BankID:n avulla tehtaillaan erilaisia petoksia

Ruotsissa on jo pitkään ollut rikostrendi, jossa vanhempien ihmisten hyväuskoisuutta käytetään rikollisessa mielessä hyväksi. Nyt on epäilyksiä, että rikolliset jopa levittävät keskenään omaa “helpostihuijattavien listaa” ihmisistä.

Useimmat huijaukset perustuvat ruotsalaiseen BankID-tunnistautumiseen. Kyse on periaatteessa samasta asiasta kuin suomalaisten pankkien vahvasta tunnistautumisesta. BankID vaan on eräänlainen valtakunnallinen kaikkien pankkien yhteinen systeemi. Toimii jotakuinkin samalla tavalla kuin vaikka S-pankin tunnistautuminen.

Huijausmetodeja on useita. Ne pyörivät kuitenkin saman idean ympärillä. Yleisin tapa on väittää soiton tulevan pankista milloin mistäkin syystä. Asiakasta pyydetään varmistamaan sisäänkirjautuminen BankID:llä ja sen jälkeen tilin tyhjentäminen onkin helppoa.

Huijattuja henkilöitä tulee ilmi jatkuvalla syötöllä. Huijattavan ei tosiasiassa tarvitse olla edes vanhus, riittää, että on hyväuskoinen.

– – –

Sain vihiä, että eräällä tukholmalaisella asunnonvuokraussivulla Facebookissa pyörii paljon huijareita. Muutama nimikin oli tiedossa, joilla vedätyksiä pyöritetään. Kun Facebook-profiilia vilkaisi, niin tyhmempikin tajusi, että kyseessä oli valeprofiili. Profiili “Carin Olsson” on nyttemmin poistettu.

Carin Olsson siis tarjosi vuokrahuoneistoa. Ilmoituksissa oli aina se koukku, että asunnot olivat halpoja vuokriltaan suhteessa sijaintiin ja asunnon laatuun. Tähän taas oli olemassa aina selitys… asunto on äidin kummin kaiman, joka on nyt Sevettijärvellä koronan takia jumissa. Asuntoa ei haluttu pitää tyhjillään tms.

Kun innokas vuokraaja otti yhteyttä niin vuokranantaja halusi tehdä luottotietotarkistuksen. Tämä onnistuisi minuutissa BankID:n avulla skannaamalla ns. QR-koodin.

 

Yllä yhden henkilön keskustelu huijarin kanssa. Voi vain kuvitella millainen viritys siellä olisi ollut, jos henkilö olisi skannannut BankID:n avulla QR-koodin. Luultavasti huijarilla olisi ollut sen jälkeen pääsy jollekin sivulle, jonka kautta huijattavan tiedoilla olisi saatu ulos rahaa, tavaraa tms.