Pt-median uusi osio: ”Matkasellin juttuja”

Kakolan kuva Wikipediasta. 
 Matkasellin jutut ovat tosia tai valheita. Useimmiten ne ovat puhtaita valheita, yhtä usein liioiteltuja juttuja. Aloitan tässä uuden juttusarjan ”Matkasellin jutut”, josta tämä on alustus.

Tavalliselle ihmiselle matkaselli on hieman mysteeri. Matkasellillä tarkoitetaan, ja varsinkin tarkoitettiin ennen vanhaan selliä, jonka kautta vangit tulivat ja lähtivät sisään ja ulos vankilasta. Niin ikään vankeja kuskataan vankeusaikana toisiin vankiloihin, käräjille, lomille ja mitä milloinkin, ja silloin vangit kulkevat matkasellien kautta. Tai kun uusi vanki tulee taloon, niin se tehdään matkasellin kautta. Tai kun vanki vapautuu, niin sekin tapahtuu matkasellin kautta. Matkaselli on siis eräänlainen tulo- tai väliosasto, jolloin vankia ei siirretä ”kerroksille” eli normaalille asuinosastolle, tai ennen kuin vanki siirretään normaalille asuinosastolle.

Matkasellit olivat kaikissa Suomen vankiloissa useimmiten isoja 2-15 miehen sellejä. Ehkä ”pahamaineisin” matkaselli oli entinen ”Nokan matkaselli” eli Helsingissä Katajannokalla sijainnut ”Helsingin lääni”. Helsingin läänin kautta kulkivat monet vankikuljetukset pohjoiseen tai Turkuun Kakolaan. Myös Turun vanhalla ”läänillä” oli matkasellejä, kuten ”Riksussa” eli Riihimäen vankilassa. Pohjoisessa isoja matkasellejä oli Mikkelin, Kuopion, Vaasan ja Oulun läänillä. Nämä vankilat ovat läpikulkupaikkoja, kun vankeja kuskataan minne milloinkin.

Matkaselleihin kerättiin siis matkalla olevia vankeja. Kuka oli menossa käräjille toiseen kaupunkiin, kuka minnekin. Kaikki odottivat kuljetusta, vapautumista tai taloon sisään tuloa. Matkaselleissä oltiin yleensä yö, pari tai kolme.

Tästä on syntynyt vankilaslangiin käsite matkasellin juttu. Kun pari tai useampi nuorta miestä istuu pitkää iltaa samassa sellissä, niin jokainen haluaa olla kovempi kuin oikeasti on. Juttu alkaa lentämään. Alkaa valehtelu ja liioittelu. Joku, joka istuu ratista kuukauden kakkua, niin hän virittää tuomiosta hieman ”kovemman” kuin se oikeasti on. Ratti muuttuu vaikkapa siten, että tehtiin ryöstö, mutta oikeudessa ei ollut enää näyttää toteen kuin ratti. Jonkun onnettoman kilikali, eli rikos, jossa lyödään myymälän ikkuna sisään ja pöllitään pari pakkia kaljaa ja tupakkaa, muuttuu matkasellissä törkeäksi varkaudeksi. Kilikali ei ollutkaan kilikali, vaan mielikuvituksellinen suurta suunnitelmallisuutta käyttäen tehty murtovarkaus suuren maailman tyyliin. Suurin piirtein laskeuduttiin vaijerien varassa välikaton läpi (kylä)kauppaan ja vietiin rekkalastillinen kaljaa ja miljuuna euroa rahaa pohjakassasta.

Seuraava pistää paremmaksi. Umpitunnelissa tehty tökerö pystyryöstö muuttuu matkasellissä Robert De Niron Heat-elokuvan kaltaiseksi miljuunaryöstöksi, jossa poliisi noukki tyypin putkaan rajalla, kun oltiin lähdössä rahakassien kanssa ulkomaille. Todellisuudessa ryöstö on siis jotain sellaista, että kauheassa kännissä uhiteltiin puukon kanssa vanhaa mummoa, jolta saatiin 5 euroa.

Kolmas jatkaa petosmiehenä, miten on huijattu miljuuna eurua. Hyvin tapahtumarikas juttu, jossa on mukana kaikki suuren maailman aspektit. On hotelleja ja Dry Martinin drinkkejä. Tosiasiassa petos voi olla vaikkapa sellainen, että on päästy puolivahingossa ilman etumaksua hotelliin, jossa on yövytty pari yötä ja juotu minibaari tyhjäksi. Sen jälkeen poistuttu hotellista maksamatta muutaman satasen laskua. Yhtä hyvin petos voi olla juoksupizza. Yhdestä juoksupizzsta ei joudu vankilaan, mutta kun niitä on satakunta, niin tuomiota tulee muutama kuukausi kakkua. Petos kuin petos.

Sitten tulevat kuninkaat. Kännissä tehdyt väkivaltarikokset, kuten pahoinpitelyt tai tapot muuttuvat matkasellissä tarunhohtoisiksi vääryyksiksi. Joko puolustettiin naisen kunniaa tai muuten vaan teolle löytyy oikeutus. Joku oli velkaa miljuuna eurua, vaikka tosiasiassa kyse oli umpitunnelissa olevien puliukkojen sätkäriidasta, joka päättyi toisen kuolemaan. Ei ollut edes tarkoitus, mutta se nyt vaan sattui tapahtumaan.

Kakolan ”pohjoisen” osastoa.

