Expressen: Poliisi valmistautuu terrorin uhkaan

Expressenin mukaan Tukholman poliisi olisi valmistautunut joulunaluksen ostosruuhkaan aseistautuneena useilla paikoilla cityssä. Useita tavarataloja, keskustan väkitäyteisiä kävelykatuja ja paikkoja valvottaisiin erityisen tarkasti.

Expressenin mukaan kymmenet Tukholman poliisipartiot ovat erikoisvalmiudessa ympäri cityä mahdollisen terrori-iskun takia. Poliisien kerrotaan kantavan mukanaan automaattiaseita ja muita suojavarusteita. Kyseessä on terrorismin vastainen toimi.

Niin ikään cityssä pyörivät vartiointiliikkeet on laitettu tietojen mukaan täysvalmiuteen. Valmiuden tarkoituksena on yrittää estää mahdolliset terrori-iskut, kun cityn suuret joulukadut täyttyvät joulua kohti.

Suurimman uhan kerrotaan olevan Drottningsgatanin kävelykadun ympäristö, kuten Vanhan kaupungin Västerlånggatan ja Sergelin kupeessa oleva tavaratalo NK ja Åhlens. Nämä paikat ovat tupaten täynnä ihmisiä jo ihan perusarkena. Niin ikään katollisia kirkkoja ja synagogia pidetään silmällä.

SÄPO:n eli suojelupoliisin mukaan suurin terroriuhka tulee islamilaisen ja äärioikeiston väkivaltaan suuntautuneilta pooleilta.

Lainaus Expressenistä loppuu.

 

Itse työskentelen Vasastanissa Sveavägenillä, josta on 150 metriä matkaa Drottningsgatanille sille paikalle, josta terroristi Akilov kaappasi kuorma-auton tehdessään iskunsa vuonna 2017. Åhlensille ja NK:lle on matkaa 500 metriä. Kuljen joka päivä Drottningsgatania pitkin ja tänäänkin olin kadulla ruokatunnilla ja työn jälkeen. Yhtään aseistautunutta poliisia en kuitenkaan nähnyt kadulla. Åhlensin ympäristössä myöskään ei näkynyt aseistautuneita poliiseja.

Toisaalta satuin lauantai-iltana klo 23.00 aikaan palaamaan työstä kotiin polkupyörällä ja jäin seuraamaan Odengatanin ja Sveavägenin risteyksessä ollutta poliisioperaatiota. Alla lyhyt filminpätkä paikalta.

 

Seurasin tilannetta noin 20 minuuttia. Tapahtuma oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että en ole vastaavaa aikaisemmin nähnyt. Siksi se herätti mielenkiintoni.

 

Tukholman poliisi tekee iltaisin ja öisin monenlaisia ratsioita varsinkin pääteiden varsilla, mutta tässä ei ollut kyse tavallisesta liikenneratsiasta. Ensin luulin, että kyse jenkkiautojen kokoontumisajojen valvonnasta, sillä juuri tuo paikka on Tukholman suosituin jenkkiautojen, ruotsalaisittain ns. raggarsien kohtaamis- ja renkaanpolttamispaikka. Mutta poliisi ei tässä tapauksessa kiinnittänyt jenkkilotjiin mitään huomiota. Painopiste oli muualla.

Poliisi sulki Sveavägenin ja Odengatanin risteyksen siten, että kun risteykseen tullaan mistä tahansa suunnasta, niin poliisiauto oli parkissa vilkkuvalot päällä kaikista suunnista väylän vasemmalla kaistalla. Jokainen autoilija, joka halusi ohittaa risteyksen, joutui siten ajamaan oikealle kaistalle. Autoilijat toisin sanoen sumputettiin yhteen jonoon.

Kun autot nyt seisoivat punaisissa, niin poliisi puhutteli satunnaisesti autoilijoita. En tiedä mitä poliisi heille sanoi, mutta tavallisesta liikenneratsiasta ei ollut kysymys. Ajokortteja ei selvästikään kyselty eikä mitään puhallutuksia tehty. Poliisi kuitenkin seurasi tulevaa autovirtaa. Kaikkien kohdalle pysähtyneiden autoilijoiden kanssa ei vaihdettu sanoja, joidenkin kohdalla kyllä.

