Nuori somalialainen nainen arvosteli klaanikulttuuria – ei hyvä seuraa

Borlängessä on menollaan mielenkiintoinen episodi, joka voi päättyä vain huonosti. Nimittäin kylässä asuu nuori somalialainen nainen Nasteho Mohamed, joka on loihe lausumaan, että somalialaisten klaanikulttuuri on ehkä persauksesta.

Nasteho latasi Facebookiin videopätkän, jossa kritisoi somalien klaanikulttuuria. Natehon mielestä klaanikulttuuri alistaa naisia ja hän antaakin viestin maanmiehilleen, että jos he haluavat elää klaanisysteemissä, niin silloin kannattaa muuttaa Somaliaan.

– Se sama klaanikulttuuri ja naisten alistaminen, jota tapahtuu Somaliassa, jatkuu aivan samalla tavalla Ruotsissa.

Niin ikään Nateho on kritisoinut somalialaisten erilaisia yhdistyksiä, jotka ovat hänen mielestään pelkkiä peitejärjestöjä, joissa tosiasiassa harjoitetaan erilaisia somalialaisia tapoja, jotka ovat kiellettyjä tai ainakin kyseenalaisia Ruotsissa.

Mielenkiintoista on se, että tähän yhdistysasiaan on tarttunut muitakin somalitaustaisia henkilöitä. Esimerkiksi Mursal Isa-niminen mies Miljööpuolueesta kertoo, että somalialaisten yhdistykset vain pahentavat integraatio-ongelmia.

– Nämä yhdistykset saavat miljoonia kruunuja tukirahoja, mutta mitäpä saa rahalle vastinetta? Näissä järjestöissä käytännössä harjoitetaan naisten alistamista ja sortoa. Lisäksi yhdistyksissä puhutaan hyvin negatiivisesti ruotsalaisista ja ruotsalaisuudesta, Mursal Isa sanoo.

Asia on noussut kuumaksi perunaksi ja Sekä Nateho Mohamed sekä Mursal Isa ovat saaneet hyvin voimakasta kritiikkiä. Nateho kertoo, että hänet on kirjaimellisesti ulostettu somalipiireistä ja Mursal kertoo, että asioista puhuminen on herättänyt hyvin voimakkaita reaktioita. Muut somalialaiset syyttävät, että he vain mustamaalaavat maanmiehiään.

Tätä asiaa kannattaa seurata, sillä se tulee lähipäivien aikana tyhjentämään pajatson. Laitan viitelinkejä SVT:n uutisiin, mutta kiihkein debatti käydään Dalarnan lehdissä.