2015 tulleiden tulijoiden työllisyys ei ole mikään kultakaivos

Ruotsin mediat ovat syksyn mittaan kirjoitelleet paljon vuoden 2015 pakolaiskriisin nykytilanteesta. Esimerkiksi SVT pitää juttusarjaa ”Viisi vuotta pakolaiskriisin jälkeen”.

SVT:n tutkimusten mukaan turvapaikanhakijoiden työllisyystilanne ei varsinaisesti ole mikään kultakaivos. 2015 maahan tuli reilu 160 000 tulijaa, joista noin 100 000 on saanut oleskeluluvan ja heistä 67 500 on yli 16-vuotiaita.

Tilastojen mukaan tuosta ryhmästä 31 % käy jonkinlaisessa työssä, joka lasketaan oikeaksi työksi. Tällä tarkoitetaan työtä, jossa palkka on yli 96 000 kruunua vuodessa eikä henkilöllä ole palkan lisäksi muita sosiaalitukia tai avustustuloja. Työ on siis päätoiminen elinkeino.

17 % tulijoista saa edelleen ns. kotoutumisrahaa, 8 % saa sosiaalitukea, 12 % opintotukia, 5 % työttömyystukea ja 3 % vanhempainrahaa tai sairaspäivärahaa. Lopuilla tulot ovat niin pienet, että niitä ei lasketa kokopäivätoimiseksi, tai tulot ovat muuten vähän sitä ja tätä.

Toisin sanoen, kun maahan vuonna 2015 tuli  yhteensä 160 000 tulijaa, niin heistä vain noin 21 000 henkilöä käy oikeissa töissä viiden vuoden maassaolon jälkeen!

Ne 60 000 henkilöä, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa, eivät tietenkään näy missään tilastoissa ja kukaan tuskin tietää mikä on heidän kohtalonsa.

SVT:n artikkelissa valitellaan sitä, että työllistyminen kestää aivan liian kauan.


 

Lainaus SVT:stä loppuu. Onko olemassa joku erityinen syy miksi tulijoiden työllistyminen kestää niin kauan? Mielestäni systeemi itse on rakentanut sen suurimman esteen työllistymiselle.

Turvapaikanhakijan on alettava etsimään oikeita töitä aikaisintaan parin kolmen vuoden maassaolon jälkeen. Siihen asti systeemi on rakennettu siten, että ihmisen ei tarvitse työskennellä.

Aika jaottuu suurin piirtein siten, että ensin henkilö odottaa turvapaikkapäätöstä. Tähän voi mennä kolmekin vuotta kaikkine valituksineen. Tänä aikana tulija saa pientä taskurahaa, riippuen asuuko vastaanottokeskuksessa vai hankkiiko omatoimisesti asunnon. Tulijalla on oikeus työskennellä tänä aikana.

Kun oleskelulupa tipahtaa taskuun, niin seuraavaksi tulija pääsee kotouttamisohjelmaan, joka kestää kaksi vuotta. Tänä aikana tulija opiskelee ruotsin kieltä ja kulttuuria aikuiskoulutusohjelmassa. Useimmat kunnat hankkivat tulijalle täksi ajaksi ilmaisen ”sisääntuloasunnon”. Kun pari vuotta on täynnä, niin henkilön on sen jälkeen itse hankittava itselleen asunto ja työpaikka.

Mutta siihen asti tulijat ovat yksinkertaisesti eläneet erilaisilla apurahoilla. Pahimmillaan tämä voi jatkua useita vuosia. Työllisyystilanne voisi olla erilainen, jos tulijat eivät saisi niin paljon ilmaista kahvia ja pullaa, vaan työ nyt vaan olisi se ensisijainen lähtökohta eikä silmä-nenä-peppu-korvat-laulu.

Voisi siis sanoa, että hyvää tarkoittava ”kotouttaminen” ja ”integroiminen” on suurin este tulijoiden työllistymiseen.

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Vesa
Vesa
9.11.2020 11:24

Vaikea näitä laajamittaisia integroitumisia on ratkaista, jos vastaanottavalla yhteiskunnalla ei ole keinoja työllistää heti alusta eri tavoin (= sopivia työpaikkoja) ja jos ei myöskään tulijoilla ole korkean teknologian yhteiskunnassa tarvittavia taitoja.

Tukiriippuvuus on selvää, ilmainen raha ei kotouta ketään. Aika realistinen on kuva siitä, että ehkä tulijoista yleensäkin tuo osuus 20 000 / 160 000 on helposti ainakin työnteon osalta integroitavissa – tämä ei tietenkään kerro vielä paljoakaan muusta integroitumisesta eli riittävästä uuden kotimaan sääntöjen sisäistämisestä.

Jos työelämään integroitumisprosentti on viiden vuoden maassaolon jälkeen luokkaa 12,5, niin eihän kaikki ole todellakaan mennyt putkeen ja voidaan miettiä, mitä järkeä koko hommassa on laajassa mittakaavasssa.