Luultavasti kysymyksessä oli harjoitus. Nimittäin Sveavägen on mainittujen mahdollisten terrori-iskupaikkojen suunnalta yksi pakotie pohjoiseen ja E4:n suuntaan. Jos terroristi tekee iskun jossain Åhlensin tai NK:n kupeessa, ja haluaa paeta autolla kohti pohjoista, niin Sveavägen on ainoa väylä Norrtulliin ja edelleen motarille. Niin ikään jos terrori-iskun tekijä pakenee Drottningsgatanin Vasagatanin puloleista sivua ja haluaa pohjoiseen, niin on kaksi mahdollisuutta; joko kääntyä Odengatanille ja edelleen Sveavägenille ja siitä E4:lle, tai sitten Kungsholmenin kautta.

Jos haluaa lähteä autolla kohti pohjoista jostain Sergelin ympäristöstä, niin Sveavägen on ainoa reitti. Sveavägeniltä ei myöskään voi kääntyä mistään kohtaan oikeaan ennen Odengatania, siis siten, että pääsisit ulos kaupungista. Sveavägeniltä ei voi myöskään kääntyä vasempaan mistään kohtaa ennen Odegatania.

 

Pt-media otti yhteyttä tuttuun vartijaan, joka työskentelee Kistassa. Onko ollut mitään erikoista?

– Samoja operaatioita on ollut lauantain mittaan muuallakin. Esimerkiksi citystä etelään oli isoja vastaavia toimia kuten kaakkoon. Myös itään Nackaan menevillä teillä oli vastaavia. Tämä ei ole mitenkään salaista, sillä onhan sosiaalinen media täynnä videoita ja kuvia näistä jutuista. Itse olen pelkkä ostoskeskusvartija, ja ainakaan minä en ole saanut mitään käskyä erikoisvalmiuteen. Tietty jouluruuhkaan valmistaudutaan aina joka vuosi eri tavalla; joka vuosi on erilainen ja on erilaisia kohteita, mutta ainakaan minulla ei ole sanottu mitään mistään erityistoimista jostain terroriuhan takia.

– Meillä täällä lähiöissä uhat ovat vähän erilaisia kuin cityssä, jossa terrorin uhka voi(kin) olla mahdollinen, Pt-median tuntema vartija kertoo (Nimikin muutettu viiteen kertaan).

– – –

Kommentti: Pitääkö terrorismia sitten pelätä näin joulun alla? Vastaus kuuluu, että terrorismin pelko on hulluuden alku. Ennemmin jokaisen pitäisi pitää mielessä, että ei levitä sitä koronaa ympäriinsä kaikkien vitun harhojen saattelemana.

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
24 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Coronistan a la Sweden
Coronistan a la Sweden
15.12.2020 21:42

Juu, yli 20.000 uutta todettua coronatapausta Ruotsissa sitten perjantain (todellisuudessa voi olla vaikka 50.000) ja kohta 8000 kuollutta. Heja Anders ”Ei se Ruotsiin tule” Tegnell.

Huomasitko Paavo että Enskede Gårdin afgaanipuukottajakin on päässyt/päästetty karkuun?

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
17.12.2020 04:03

Stegu hoitaa kyllä, ei huolta.

Kukavaan
Kukavaan
15.12.2020 22:10

”Jos terroristi tekee iskun jossain Åhlensin tai NK:n kupeessa, ja haluaa paeta autolla kohti pohjoista,…”

Oikeauskoinen ei halunne paeta iskupaikalta. Jos saa surmansa poliisin luodeista, niin pääsee paratiisiin panemaan neitsyitä samantien ja perhekin saa arvostusta. Heille marttyyrin omaisena oleminen on melkein kuin olisi aateloitu. Jostain paskataniasta voi tulla jopa rahaakin perheelle.

Johan
Johan
15.12.2020 23:24
Vastaa...  Kukavaan

Sankaripoliisi ampui neljä jihadistia Cambrilsissa. Jutussa ei mainita, että ampuja oli naispoliisi. Siitä islamin mukaan seuraa jihadistille matka helvettiin ja panot neitsyeiden kanssa voi unohtaa, siitä seuraa pelkästään häpeää.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201708192200337089

Osman Käämi
Osman Käämi
16.12.2020 07:58
Vastaa...  Johan

Lehti ei uskaltanut mainita sitä koska pelkäsivät kai Suomen feministien ostoboikottia.

