PS:n Junnila: Lakimuutos laittaisi sarjanäpistelijät telkien taakse

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila esittää lakialoitteella tiukennuksia sakon muuntorangaistuksen käyttöön. Lakialoite suitsisi rikoksia toistuvasti tehtailevia taparikollisia, jotka jäävät nykytilanteessa käytännössä ilman rangaistusta ja laittaisi sarjanäpistelijät telkien taakse. Ongelman arjessa kohdannut kansanedustaja Mikko Lundén allekirjoitti aloitteen ensimmäisenä.

 Aiemmin näpistyksistä, lievistä petoksista tai kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta saattoi selvitä käytännössä ilman rangaistusta, jos rikoksista seuranneita sakkoja ei syystä tai toisesta pystytty perimään. Ensi vuodesta alkaen samankaltaisiin rikkomuksiin syyllistyneen henkilön sakkotuomio on käsiteltävä tuomioistuinmenettelyssä, jolloin sakkorangaistus voidaan muuntaa vankilatuomioksi, ellei sakkoa saada perittyä.

– Sakon muuntorangaistus on kuitenkin mahdollista vasta, jos henkilö on syyllistynyt vuoden aikana vähintään seitsemään samankaltaiseen rikokseen. Vaatimus on kohtuuttoman suuri, sillä vuoden sisällä jo muutamakin toistuva sakko samankaltaisesta rikoksesta osoittaa jo selvää piittaamattomuutta laista, Junnila kertoo.

 

Istumista jo neljännen sakon jälkeen

Lakialoitteessa sakon muuntorangaistus tulisi mahdolliseksi jo neljännen sakkotuomion jälkeen. Eduskunnan sisäisen tietopalvelun laskelmien mukaan muutos lisäisi valtion vuosittaisia kuluja useita miljoonia euroja.

– Vaikeassa taloustilanteessa miljoonaluokan lisämenot ovat valitettavia, mutta rikosoikeudellinen seuraus tai sen tosiasiallinen puute ei kuitenkaan voi oikeusvaltiossa riippua siitä, mikä on valtion kulloinenkin rahatilanne. Pitää muistaa, että pelkästään näpistyksistä aiheutuneiden tappioiden vuoksi valtiolta jää vuosittain miljoonien arvonlisäverot saamatta, Junnila kertoo.

 

Varkaushävikki jopa puoli miljardia

Jatkuvat näpistykset ja näpistysten yritykset ovat suuri ongelma vähittäiskaupan alalle. Kaupan liiton teettämän hävikkibarometrin mukaan varkaushävikki ja sen torjunta aiheuttaa vuosittain jopa 550 miljoonan euron tappiot. Myös väkivallalla uhkaaminen näpistelytilanteissa on lisääntynyt huomattavasti kuluvan vuoden aikana, joka nakertaa yleistä turvallisuutta. Kauppiaana toimiva kansanedustaja Mikko Lundén tuntee tilanteen perinpohjaisesti.

– On tärkeää, että toistuvasti rikoksia tehtailevat taparikolliset ovat muuntorangaistuksen ajan poissa rikosten tieltä, eikä maksukyvyttömyys enää toimi suojana rikoksesta annettua tosiallista rangaistusta vastaan. Kyllä näistä on seuraamus oltava, Lúnden toteaa.

Lakialoitteessa todetaan muuntorangaistuksen täytäntöönpanoon päättyvän prosessin kestävän noin vuoden, joten viranomaisyhteistyön sosiaalipoliittinen rooli henkilöiden elämänhallinnan palauttamisessa korostuu jatkossa. Muuntorangaistuksen uhka saattaa lisätä myös sakkojen maksuhalukkuutta, jolloin rangaistusseuraus toteutuu tehokkaammin siinä muodossa missä se on määrätty, eikä ole tarvetta turvautua ankarampaan vaihtoehtoon vapaudenriiston muodossa. Myös Oikeusministeriö on lausunnoissaan katsonut, ettei ole hyväksyttävää, että henkilöt voivat toistuvasti syyllistyä sakkorikoksiin saamatta minkäänlaista todellista rangaistusta.