Kelakenraali
Kelakenraali
9.11.2020 12:22
Vastaa...  Vesa

Laajassa mittakaavassa tuossa ei olekaan järkeä kohdemaiden yhteiskunnille. Sen sijaan kriiseistä eläville avustusjärjestöille sekä asekauppiaille kylläkin.

lännen lokari
lännen lokari
9.11.2020 11:39

Yhdysvaltain siirtolaisten reaalikotouttaminen tapahtui lapion, kuokan ja sahan voimalla. Eurooppaan läpsyttelevien afroarabien kohdalla voidaan puhua lähinnä haluttomien vempuloiden näennäisestä kotouttamisesta.

Kempeleen Korleone
Kempeleen Korleone
9.11.2020 12:43
Vastaa...  lännen lokari

Täytyy muistaa kotoutumisbusiness… Sillä monet tekee valtavat voitot, joista MaTu-rahtari puolueet saavat osansa vaalirahana ja vastuuhenkilöiden palkitsimisina. Poliitikot tai heidän perheen jäsenet saa hyvä palkkaisia tehtäviä ja osa on itse osakkaina MaTu-business firmoissa. Siitä riittää myös kivaa puuhatyötä ”korkesti koulutetuille” noiden puolueiden äänestäjille.

Jos MaTu:t joutuisi heti kuokka & lapio -hommiin niin siitä ei kukaan vuolisi miljoonia omaan taskuun.

vokkihoax
vokkihoax
9.11.2020 13:55

Varmasti on juuri tuollaisia kuormasta syöviä tahoja jotka haluaa että uusien kehitysmaalaistajien ei pidä päästäkään liian nopeasti töihin.

Skeidar Särestöniemi
Skeidar Särestöniemi
9.11.2020 12:44

Vai että muka KOLMASOSA noista loisista elävät täysin omalla työllään ilman tukia! HAHHAAAAA!!!!!!! Vitun skeidaa!!!!!! Siinä suoraan valehdellaan SATAPROSENTTISESTI tyhmälle kansalle. Tai sitten varastelu ja huumeiden myynti lasketaan myöskin työnteoksi. Entäs ne +5-6 haamuhenkilöä jotka nämä toivat mukanaan per naam? Ne saman henkilön käyttämät eri nimet joilla nostetaan reippaasti sossurahaa ja eletään leveästi, missäs tilastoissa ne on?

🖖🏾
🖖🏾
9.11.2020 13:46

Ei tarvitse tuottaa mitään kun on vain muuten ihana! 👍🤮

juha II
juha II
9.11.2020 14:40

Kun suomalaiset lähtivät Ruotsiin, Australiaan ja rapakon taakse pohjois-amerikkaan. Ei heillä ollut kuin kaksi kättä ja kapsäkki. Tällä ”kahden käden” pääomalla he elättivät itsensä uudessa kotimaassaan ja lopulta rakensivat itsellreen ja kokonaiselle perheelleen kokonaisen elämän tehden yleensä ne kaikkein raskaimmat ja ´paskaisimmat työt raskaissa metsätöissä ja kaivoksissa. Ja näistä kahdesta eivät tulot olleet ruhtinaallisia, mutta ahkeruudellaan, periksiantamattomuudellaan, rehellisyydellään ja jopa pahansisuisuudellaan he hankkivat sikäläisten arvostuksen osakseen niin, että sanomalla olevansa suomalainen avautuivat kaikki työmaiden ovet ilman sen kummempia tsiikailuja, että mistäs tämä on tullut?

Se, että nämä nk. ”pakolaiset” paateroidaan samalla tavalla kuin kokonainen Afrikan manner nk. ”kehitysavulla” on vain johtanut auttamattomaan passivoimiseen ja valmiin odottamiseen, joka ei johda mihinkään, koska näiden ei koskaan tarvitse ponnistella mitään itse!
Paras kannustinloukun purku on nälkäkuoleman pelko aivan kutren meille kantasuomalaisille tarjotaan oletusarvoisesti, koska Suomi ei elätä kanttiksia sillä vastineella, että nämä vetävät lonkkaa itseoikeutetusti eduskunnan erityisessä suojeluksessa. EI, se suojelee sitä, että me jauhonaamat revimme jokaisen sentin omasta persnahastamme niska punaisena, jotka sitten tytteli-hallitus kylvää maailman tuuliin posket innosta punaisina vain koska se niin ”ihanaa”!

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
9.11.2020 19:48

Niin, kun ooppiumin viljely on laitonta, eikä vuohien paimennus tai kamelin kasvatukaan taida lyödä leiville. Matotkin ruotsalaiset hakevat Ikeastaa. Niinpä taksikuskeiksi hakeutuvat ne, jotka ala vetää ja loput päätyvät julkisiin tiloihin notkumaan tai gangstereiksi.

