BankID:n avulla tehtaillaan erilaisia petoksia

Ruotsissa on jo pitkään ollut rikostrendi, jossa vanhempien ihmisten hyväuskoisuutta käytetään rikollisessa mielessä hyväksi. Nyt on epäilyksiä, että rikolliset jopa levittävät keskenään omaa ”helpostihuijattavien listaa” ihmisistä.

Useimmat huijaukset perustuvat ruotsalaiseen BankID-tunnistautumiseen. Kyse on periaatteessa samasta asiasta kuin suomalaisten pankkien vahvasta tunnistautumisesta. BankID vaan on eräänlainen valtakunnallinen kaikkien pankkien yhteinen systeemi. Toimii jotakuinkin samalla tavalla kuin vaikka S-pankin tunnistautuminen.

Huijausmetodeja on useita. Ne pyörivät kuitenkin saman idean ympärillä. Yleisin tapa on väittää soiton tulevan pankista milloin mistäkin syystä. Asiakasta pyydetään varmistamaan sisäänkirjautuminen BankID:llä ja sen jälkeen tilin tyhjentäminen onkin helppoa.

Huijattuja henkilöitä tulee ilmi jatkuvalla syötöllä. Huijattavan ei tosiasiassa tarvitse olla edes vanhus, riittää, että on hyväuskoinen.

– – –

Sain vihiä, että eräällä tukholmalaisella asunnonvuokraussivulla Facebookissa pyörii paljon huijareita. Muutama nimikin oli tiedossa, joilla vedätyksiä pyöritetään. Kun Facebook-profiilia vilkaisi, niin tyhmempikin tajusi, että kyseessä oli valeprofiili. Profiili ”Carin Olsson” on nyttemmin poistettu.

Carin Olsson siis tarjosi vuokrahuoneistoa. Ilmoituksissa oli aina se koukku, että asunnot olivat halpoja vuokriltaan suhteessa sijaintiin ja asunnon laatuun. Tähän taas oli olemassa aina selitys… asunto on äidin kummin kaiman, joka on nyt Sevettijärvellä koronan takia jumissa. Asuntoa ei haluttu pitää tyhjillään tms.

Kun innokas vuokraaja otti yhteyttä niin vuokranantaja halusi tehdä luottotietotarkistuksen. Tämä onnistuisi minuutissa BankID:n avulla skannaamalla ns. QR-koodin.

 

Yllä yhden henkilön keskustelu huijarin kanssa. Voi vain kuvitella millainen viritys siellä olisi ollut, jos henkilö olisi skannannut BankID:n avulla QR-koodin. Luultavasti huijarilla olisi ollut sen jälkeen pääsy jollekin sivulle, jonka kautta huijattavan tiedoilla olisi saatu ulos rahaa, tavaraa tms.

Subscribe
Notify of
guest
7 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Rullattu
Rullattu
15.12.2020 11:16

Hommasin ite erittän raakaäänisen sähköpillin, nappi painalamalla päästä niin helvetillisen äänen että jos ei ole kuulosuojaimia voi hyvästellä tärykalvonsa.
Aina jos tulee soitto joltain epäilyttävältä, laitan tuolle ”ääninäytteen” eikä ole sen jälkeen enää soittoja tullut.

Huippuosaajat huiputushuippuja paitsi ne tyhmimmät
Huippuosaajat huiputushuippuja paitsi ne tyhmimmät
15.12.2020 14:32

On ilmeisesti niin että rakkaus ja raha ovat ne asiat joiden tiimoilta ihmisiä eniten huijataan. Nikeriaanot ovat tunnettuja näissä kusetuksissa:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mot-bedragarna-som-lurar-manniskor-pa-100-000-tals-kronor-they-call-us-fraud-boys

Niksulan TV
Niksulan TV
15.12.2020 21:48
Vastaa...  Admin Pt-media

Tietenkin, siihenhän tarvitaan älyä.

Mumbojumbo
Mumbojumbo
16.12.2020 12:05
Vastaa...  Niksulan TV

Mutta JUJUlla voi päästä pitkälle.

juha II
juha II
15.12.2020 20:29

Niin, edes joillakin riittää ”lämmintä” mieltä vanhuksille… Tai kyllä sittenki. Ruotsin valtio hoitaa vanhusten murhaamisen, koska ”kuluerä” ”unelmalle”!

Älä luota keneenkään
Älä luota keneenkään
16.12.2020 10:33

Helsingissä ulkomaalaistaustainen nuori mies soitti äitini ovikelloa ja tarjosi sähkösopimusta. Yrityksen nimen sanoi niin nopeasti ettei siitä saanut selvää. Meillähän em sopimukset sovitaan puhelimessa.
Mamma ilmoitti muuttavansa lähiaikoina siinä oletuksessa että vanhemman ihmisen tietoja jossain jaetaan ja huijarit rynnivät päin. Ovikoodista huolimatta oli lampsinut sisälle.