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Puolueeton
Puolueeton
8.12.2020 17:57

Neljännen sakkotuomion jälkeen vankilaa täysihoitoon, kun ei maksa sakkojaa. Eikö jo ensimmäisen maksamattoman sakon jälkeen voitaisi panna pakkotöihin korvaamaan aiheuttansa vahinko. Peltotöihin, marjoja poimimaan, katuja siivoamaan ym. Sitten vapautus, kun työ on tehty kunnolla.
Jos kerran sananvapaudesta otetaan oppia Stalinin tavoista niin miksi ei myös pakkotyöstä.

Jaaha
Jaaha
9.12.2020 23:18
Vastaa...  Puolueeton

Ei ne pakkotyötkään tuota niin paljon että kattaisivat pakkotyöläisen valvonnan ja ykköpidon kustannukset. Mutta kunnollinen rikosseuraamuskäytäntö maksaa itseään takaisin potentiaalisesti silloin jos rikollisuuden vähenemisen myötä luottamus liiketoiminnassa ja muussa yhteiskunnallisessa toiminnassa kasvaa tuottavuutta tukevalla tavalla. On siis väärin laskea kustannuksia pelkästään rangaistavan yksilön kohdalta.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
8.12.2020 18:48

Jotain sopisi tehdä myös näpistyksen määritelmälle:
nythän se on varkausrikos, jossa anastetun omaisuuden arvo on alle 500 euroa ja sen arvo omistajalleen on verraten vähäinen. 

Aivan oikein.

Saat varastaa 499 euron edestä tavaraa, ja se on vain näpistys!
Entä miten määritellään, oliko varastetun tavaran arvo omistajalle vähäinen vai ei? Suomessa kun ollaan, sitä tuskin kysytään omistajalta.

Jos nyt alkajaisiksi laskettaisiin se näpistyksen raja 15 euroon. Todennäköisemmin sitä nostetaan.
Olemmehan Suomessa, jossa rikollisuus on valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Public Shaming
Public Shaming
9.12.2020 05:55
Vastaa...  Qroquius Kad

Joo vähän häilyvää tulkintaa. Omasta mielestäni sana näpistys toimii hyvin esim kun varastaa pienen sormuksen, olkoon arvo vaikkapa 2 tonnia. Reippaasti yli 500 kuitenkin. Mutta näpistäpäs 500e arvosta Tuplapatukoita! Siinä on jo iso läjä shuklaatia joka tekona jo näyttää ihan varkaudelta. Eikös nää oo näitä samoja suomalaisia helmiä jossa se ei oo raiskaus jos teko kesti vain lyhyen aikaa ja kikkeli ei ollut iso.. Tarvitaan vähän JÄMPTIÄ MEININKIÄ: Jos laitat taskuusi yhden hedelmämerkkarin, et sinä mikään ”näpistelijä” ole, sinä olet VARAS. Ja varkaat ovat paskoja ihmisiä.

noname
noname
8.12.2020 19:06

Jos näpistelijä saa kelasta rahaa, niin vankilaan vaan. Näpistely ei kuulu Suomeen, koska rahaa jaetaan kaikille pummeille, millä pysyy elossa.

Rullattu
Rullattu
8.12.2020 19:38

Ennen oli kunnon tuomio jos joku varasti auton, mutta kun laki muuttui siten että auton varastus onkin laiton käyttöönotto, tuomio lähes poistui kokonaan.

Valtio loves criminals 🐷
Valtio loves criminals 🐷
9.12.2020 13:43
Vastaa...  Rullattu

Kyseessä oli rikostilastojen kaunistelu.

