Onko kaupunkirakenne ja ”miljoonalähiö” oikeastaan edes mikään selitys lähiöiden ongelmille?

Ruotsalainen miljoonalähiö ja ostari. Ongelma- vai ei?
Usein Ruotsin ongelmalähiöiden selitykseksi kuulee asumisolosuhteet ja erityisesti ongelmien syyksi kerrotaan ns. miljoonaohjelma (miljonprogrammet).

Moni selittäjä tuskin edes tietää mitä koko miljoonaohjelma tarkoittaa.

Miljoonaohjelma oli takavuosina suurinpiirtein vuosina 1965-1975 ollut asuntorakentamisohjelma, josta päätettiin Ruotsin eduskunnassa. Kaikessa lyhykäisyydessään valtio päätti lainoittaa tuolloin suuren asuntopulan aikana rakennusprojekteja. Tarkoituksena oli rakennuttaa 100 000 asuntoa per vuosi ja kaiken kaikkiaan asuntoja rakennettiinkin reilu miljoona.

Tänä noin kymmenen vuoden aikana Ruotsiin syntyi kymmeniä uusia lähiöitä, jotka ovat tuon ajan tyypillisiä asuinalueita. Monet alueet muistuttavat toisiaan. Esimerkiksi Rinkeby, Tensta, Husby ja Kista ovat kuin toistensa kopioita.

Nämä ruotsalaiset miljoonalähiöt eivät kuitenkaan poikkea yhtään mitenkään suomalaisista lähiöistä; kuten Helsingin Itäkeskus, Espoon Soukka, Vantaan Myyrmäki, Tampereen Hervanta tai vaikka Oulun Kaukovainio. Ne eivät eroa edes Tallinnan Mustamäen lähiöstä. Eroa siis siinä mielessä, että ruotsalaisissa miljoonalähiöissä olisi joku ongelmanappi, joka tekee lähiöistä ongelmallisen maineisia asuinalueita, kun taas suomalaisissa lähiöissä ei olisi tätä ongelmanappia.

Niin suomalaisissa lähiöissä kuin ruotsalaisissa milljoonalähiöissä on kerrostaloja. Monesti vieri vieressä. On korkeita taloja, mutta voi olla matalia muutaman kerroksen taloja. Taloissa on seinät, katto ja lattia. Huoneistot voivat olla pieniä yksiöitä, mutta ne voivat olla myös isoja viiden huoneen huoneistoja. Joissakin huoneistoissa on parveke, joissakin ei. Kaikissa on vessa ja painevesi sekä töpselisähkö Osa asunnoista niin Ruotsissa kuin Suomessakin on yksityisten omistusasuntoja, mutta voi siellä olla kunnallisen asunto-osakeyhtiön vuokra-asuntojakin.

Niin ikään ruotsalaiset, suomalaiset ja virolaiset lähiöt tunnistaa siitä, että talojen välissä kulkee autoteitä ja teiden varsilla on bussipysäkkejä. Katujen varsilla on parkkipaikkoja ja katujen vieressä menee kevyen liikenteen väyliä. Monesti lähiöissä on liikennevaloja.

Useimiten lähiön keskipiste niin Ruotsissa, Suomessa kuin Virossakin on joku ostari. Ostarilla sijaitsee ruokakauppoja, suutari, parturi, viinakauppa ja kaljabaari. Voi olla myös sosiaalitoimisto, kirkko ja kirjasto. Monesti ostarin torilla on vihanneskauppiaita ja puliukkoja. Lähiöissä on usein potkupallokenttä, hiekkaleikkipuisto ja pikkulasten liukumäki.

Ainoa ero, mikä Suomen, Ruotsin ja Viron lähiöissä on se, että ne ovat ulkonäöltään hieman kunkin maan tapaan rakennettu. Itse tunnistan heti ruotsalaisen, suomalaisen ja virolaisen lähiön ilman, että sitä tarvitsee erikseen mainita.

Lähiöt ovat siis aivan samanlaisia. Niissä asuu ihmisiä. Ihmiset taas käyvät töissä, syövät ruokaa, juovat viinaa ja nussivat.

Kysymys kuuluu: mikä ruotsalaisesta miljoonalähiöstä tekee jotenkin sellaisen, että ne ongelmallisempia lähiötä kuin virolaiset tai suomalaiset lähiöt? Miksi Tukholman Rinkebyn lähiötä kutsutaan ongelmalähiöksi, mutta Tukholman Tranebergin lähiötä ei, vaikka se on ulkoasultaan lähes samanlainen kuin Rinkeby? Miksi Sollentunan Malmvägen on ongelmalähiö, mutta parin kilometrin päässä sijaitseva saman kylän Helenelund ei ole mitenkään erityisen ongelmallinen lähiö, vaikka ovat ihan saman näköisiä.

