Biisi: Skånesta itsenäinen maa?

Moni ei tiedä, että Skånessa on olemassa ajatus, että Skåne pitää saada itsenäiseksi. Itsenäinen Skåne. Kyse on siitä, että moni skoonelainen ajattelee kuuluvansa mieluummin Tanskaan. Ja kaikista mieluiten Skånesta pitää saadaa itsenäinen valtakunta.

Monet ovat sitä mieltä, että Ruotsiin kuuluminen on tuhonnut monikulttuurisuudellaan Ruotsin, mutta myös Skånen.

Subscribe
Notify of
guest
20 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Minä

Skånehan kuului aiemmin Tanskaan aina 1600-luvun puoliväliin asti. Oli osa Tanskaa noin 800 vuotta ja on ollut osa Svearikeä alle neljäsataa vuotta. On ihan oikeutettua sanoa, että kulttuurillisista seikoista johtuen ovat lähempänä tanskalaisia. Yhteenkuuluvaisuuden tunnetta tanskalaisten kanssa pitää yllä sekin, että Tanskan televisio on siellä ollut nähtävissä niin kauan kuin televisioita on ollut.

Skånska on tottumattomalle vaikea ymmärrettäväksi, mutta kun sitä oppii ymmärtämään, alkaa olla helpompi ymmärtää tanskaakin, joka on kyllä vaikeaa sittenkin.

Jopa ruotsalaisista suuri osa puhuu tanskalaisten kanssa mieluummin englantia., kuin myös tanskalaisetkin, ainakin, joita olen tavannut, kertovat vaihtavansa mielellään englanniksi ruotsia osaavienkien kanssa, koska se toimii yleensä paremmin puolin toisin.

Kehutaan pakkoruotsin yhteydessä, että sitten pärjää hyvin kaikkien skandinaavien kanssa yhteusellä kielellä. Tosiasiassa kouluruotsi ei anna kunnon valmiuksia edes tukholmalaisten kanssa puhumiseen. Antaa kyllä hyvän pohjan, eikä oppiminen ole sitten kamalan hankalaa. On siis avuksi, mutta sellaisenaan ei riitä.

Kun kouluruotsilla menee Skåneen, alkaa ymmärtäminen olla vaikeuksissa ihan tosissaan. Eipä hätää, kaiken voi oppia, kun vähän viitsii keskittyä.

Norjalaisten kanssa pärjäilee aika hyvin, jos oppii riikinruotsia riittävästi. Niiden kanssa olenkin monesti puhunut ihan ruotsia. Joidenkin sanojen kohdalla on toki sellaisia eroja, että ei heti oivalla tarkoitusta.

Olisi jännä nähdä, jos Skåneen tulisi voimakas itsenäistymisliike ja alkaisivat vaatia sitä oikein tosissaan. Kuinkahan korjaisivat matuongelman sitten? Lähettäisivätkö Svearikeen kaikki, koska nehän ovat tulleet Sveariketin luvalla?

Nykymenoa katsellessa, olisi helppo ymmärtää, jos tosissaan haluaisivat päästä päättämään itse asioistaan ja maahanmuuttopolitiikastaan.

Last edited 3 vuotta sitten by Minä
T

Itse olen pärjännyt englannilla joka ainoassa Pohjoismaassa. Ruotsin kielen opiskelu ei itsessään ole koskaan haitaksi, mutta itse muuttaisin kielten opiskelua Suomessa:
A. Jos Suomessa on toinen pakollinen valtiokieli, olkoon se saame
B. Ruotsin kielen opiskelun tulisi olla vapaaehtoista siinä missä serbokroaatin kielenkin opiskelu tällä hetkellä on.C. Ahvenanmaalle pakkosuomi. Puhukoon ruotsia kotona ja kunnanvirastoissa niin paljon kuin haluavat, mutta Suomessa jokaisen tulee osata suomea.

rellinen

Eteläruotsalaiset ovat juutteja alkujaan.

Isä Pilvinen

Tanskan kielen synnystä on olemasas ihan ”dokumentti” video, kannattaa katsoa pilke/ klapi silmäkulmassa https://www.youtube.com/watch?v=FqgRC5sfCaQ&feature=emb_logo

Ingen Gripen

Muitakin Euroopan maita saattaa odottaa kohtalo pilkkoutumisesta kulttuuripainotteisiin itsehallintoalueisiin.

