Ruotsin hallitus aikoo helpottaa radikaalisti oleskeluluvan saannin ehtoja

Pääministeri Stefan Löfvenin hallitus menee nyt vieläkin pidemmälle, kuin mitä aluksi ajateltiin. Koululain vaatima vakituinen työpaikka, ja sen helpotukset ovat mitättömiä asioita verrattuna siihen, mitä hallitus on nyt kaavaillut.

Uuden lakimuutoksen alustuksessa mainitaan monia helpotuksia, joilla yhä useampi kehitysmaista tuleva tulija saa ikuisen oleskeluluvan Ruotsista.

Mainitakseni, niin tulija voi jatkossa saada oleskeluluvan sen perusteella, että hänen avopuolisollaan on pelkkä tilapäinen oleskelulupa Ruotsissa. Nykyään avopuolison oleskelulupaan on vaadittu, että Ruotsissa olijalla on ollut ainakin elinikäinen oleskelulupa.

Niin ikään oleskelulupa halutaan jatkossa antaa henkilöille, joilla on “erityisen herkkä tilanne”. Tarkoittaa jotain sellaista, että oleskelulupa voidaan antaa erityisin perustein ilman mitään sen kummempaa.

Perheenyhdistämisiä halutaan helpottaa reilulla kädellä. Näissäkin tilanteissa jatkossa käytetään perusteita “erityisen herkät syyt”. Niin ikään henkilö, joka on tullut Ruotsiin yksintulleena lapsipakolaisena, niin käytännössä jatkossa henkilö saa aina oleskeluluvan. Tähän on keksitty sellainen perustelu, että kun lapsi tulee Ruotsiin tietyssä kasvuiässä, niin hän identifioituu ruotsalaiseen kulttuuriin ja tässä tilanteessa ainoaksi vaihtoehdoksi katsotaan, että lapsi on ruotsalainen = ikuinen oleskelulupa.

Lakiesityksessä on käytetty sellaisia asiantuntijoita kuten Yksintulleiden yhdistys, Pakolaisryhmän valtakunnanneuvosto, Pelastakaa lapset, Ruotsin lapsilääkärien yhdistys, Ruotsin kirkko ja Punainen risti.

Sverigedemokraatit ovat kautta linjan olleet hyvin kriittisiä asiaan. SD:n kansanedustaja Jonas Andersson sanoo:

– Hallituksen linja on selvä. Maahan halutaan lisää turvapaikanhakijoita ja yhä enemmän rahaa tuhlataan massamaahanmuuttoon. Luulimme, että tilanne ei ole näin paha, mutta hallitukselle ei kelpaa enää mikään. Hallitus haluaa tuhota vielä enemmän ja saattaa Ruotsin vuoden 2015 katastrofaaliseen tilanteeseen.

Jimmie Åkesson twiittasi, että uusi päätös hallitukselta on selvä ele siitä, että taas ollaan matkalla pakolaisaaltoa.

– He ovat valehdelleet ruotsin kansalle puhumalla hallitusta maahanmuuttopolitiikasta. Ruotsi romahtaa ja vain me pystymme pysäyttämään tällaisen kehityksen.

 

Turvapaikka-aktivistit taas ovat ottaneet asian vastaan lämmöllä. Vihdoinkin on tulossa selviä päätöksiä. Kuka tahansa, mistä tahansa saa jäädä Ruotsiin mistä tahansa syystä. Varsinkin afgaanilasten tukiryhmissä on tänä päivänä itketty harrasta ja pitkää lämmintä itkua. Monen kultapallero ja kotimaskotti saa vihdoin mahdollisuuden.