Johtuuko ongelmallisuus siis ei lähiöiden kaupunkirakenteesta vaan jostain muusta syystä? Sijainnista? Että kun Rinkeby on 2 km kauempana Mälarenin järvestä kuin Traneberg? Tai Malmvägenillä ei ole Ok-huoltoasemaa ja Helenelundissa on?

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Jaaha
Jaaha
10.11.2020 22:57

Liikaa hölkkääjiä.

Moonman
Moonman
10.11.2020 23:15

Mehiläispesätkin koetaan myönteisenä asiana ja niitä huolletaan, kukaan ei kuitenkaan tykkää ampiaispesistä.

Minä
Minä
11.11.2020 04:19

Ongelmallisuuden ratkaiseva vaikutin on korvienvälissä.

Poliitikot koettavat keksiä selityksiä, jotka olisivat poliittisesti sopivia.

Minä
Minä
11.11.2020 04:22

Kun tuota, että kaikki tulee Allahilta, pohtii, herää välttämättä kysymys, että miksi Allah on tehnyt vääräuskoisista länsimaista vauraita ja kyvykkäitä, mutta ei oikeauskoisten maista etenkään kyvykkäitä. Jokunen öljymaa on vauras, mutta kyvykkyyttä ei ole siunaantunut.

Blairin Eki
Blairin Eki
11.11.2020 08:09

Rikastuminen ja miljoonalähiö. Monikulttuurisuus ja kotouttaminen.
Siinäpä orwellilaisen uuskielen uusilmauksia.

Puolueeton
Puolueeton
11.11.2020 08:29

Kirjoitetaanpa ohjeen mukaan. Pahinta on, ettei puhuta rauhallisesti ja puhuta tosiasioista rehellisesti toteamalla kulttuuri ja ilmastoerot, jotka ovat ainoat ratkaisevat ongelmat. Vielä pahempaa on, että hallintoviranomaista osa on typeryksiä, jotka eivät tosiasioita voi ymmärtää ja sietää.

Kuvitelkaapa, että maahanmuttaja tai pakolaiseksi ruvennut tulee aivan toisenlaisesta kultuurista aivan toisenlaiseen ilmastoon. Hänelle on ehkä lisäksi valehdeltu oloista kaikkea hyvää. Tarvitaan huippuälykäs ja hyvin sopeutuvainen ja innostunut uudesta ympäristöstä, että alkaisi viihtyä eli ”kotiutua”.

Vika ei siten ole pohjoimaisessa kulttuurissa ja kaupungeissa, vaan maahanmuuttajien tulossa täysin erilaiseen ympäristöön mihin ovat tottuneet. Tietenkin joillain ”pakolaisilla” on halu muuttaa rauhalliseen ympäristöön ja jonkinlaiseen demokratiaan, mutta se ei voi onnistua, ellei ole riittävästi älyä ja innostusta elää ankarissakin luonnon olosuhteissa täysin poikeavissa ihmissuhteissa mihin ovat tottuneet.

Tuttu arkkitehtiopinnoista
Tuttu arkkitehtiopinnoista
11.11.2020 08:49

Ainakaan kuvituskuvan kaltainen kaupunkirakenne, sen pitäisi vain passivoida ihmistä.

Arkkitehtuurissa on muutamia asioita joita käyttämällä ihminen saadaan passiiviseksi ja masentuneeksi. Hänetä tulee tahdoton työssäkävijä:

– tehdään niin korkeita taloja että kadulta ihminen ei näe muita rakennuksia, vain taivasta
– rakennetaan niin että suoraa näkyvyyttä on korkeintaan korttelin verran. Sitten on taas rakennus pokittain estämässä ”avaran” näkymän.
– rakennetaan niin että asunnoista näkyy muita asuntoja/taloja, mutta ei esim. puitoja tai vettä tai avaraa aluetta. Vain harmaata betonitaloa joka suuntaan
– rakennusten harmaa väri passivoi ihmistä jo sinänsä, siksi punaisesta värstä ja tiilipinnoitteisa luovuttiin.
– jäteastiat tuodaan kulkuväylien läheisyyteen ja ne tyhjennetään sen verran harvoin että niissä on kannet auki. Eli ne ”pursuilevat”.

Kun katsot omaa asuinympäristöäsi niin mitkä noista asioista täyttyvät? Mitä useampi, sitä järjestelmälliemmän mielenhallinan kohteena olet. Sinun on tarkoitus vain käyä töissä ja en jälkeen mennä asuntoosi ja lysähtää sielä tv:n ääreen. Sinusta halutaan elämän energia pois.