Numento
Numento
9.11.2020 20:17

Islam antaa tulijoille oman arvomaailman ja se ei ole työkeskeinen.
Se on enemmän perhekeskeinen ja vastuu omasta itsestä ulkoistettu.
Pitää paikkansa, että kolme vuotta ylöspitoa vahvistaa islamilaista käsitystä elämästä.
Kaikki hyvä nääs tulee allahilta ja on hänen tahtonsa.
Vääräuskoisen tarjoama ilmainen elätys on vain jizyaa oikeauskoiselle ja hirvittävä vääryys kun se ei jatkukaan automaattisesti.
No Ruotsissa taitaa jatkua kuten Suomessakin.
Ei tarvi lähteä eikä väkisin lentokoneeseen kärrätä kuin muutama pahin näytön vuoksi lähinnä omille kansalaisille.
Nyt sekin toiminta on seis koska korona, ihmisoikeudet tms.

Kukavaan
Kukavaan
9.11.2020 21:25

Jos henkilö ansaitsee vuodessa vain 96000 kruunua eli 9400 euroa, hän aiheuttaa ruotsalaiselle yhteiskunnalle enemmän menoja kuin mitä maksaa veroina. Hän on taakka.

Tässä suuntaa antava laskelma.

Suomessa valtion vuotuiset menot ovat noin 64 miljardia ja kuntien 47 miljardia euroa. Siis yhteensä 111 miljardia euroa. Tämän rahan on tultava pääasiassa kansalaisilta veroina, maksuina, sakkoina ja heidän yrityksiltä ostamistaan tavaroista ja palveluista maksettuina veroina ja maksuina. Suomessa on noin 5.5 miljoonaa asukasta. Yhtä asukasta kohden julkiset menot ovat noin 20200 euroa vuodessa.

Unohtuiko laskelmasta jotain? Kyllä valtion keräämistä rahoista menee kunnille erilaisina tukina noin miljardi eli 180 euroa per asukas. Lopputulos. Kuntien ja valtion menot ovat asukasta kohden 20000 euroa vuodessa. Koska asukkaista osa on tulottomia, niiden jotka saavat tuloja, osuus maksettavasta on paljon suurempi kuin 20.000 euroa vuodessa.

Ajatellaanpa sitten maahanmuuttajaa, milloin hän lakkaa olemasta taakka. Jos maahanpäästetty henkilö tulee yksinään maahan ja ei lisäänny, hänen tulee maksaa veroja vähintään 20.000 euroa vuodessa.

Jos tulija on perheen pää ja tuo mukanaan kotona pysyttelevän vaimon ja kaksi lasta, häneltä tulee saada veroina ja maksuina yhteiskunnalle aiheuttamansa taloudellisen taakan korvaamiseksi vähintäin 80000 euroa vuodessa.

Punavihernatsimafia
Punavihernatsimafia
9.11.2020 21:26

Arvatkaa keneltä nuo työpaikat on pois. Enimmäkseen nuorisolta.
Kyllä tekee pahaa katsella jos joku palkkaa partalapsen suomalaisen nuoren sijasta.
Boikotoin näitä puljuja aina mahdollisuuksien mukaan.

Kukavaan
Kukavaan
10.11.2020 06:21

Kyllä noinkin.

Kun sallitaan halpatyövoiman tuominen, syntyy halpatyöpaikkoja. Yhteiskunnan pitää elättää heidät, koska palkka ei riitä. Jos halpatyöläinen työllään synnyttää arvoa, hän saa edelleen matalaa palkkaa. Työnteettäjä pitää erotuksen itsellään. Työnteettäjällä on hyvin suuri motiivi saada matalapalkkaihmisiä henkilöstöönsä.

Jos yritys ei pysty maksamaan kunnon palkkaa, silloin yritys tulee lakkauttaa.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomi tarvitsee uudenlaisen strategian työvoimapolitiikalleen. Tavoitteena tulee olla työvoimapula. Sen vallitessa huonot yritykset kaatuvat, mutta siitä ei ole vahinkoa, koska työvoimapulan olosuhteissa ei kukaan jää työttömäksi. Työvoimapulan vallitessa poistuvat työttömyydestä johtuvat julkiset menot.
Ei tarvita turhia kursseja, ei tarvitse opiskella ylimääräisiä tutkintoja työpaikan saadakseen. Ei ole tutkintoinflaatiota.

Jos joku lusmu ei halua tehdä työtä, hän ei voi vedota työpaikkojen puutteeseen. ei siis korvauksia.

Woah
Woah
10.11.2020 04:09

Yhtä turhaa hommaa kuin kehitysapu.Vain valtava menoerä ja siinä sivussa normaalien ihmisten elämän vaikeuttaminen alueilla joihin noita sijoitetaan.