Daavidin poika
Daavidin poika
16.12.2020 09:00
Vastaa...  Johan

Päivitetty. 19.08.2017

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
17.12.2020 04:05
Vastaa...  Johan

Helvetissä olet panoni jihadisti. Kai sen verran voin joustaa.

Persenaamat
Persenaamat
15.12.2020 22:18

Hienot lumihiutaleet sivulla

Ace
Ace
15.12.2020 23:31
Vastaa...  Admin Pt-media

Laitatko vinkkiä miten sait ne sivuille. Laittaisin omillekin kotisivuilleni.

Ilmari
Ilmari
16.12.2020 11:14
Vastaa...  Ace

Lumihiutaleet haittaavat lukemista

Ace
Ace
16.12.2020 22:40
Vastaa...  Admin Pt-media

Kiitos 🙂

Saku
Saku
15.12.2020 23:08

Harmi kun ei pääse käymään Tallinnan rauhallisella joulutorilla.

Paskanfuhrerpuhegeuleiter
Paskanfuhrerpuhegeuleiter
16.12.2020 02:43

Mitäs tämä nyt on? Anteeksi kun olen jälkiviisas. Tai ehkä olenkin täysi rasisti. Joka oli oikeassa omassa mielipiteessään. Nyt te suvakit. Natsit ovat liikkeellä. Minä annan käskyn. Panssarivaunut ovat olleet piilossa. Keskellä metsää. Dieselit jyrisee. Luonto tuhoutuu. Invaasio alkaa. Viimeistään aamulla ne ovat siellä Senaatintorilla.

Antti Tifa
Antti Tifa
16.12.2020 03:24

Rekka täräyttää vain kerran jne.
Ei saa antaa pelolle valtaa.
Reippaina käymme rekkain alle, kun se tuntuu niin mukavalle.

_93043419_4f7881dd-11f6-404a-aa3a-c41dc1742a12.jpg
Osman Käämi
Osman Käämi
16.12.2020 07:54

Ylivoimaisesti tehokkain tapa estää terroriteot olisi ns. kiinalainen uiguurimenetelmä.

Alistuneet lampaat
Alistuneet lampaat
16.12.2020 08:56

Mietin tässä sitä että eikö kukaan muu näe sitä että kun yhteiskunta valmistautuu terroritekoihin joita se odottaa niin sellainen yhteiskunta on sisällisssodassa. Niinkuin Irlanti aikoinaan tai Palestiina nykyäänkin.

Ei voi kuin ihmetellä miksi tilannetta ei korjata vaan koitetaan estää muutos pahempaan vaikka tiedetään että siinä ei onnistuta. Ja vaikka tiedetään että maassa asuu muutaman vuoskymmenen päästä muita ihmisiä kuin kantaväestön edustajia.

Kaikesta huolimatta, ei saa panikoitua tai radikalisoitua. Nyt vain pitää asetella betoniporsaat paikoilleen ja odottaa seuraavia terroritekoja. Jospa ne sitten eivät saisi tapettua yhtä monta kuin edellisellä kerralla. Ja sitä voisi sitten jo hurrata.

5G paras G
5G paras G
16.12.2020 15:16

Paavo on antanut koronapelolle vallan.

Korona on yksi vuosisadan suurimmista huijauksista.

Fubatzu
Fubatzu
16.12.2020 18:03
Vastaa...  Admin Pt-media

Vallanpelolle koronaa!

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.12.2020 18:24
Vastaa...  Fubatzu

Meillä ei ole muuta pelättävää kuin itse pelko, sanoi muuan Winston.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
16.12.2020 20:06

Korona ja haittamaahanmuutto terrorismin lieveilmiöineen ovat molemmat eräänlaisia invaasioita. Korona näistä on aivan uudentyyppinen virus, eikä sille löydy entuudestaan vasta-aineita. Haittamaahanmuutto torjuttiin viimeksi 1600-luvulla Wienissä sekä Lepantossa ja näyttää siltä, että sen vasta-aineet ovat alkaneet hävitä. Molempiin tepsisi maahantulokielto haittamaahanmuuttajille sellainen pitäisi asettaa pysyvästi.