…mutta äkkiä muualle.

Big l
Big l
11.11.2020 10:49

Pitäisköhän meidän länsimaalaisten reissutyömiestenkin ruveta riehuun, tappeleen, ryösteleen ja vetään huumeita. Ite asun viikot erossa perheestä, milloin missäkinpäin suomea ja aina reissukämpät on milloin missäkin lähiössä. Viikonloput kun asuu maalla perheen kans niin kyl se vituttaa olla pois töiden takia. Ei aina 12 tuntiset työpäivätkään nappais. Mut tää on oma valinta. Noi voi ihan vapaasti tehdä kotimaissaan asioiden ja hyvinvointinsa eteen vaikka mitä…mut kun eivät osaa eikä halua. Missään ei mikään ole hyvä kun ongelma on korvien välissä. Kaikki selittely on turhaa paskanjauhantaa

Järjestys takaisin
Järjestys takaisin
11.11.2020 11:19

Narsistit pyrkivät säilyttämään saavuttamansa äänestäjät välittämättä kokonaisuudesta,
se on suurin syy miksi homma leviää käsiin.
Narsistiset poliitikot pilaavat maan jos leikkiä ei keskeytetä, jotain pitäisi tehdä.

Yksi vaihtoehto äänestää oikein.

Poista asukkaat niin poistat ongelmat
Poista asukkaat niin poistat ongelmat
11.11.2020 11:42

Ongelmalähiön suurin ongelma on ongelma-asukkaat.

Ongelmalähiö, ongelmakoulu- yhteinen tekijä = matu
Ongelmalähiö, ongelmakoulu- yhteinen tekijä = matu
11.11.2020 12:05

Koulussa opettajat kantavat hälyttimiä ja oppilaat hakkaavat toisiaan polkupyöräketjuilla:

https://www.svd.se/eleverna-ska-veta-att-vara-regler-galler

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
11.11.2020 15:24

Joskus 20 v sitten eräällä työllistämiskurssilla meistä yritettiin leipoa sisällön tuottajia. ”Ilman sisältöä ei olisi kuin kannet”. Olisivatki miljoonalöhiötkin ikäänkuin kansia. Vasta sisältö ratkaisee.

juha II
juha II
11.11.2020 18:55

Niin. Onhan se selvääkin selvempää, että ns. ”monikultturinen värinä” johtuu yksinomaan talojen tyypistä ja mihin ne ovat rakennettu. Sillä kämppä määrittää sen ovatko asia feng shui vai kotoisasti päin prinkkalaa.

Tämän ilmeisen selvän yhteyden näkemiseksi vaaditaan kertakaikkista tyhjäpäisyyttä ja punavihreä ideologia, joka korreloi suoraan kantajansa jo 3-vuotiaana lakikorkeuteensa noussutta ÄO:ta ja korkeaa asemaa jossain sekopäisessä yhteiskunnan rahoittamassa suojatyöpaikassa.

Odotan suurella jännätyksellä sitä, että Mosambikissa 50 jalkapallo intoilijalta kauloja justeeranneita ISIS-terroristeja ymmärretään tapauksen syynä olleen auringonpilkut tai ensimmäisen kerran kokonaisessa maailmanhistoriassa kiinanalaisilla hedelmällisessä iässä olleiden naisten menkat yhtä aikaisesti, josta koituva veren tuoksu sai kyseiset mitään pohjaa vailla olevat veren valuttajat sellaiseen hurmokseen, että susilaumakin oli näiden rinnalla kuin hienojen neitien pienet rinn – ei kun – villakoirat.

Pamela Possu
Pamela Possu
12.11.2020 22:52

Malmvägenin pihoilla ollut jo varmaan 30 vuotta älämölöä kesäisin,kun kaapujengit perheineen kokoontuu iltaisin grillailemaan kebabia.Niille muutamille normanneille ,jotka siellä vielä asustaa,kesät on täys helekuttia.Ikkunoita on pakko pitää auki ja jos jätät parvekelasin naapuriparvekkeen puolelta auki,niin varmasti tulee parvekkeen kautta yövieraita,vaikka asuisit neljännessä kerroksessa..Helenelundissa ei vielä parikyt vuotta sitten ollut sama meininki,en tiedä sitten tästä päivästä.

Pamela Possu
Pamela Possu
13.11.2020 00:24
Vastaa...  Admin Pt-media

Helenelundissa oli vielä yli 20 vuotta sitten tosi rauhallista,joo,varmaan siksi että siellä on omistusasuntoja kai enemmän kuin vuokrataloja?