistaa!!) markkinointitutkimukseen ja nyt yritys palkitsee muutaman osallistujan uudella Samsungin tai iPhonen puhelimella. Minä olen yksi onnellinen voittaja. Ongelma on vain se, että minun pitää maksaa kolmannelle osapuolelle pieni muodollinen 20 kruunun (noin pari euroa) postimaksu ja kun se on hoidettu, niin puhelin lähtee välittömästi postin välityksellä tulemaan. Onneksi olkoon uudesta puhelimestasi.

Olemme yrittäneet tavoitella sinua. Pakettiseloste: Älypuhelin, voitettu kilpailussa. Virhe: Maksamaton toimitusmaksu 10-20 SEK: Toimitus: 1-2 päivän päästä kun maksu on maksettu. Pyydämme maksamaan maksun kahden päivän sisällä, muuten paketti lähetetään takaisin lähettäjälle. Ystävällisin terveisin Anna Post Nordista.

 

Toinen vastaavankaltainen, mutta hieman erilainen on Postnordin nimissä tuleva meili, jossa yksinkertaisesti vain todetaan, että toimitustasi ei ole voitu toimittaa puutteellisen postimaksun takia. Kun 20 kruunun postimaksu on maksettu, iPhone, joka odottaa terminaalissa, on muutaman päivän sisällä kotonasi.

Huijaus perustuu hyvin yksinkertaiseen asiaan. Kun hyväuskoinen maksaa tuon 20 kruunun ”postimaksun” pankkikortillaan, niin samalla sitoutuu johonkin kerhoon, joka veloittaa tililtäsi jatkossa kuukausittain 900 kruunua. Tämä kaikki lukee pienellä präntillä ehdoissa, joten varsinaisesti koko hommassa ei voi puhua edes suoraan huijauksesta. No ehkä siinä, että se puhelin jää saamatta.

Kun asiakas tajuaa, että mitään puhelinta ei tulekaan, niin siitä voi tehdä reklamaation. Mutta seuraava mälli tuleekin, kun kuukauden päästä tililtä lähtee tuo 900 kruunua. Asiakas reklamoi firmaan eikä mitään tapahdu. Menee kuukausi ja taas lähtee 900 kruunua tililtä. Alkaa reklamoiminen, eikä mitään tapahdu taaskaan.

Parhaassa tapauksessa asiakkaan tililtä voidaan vetää montakin kuukautta peräkkäin tuo summa, ennen kuin henkilö ymmärtää, että hommasta ei pääse eroon kuin kuolettamalla pankkikortti.

Mutta siihen mennessä huijarit ovat saaneet yhdeltä henkilöltä vedätettyä muutaman tuhat kruunua.

Malko hyvin kehitetty automaatti siis.

Yksi hieman poikkeava huijausyritys on sellainen, että joku Bitinvest-niminen firma lähettää meiliä, jossa kerrotaan, että tilisi on hyväksytty. Kun nyt sijoitat 250 dollaria Bitcoineihin, niin saat kuukauden päästä 50 000 dollarin voiton. Melko reilua. Kukapa ei haluaisi 250 dollarin sijoituksella 50 tonnia.

 

Kun tutkii kaikkia meilejä, ja sivua, jolla postimaksu maksetaan, niin siellä on joku Irlantiin rekisteröity yritys, joka löytyy Irlannin yritysrekisteristä aivan toimivana yrityksenä. Niin ikään yritys on saanut eräänlaisen luotettavan maksun sertifikaatin, eli kun maksaa pankkikortilla ne postimaksut, niin asiakkaalle jää kuva, että kyseessä on todellakin rehellinen toimija.

Huijarit ovat toisin sanoen panostaneet ulkoasuun ja kaikkeen ”netti-interiööriin”, joten on mahdollista, että tällaisella vedätyksellä saadaan isojakin summia.

Selvittelin asiaa vielä eteenpäin, sillä yksi koko tuon huijauksen onnistumisen idea on saada satoja tuhansia sähköposteja, joihin viestejä voidaan pommittaa. Tuo oma meiliosoitteeni joutui ilmeisesti Facebookin kautta huijausyrityksen listoille, sillä vastasin uteliaisuuttani nimellä twrtw, kuten tuossa meilissäkin lukee, johonkin Fabossä pyörivään kyselyyn. Tein sen ihan sen takia, että halusin tietää mikä huijaus siinä oli kyseessä.

Toinen paikka, mistä sähköpostiosoitteita saa, niin vastaan tuli virolainen firma, joka myy tyyliin 50 000 toimivaa sähköpostisosoitetta hintaan 250 euroa. 100 000 sähköpostin tilauksesta saa jo hyvät alennukset. Se, mistä ko firma taas on saanut meiliosoitteita, on arvoitus.

Tämän huijauksen perusidea on siis puhtaasti kalastelu. Kun viskoo tarpeeksi paljon uistimia järveen, eli meilejä sähköpostiin, niin aina löytyy joku, joka on liian hyväuskoinen ja kuvittelee saaneensa jonkun ilmaisen puhelimen.

Täytyy sanoa, että huijaus 5/5.

 

Subscribe
Notify of
guest
3 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Iphoneton
Iphoneton
29.10.2020 21:55

Gmailin roskapostista noita on löytynyt muutaman viikon ajan. Voivoi kun postimaksusta jotain uupuu tms – näkyy jo otsikkorivillä, mitäpä noita availemaan. Kova on yritys, siitä ei voi moittia.

Minä
Minä
30.10.2020 04:45
Vastaa...  Iphoneton

Juu, ei kannata availla, etenkään klikkailla linkkejä. Kun klikkaa, vähintään kertoo huijarille, että oma sähköposti on aktiivinen. Mahdollisesti sivulla on jotain haittaohjelmia hiipimässä. Jos avaa, on estettävä java scriptien käyttö, mutta parempi, jos unohtaa koko ”mainoksen” ja antaa sille arvonsa mukaiset hautajaiset roskakorissa.

Vain idiootit aukovat roskaposteja
Vain idiootit aukovat roskaposteja
30.10.2020 05:08

Ainakin minulla Thunderbird siivoaa varsin tehokkaasti Spämmit ja roskaposti paskan.