 

Näitä matkasellin juttuja yhdistää se, että kaikki nyt vain haluavat olla kovempia jätkiä kuin ovat. Linnassa. Kuka muka haluaa tunnustaa, että oma rikos ja linnatuomio oli kännispäissään tehty törppö päähänpisto, jota voi lähinnä hävetä. Kun kerran lusitaan, niin eikö sitä voi olla kova jätkä, sen sijaan, että olisi kongilla hiipivä nobody.

Matkaselleistä olisi vaikka kuinka paljon hyviä valheita kerrottavana. Kun nyt avasin tämän juttusarjan, niin seuraavaksi kerron ”Espanjalaisen murhaajan tarinan”.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kossu
Kossu
20.11.2020 22:41

No mä olen matkasellin kokenut kahdesti sen ekan ja viimisen kerran…oli monta vanhaa ”hörhöä” samaan aikaan ja mulla röökit loppu kun suoraan rosiksilta vietiin,vapaalta olin vastaamasta….nuorena kundia pikkasen ulkona koko kuviosta mutta ei tarvinnut selitellä eikä muuta,aroma sätkää tuli ku nikkarit iski eikä kukaan jauhanut jaskaa eikä kysellyt, ei tullut mieleenkään sen ikäsenä käydä elvistelemään tekosista…..kongille pääsin parin hepun kanssa samaan kerrokseen ja kuvio jatku niin kaunan kun alko posti kulkee…. se aika minkä siellä vietin meni ok ja se toinen kerta kun sinne matkaselliin jouduin oli pois lähtiessä ja silloin yksin…..ok reissu joka herätteli sen verran ettei sitä kolmatta kertaa ole tullut… …kai jokainen tajuaa että se jaskan jauhaminen tulee ilmi jossain kohtaa ja sit sä et ookkaan ”frendi” vaan ”pano” ….

Turhaantunut
Turhaantunut
20.11.2020 22:48

Kovimmat ”jätkät” on niitä jotka ei ole raukkamaisia rikollisia.

Kossu
Kossu
20.11.2020 22:55
Vastaa...  Turhaantunut

Totisinta totta….kovimmat jätkät pysyy pois 🙂 ja oikeesti silloin 17v kun konnulle jouduin pääsin parin elikautisen jutuille jotka takoi järkeä nuppiin ja se oli koko kakun järkevin osuus ja opettavin……siihen ei ois sossuntätit pystyneet….silloin vitutti mutta jälkeenpäin ihan vitun hyvä että ei mitään ehtoollisia annettu vaan kerralla ”kouluun”….

K J
K J
20.11.2020 23:07

Kokemuksia itsellänikin matkaselleistä ja vankijunista. Kakolassa en ole ikinä istunut, mutta nämä jutut tosiaan on tosi kovistelua ja näyttämisen halua. Kerran vankijunaan tuli Lahdesta porukkaa ja tiesin sen yhden niin se kehui että oli kavereidensa kanssa yrittäneet tappaa jonkun, mutta tuomio jotain puoli vuotta ja paljastui että kilikali ja poliisin kimppuun hyökkääminen. Oli sellainenkin kun matkasellit oli täynnä sekopäitä niin joitain siirrettiin sumppuun niin eräs sanoi että on tosi king pin huumerikollinen ja se oli sitten saamassa selkäänsä joltain isolta tyypiltä kun lässytti niitä näitä. Itse istunut yhteensä vajaa pari vuotta oikeutetusti ennenkuin tajusin missä mennään. Oli hauska kirjoitus ja veresti muistoja.

Aappa
Aappa
20.11.2020 23:49

No kyllähän nämä jutut kiinnostavat jokaista wannabe-agenttia, joka ei ole koskaan nähnyt vankilaa, puhumattakaan että olisi jotenkin ollut alamaailmassa, paitsi tietysti jonkun puolitutun kertomien inspiroimana, tai jos on sattunut turisemaan jonkun hörhön kanssa kapakassa. Siinä voi eläytyä tuohon kovaan mutta miehekkääseen maailmaan, josta on jäänyt paitsi.

Aappa
Aappa
21.11.2020 01:58
Vastaa...  Aappa

PS. Tähän vielä karu totuus, mitä vankiloissa tapahtuu. (englanninkielinen tekstitys)
https://www.youtube.com/watch?v=igyFey8-tQ4

Turhaantunut
Turhaantunut
21.11.2020 09:34
Vastaa...  Aappa

Piätisikö olla kunnioitusta rikollisia kohtaan ja pitää noita kovina 2 jalkaisina kun ovat oikein lusineet linnassa.
Minä en kumarra ketään ja voin taata että oma elämäni on ollut paljon helvetin paljon kovempaa kun jonkun seliivannapeen istumiset sellissä.

Turhaantunut
Turhaantunut
21.11.2020 12:25
Vastaa...  Admin Pt-media

Näimpä. Se vain että monien ei tarvitte kuvitella olevansa.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
21.11.2020 11:27

Kuulehan Paavo, et kai sinä vaan nyt plagioi ”Alibi”-lehteä?
Siinä kun oli aikoinaan juuri tämän bloggauksen otsikon niminen kolumni, ja se alkoi melkein samoilla sanoilla:
”Alibi”-versio oli muistaakseni ”Matkasellin jutut ovat tosia. Tai valheita. Tai tosi valheita”.

Tomi
Tomi
21.11.2020 15:57

Ekaa kertaa matkasellissä ja sellikaverina Jarno Elg. Vähän jänskätyi aluksi,mutta hyvin tultiin toimeen.