Minä

Sellaiset halut nousevat, kun keskusvalta alkaa hyväksikäyttää asemaansa. Se lypsää jonkin alueen kuiviin, sijoittaa sinne väkisin matuja tai tekee jotain muuta, mitä alueella asuvat ihmiset eivät halua ja kokevat keskusvallan epäoikeudenmukaiseksi.

Jossain vaiheessa he eivät keksi muuta ratkaisua kuin päästä eroon kyseisestä keskusvallasta, saada oikeuden päättää itse omista asioistaan. Sellainen oikeushan heillä on, jos asiaa katsotaan rehellisesti, sillä ei kenelläkään ole oikeutta alistaa joitan ihmistyhmiä oman mielivaltansa alle sen paremmin kuin orjuuttaa kansaaihmisiään.

Mieleen tulee varmaan kellä vaan Skotlanti, Katalonia ja Baskimaa.

Skånen mielihalu olla vapaa taitaa olla vielä vähäistä, koska ovat voineet ihan hyvin Sveanmaan vallan alaisina. Nykyään Skåne on pahan kerran saatettu isoihin vaikeuksiin Sveanmaan poliittisen ideologian tähden. Ei ihme, jos skånelainen Malmössä tulee siihen johtopäätökseen, että ei pahus, ei enää Tukholman alaisuutta hetkeäkään, vaan itsenäisyys. Hänhän ei näe kotseudullaan enää kotiseutuaan muuten kuin turmeltuneena.

T

Kannatetaan. Kannatan myös Gotlannin itsenäisyyttä.

Ilmari

Uuden valtion päämiestä lähdetään etsimään Rinkebystä. Uuden valtion hallitus ja armeija on jo valmiina

T

Gotlannissa juttelin kerran erään paikallisen kanssa(englanniksi). Hän oli hyvin vahvasti Gotlannin autonomian kannalla. Itse suosittelin täyttä itsenäisyyttä.
Tuli kuitenkin hyvin selväksi että ainakaan hän ei identifioitunut samaan ryhmään manner-ruotsalaisten kanssa. Sitä en tiedä mikä on yleinen mielipide.

Suomi Finland

Tuollainen valtio voidaan perustaa riittävän isolle lautalle, jonka kulkusuunnaksi asetetaan Atlannin valtameri ja määränpääksi Lähi-itä.

Vaatimuksena tietysti on, että lautta mahtuu purjehtimaan Öresundin sillan alta.

rellinen

Olikohan gotlannissa vai siinä toisessa saaressa vastikään tutkittu kanttisten geeniperimää. Olivat puoliksi suomalaisia ja puoliksi tanskalaisia.
Eikä kyse ole mistään viimevuosisatojen tai 1900-luvun muuttajista.

T

Mielenkiintoinen huomio. Ahvenanmaahan oli aikoinaan suomalaisenemmistöinen, ennen ruotsalaisekpansiota luokkaa 1000v sitten.

rellinen

Taisi olla vielä keskiajalla suomenkielinen. 1500-luvulla. Geenithän voi nyky ahvenanmaalaisillakin olla vieläkin kallellaan suomen suuntaan. Kieli ja kulttuuri vain vaihtunut.

arska

Skånesta voisi perustaa Skånestanian islamilaisen tasavallan?

Kukavaan

Ruotsin murentuessa Skånen irtaantuminen helpottuu.

Skånella on voimakkaasti kasvava muslimiväestö, joka ei hyvää lupaa alkuperäisväestölle.

Pisut mulaa, i-ha-ha-haa!

Tanskalaiset ottaisivat mielellään Skånen ilman musuja ja husuja.

Mutta musujen ja husujen kanssa sitä ei ota Erkkikään, paitsi ”Hepo-Annikki”.

juha II

Tanskalaiset ovat järkevimpiä skandinaaveista. Tv:ssä oli aikoinaan TV-kokki, joka puhui skånea. Ensin kuvittelin, että kokolla on puhevika, koska puhe oli määrätyllä tavalla hassua. Myöhemmin hoksasin kun toinen skånelainen puhui samalla tavalla, että kyse on murteesta. TV-kokki oli nuori kaunis nainen ja hänen skånen murteensa teki hänestä entistä hellyttävämmän!!!

juha II

JEP!!!