Tanskalainen Nye Borgerlige aikoi julkaista Muhammed-pilakuvat, miten kävi?

Tanskalainen Nye Borgerlige-puolue päätti julkaista Muhammed-pilakuvat ranskalaisen islamistin murhaaman Samuel Patyn tueksi ja kertoakseen mitä tarkoittaa sananvapaus.

Kävi kuitenkin niin, ett Charlie Hebdo-satiirilehti ei antanut kahdelle kuvalleen julkaisulupaa. CH:n vastaus Nye Borgerligelle on se, että toinen CH-iskussa kuollut taitelija oli jättänyt testamentin, jossa toivoo, että hänen kuviaan ei käytetä puoluepoliittisiin tarkoituksiin. Toinen sarjakuvapiirtäjä ei ole antanut mitään selitystä kielteiselle päätökselleen. NB on näin ollen päättänyt, että se ei julkaise kuvia ilman CH:n lupaa.

NB kertoo, että sen tarkoitus ei ole ollut tehdä asialla puoluepolitiikkaa vaan ilmaista arvoja, joita ovat mm. sananvapaus. NB:n mukaan iso osa Tanskan eduskunnasta on antanut hyväksyntänsä kuvien mahdolliselle julkaisulle.

Nya Borgerlige kirjoittaa:

– Väkivaltaisten muslimien uhkaan ei pidä vastata hiljaisuudella. Emme anna pelotella itseämme. Emme pelkää. Taistelemme vapautemme puolesta.

Asia ei Tanskassakaan kuitenkaan saanut täysin rivejä suoraksi. Poliisin tiedustelupalvelun johtaja Hans Jørgen Bonnichsen sanoi aiemmin päivällä, että kuvien julkaisu voi olla vaarallista:

– Olen sitä mieltä, että kuvien julkaiseminen juuri nyt on hieman tyhmää ja sillä leikitään meidän kaikkien turvallisuuden kanssa. Kun taas itse istut siellä norsunluutornissa, Hans Jørgen Bonnichsen sanoi.

Ekstrabladet kirjoittaa asiasta myös.