K J
K J
8.12.2020 20:28

Tuli mieleeni tästä, että näin kerran erittäin oudon tilanteen, missä noin kolmekymppinen mies vei juoksu-vauvanvaippoja kaksi pakettia. Mietin vieläkin mikä motiivi siinä on ollut. Olikohan joku typerä veto tms. Tiedän ettei vaipat ihan ilmaisia ole, mutta kyllähän vauvalle saa laitettua sideharsoista väsätyn vaipan, jos on esim. typeryyksissään jättänyt vaipat auton katolle ja lähtenyt ajamaan ja kauppa on mennyt jo kiinni. Guilty!

Juoksukaljojen viejiä olen kyllä nähnyt ja myönnän että itsekin olen siihen syyllistynyt. Olin joku 14-vuotias ja yläasteella. Se oli silloin ties mitä esittämistä muille.

Muuten samaa mieltä. Sarjanäpistelijät vastuuseen.

K J
K J
9.12.2020 14:30
Vastaa...  Admin Pt-media

Niillä on varmasti jonkulaiset näpistelyvakuutukset.
Nyt joku sanoo mulle että se näkyy vakuutusmaksujen nousuna. Niin kai se menee.

Mun tädilläni (R.I.P.) oli joskus pikku kauppa ja sillä oli hankaluuksia näpistelijöiden kanssa. Ei kaikkea voi hävikin piiriin laittaa. Sen piti olla inventaariossa aika luova ja varmasti teki itsekin jotain laitonta. Tämä oli 80-luvulla.

Itse en näpistele, kun opin joskus kauan kauan sitten olemaan ”kunnolla” hakujen päällä ollessa ettei herätetä missään tapauksessa huomiota. Ei ikinä henkkareita mukana ja jonkun toisen sotu ja horoskooppimerkki ulkoa opeteltuna.
Mun naispuolinen tuttava on myös sellainen kuin sä olet. Mä olen kyllä itse diagnoisoinut sen kleptomaaniksi koska se on joskus kaivanut rintaliiveistään esim. kuminauhapaketin millä se ei mitään edes tee.

Eikä mua kiinnosta pätkääkään vaikka näenkin jonkun jotain nappaavan taskuunsa. Ei tulisi mieleenikään mennä vasikoimaan kassalle. Ne sankarit (asiakkaat) mua lähinnä naurattaa, ketkä yrittää pysäyttää jonkun arvaamattoman pirivieterin oman henkensä uhalla. En suosittele, eikä sitä suosittele poliisikaan. Niillähän voi olla vaikka puukko tai likainen neula mukana.

Last edited 2 months ago by K J
juha II
juha II
8.12.2020 21:17

Voipi olla, että asia kääntyy siten, että tukkuliikkeen omistaja heitetään tyrmään arvaamattomaksi ajaksi neljän näpistyksen jälkeen, koska BLM:ää larppaava ”yhteiskunta-aktivisti” on koko keissin UHRI siinä missä Barabbaskin ”kirkon-kirjoissa”!

jäykkä mutta kankea
jäykkä mutta kankea
8.12.2020 22:48

Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmä ainakin lähtisi lusimaan samoin tein.

Public Shaming
Public Shaming
9.12.2020 05:50

Ensin pitää sallia näpistelijäpaskiaisten kuvien julkaisu, nimineen kaikkineen, koko kansan nähtäväksi. Häpeä on tehokas karkote. Myöskin alaikäisten pikkupaskiaisten mukaharmittomat karkkivarkaudet, eiköhän taskupohjalta ala löytymään niitä pieniä roposia joilla saa ihan tarpeeksi namuja kun vaihtoehtona on kotiväen raivoaminen kun koko kylä tietää minkälaisen pikku runkun ovat kasvattaneet.

Public Shaming
Public Shaming
9.12.2020 15:22
Vastaa...  Admin Pt-media

Juu niin teet juu kyllä. Minäkin aina potkin pikkulapsia kaupassa ja raiskaan siellä mummotkin. Homoilen myös avoimesti. Ja yritän ärsyttää kaikkia kaikesta.