Rasismikapula kilahti nosturin aisaan

Suomalaisessa rasisminvastusteluryhmä Rasmuksessa jaettiin ruotsalaisen kuljetusalan ammattiyhdistyksen lehden Transport Arbetarenin artikkelia, jossa tummaihoinen nainen todisti väkevää rasismia.

Artikkelissa aikuinen tummaihoinen nainen kertoo, että oli päätynyt unelma-ammattiinsa nosturi-jakelu-kuorma-auton kuskiksi. Nainen oli useita vuosia työssä samassa kuljetusfirmassa, joka jakeli ruotsalaisen rautakauppaketjun Beijersin tavaraa rakennuksille.

Nainen viihtyi työssään, mutta lopulta homma kävi liian raskaaksi ja hän joutui sairaslomalle ja lopulta lopetti hommat. Syy: jatkuva rasismi.

Voisiko juttu olla totta? Koska sattumalta luin artikkelin ajatuksella, niin ymmärsin, että artikkelissa kerrottiin hieman vinksahtanutta totuutta, jätettiin sanomatta oleelliset asiat.

Suomalaiset rasisminvastustelijat eivät voi huomata tällaisia vivahteita, joita artikkelista löytää, koska he eivät tunne Ruotsia ja lähtevät ensimmäisenä huutamaan naamat punaisina kuinka ruosalaiset miehet rasisteeraavat.

Puretaanpa asiaa. Ensinnäkin naisen jakelualue oli Tukholman pohjoispuolella sijaitsevan Sigtunan kunnan ympäristö. Baijersin logistiikkakeskus sijaitsee Märstassa.

Mistäpä Märsta tunnetaan? Se tunnetaan siitä, että enemmistö asukkaista on ulkomaalaisia. Ei ehkä ihan niin pahasti kuin Rinkeby, mutta yleisesti Sigtunan maahanmuuttajien osuus on yli 50 %.

Kilautetaanpa kaverille, joka sattuu olemaan jakelukuorma-auton kuljettaja ja hakee Märstan Baijersin varikolta päivittäin tavaraa.

– Baijersin logistiikkakeskus on suuri ja siellä on paljon työntekijöitä. On naisia, miehiä ja paljon myös ulkomaalaisia. Tällaisilla aloilla voi olla joskus aika karskia huumoria, mutta olisi melko mahdotonta esittää rasistista huumoria ilman ongelmia. Tarkoitan sitä, että jos joku valkoinen kuski nyt yhtäkkiä alkaisi neekerittelemään jotain tummaa kuskia, niin ne kaikki kymmenet ympärillä olevat tummat työntekijät varmasti vetäisivät pataan neekerittelijää. Julkirasisteeraus olisi Baijersin tiloissa olisi eräänlainen sosiaalinen itsemurha, kuljettaja kertoo.

Transport Arbetaren artikkelissa tulee esille myös toinen mielenkiintoinen detaljee. Nainen kertoo kuulleensa miten miespuoliset kollegat olivat puhuneet jostain juhlista. Mies kertoi, että oli pannut vessan lavuaaria vasten sammunutta naista. Kun kermat oli heitetty sisälle, niin hänen kaverinsa oli pannut jälkiliukkailla samaa naista. Joka edelleenkin oli sammuksissa lavuaaria vasten.

Ihan yhtä paljon kuin suomalaisetkaan miehet, niin eivät myöskään ruotsalaiset miehet kaveriensa kanssa paneskele sammuneita naisia ja varsinkaan jonossa. Jokainen tietää ketkä, ja minkämaalaiset miehet suosivat tällaisia kaverille-kans-panoja, joissa hyväksikäytetään sammuneita naisia.

Artikkelissa jätettiin kertomatta tämä fakta, annettiin nyt muuten vain ymmrätää, että Hans-Göran ja Sven-Åke ovat käyneet kimppakivalla.

– Eipä tule äkkiseltään mieleen ketään Beijersilla työskentelevää ruotsalaista tai suomalaista (joita on töissä muutama) miestä, jotka lähtisivät pikku kännissä kimppapanemaan jotain sammuneita naisia. Aivan naurettava ajatuskin, kuljettaja sanoo.

Nainen kertoo artikkelissa myös sen, että kun hän vie tavaraa asiakkaille, niin asiakkaat neekerittelevät ja rasisteeraavat häntä alistavalla tavalla.


 

Koska juttu on kuljetusalan liiton lehdessä, niin siihen pitää suhtautua hyvin varauksella. Nimittäin kuljetusalan liitto on tullut tunnetuksi siitä, että se on antanut lähtöpasseja jäsenilleen, jotka ovat olleet mukana esimerkiksi kunnallispolitiikassa Sverigedemokraattien listoilla. Näitä tapauksia on useita. Kuljetusalan liitto siis potkii ulos sellaisia jäseniä, jotka kannattavat avoimesti Sverigedemokraatteja.

Liitto on myös usein ottanut melko omituisella tavalla kantaa rasismiasioihin. Politikoimalla, vaikka liiton tehtävänä pitäisi olla pelkästään ajaa jäsentensä etua. Liitto on ollut esillä monissa vasemmistolaisissa rasisminvastustelukampanjoissa.


 

Palataan vielä artikkeliin. Se voi olla totta siinä mielessä, että tummaa naista voidaan rasisteerata kentällä. Mutta on aivan satavarmaa, että ruotsalaiset eivät häntä rasisteeraa. Lisäksi on mahdollista, että jossain bileissä on paneskeltu sammunutta naista, mutta on aivan satavarmaa, että sitä eivät ole harrastaneet ruotsalaiset miehet.

On selvää, että kollegoja ei pidä rasisteerata. Mutta ei myöskään pitäisi antaa ymmärtää, että ne ovat ruotsalaisia miehiä, jotka tässäkin tapauksessa olivat muka rasisteja.