Malmön kaupunki tuomittiin miljoonasakkoihin muutaman vuoden takaisista gangsterien hyysäämisistä

Malmön kaupunki on joutunut kiusalliseen tilanteeseen. Hyvää tarkoittava idiotismi johti siihen, että nyt kaupunkia uhkaa monen miljoonan sakot.

Tapahtuman tausta on se, että tutkivaa journalismia tekevä ohjelma Uppdrag Granskning selvitti vuonna 2018, että Malmön kaupunki oli maksanut ainakin 70 miljoonaa kruunua yritykselle, joka harjoitti eräänlaista tukitoimintaa hankkimalla gangstereille ja narkomaaneille asuntoja.

Saaduilla rahoilla yritys osti useita luksusasuntoja, jotka sitten annettiin asuttavaksi useille kovan luokan gangstereille. Tietenkin ilmaiseksi.

Ilmainen luksusasunto Malmön keskustasta, ja samaan aikaan henkilöt nostivat erilaisia tukia. Asuntoja vastaan gangsterit sitten ikään kuin autettiin kaidalle tielle. Yrityksen rahoilla, eli veronmaksajien rahoilla, gangstereille maksettiin myös mukavia lomareissuja erilaisiin kylpylöihin ja hiihtokeskuksiin. Kuka sitä nyt irti rikollisesta elämästä ilman veronmaksajien kylpylälomia.

Selvisi myös, että kellään gangsterilla ei ollut mitään haluja edes pyrkiä pois rikollisesta elämästä. Päinvastoin. Rikoksia jatkettiin ja asunnoista käsin käytettiin mm. huumekaupan keskuksina. Ainakin yhdestä asunnosta tehtiin myös iso kokaiinitakavarikko.

70 miljoonan kruunun lisäksi, jotka käytettiin pelkästään asuntoihin, niin nuoria rikollisia hyysättiin jopa 1 800 kruunun päivätahdilla. Kaiken kaikkiaan yritykselle maksettiin veronmaksajien rahoja 147 miljoonaa kruunua.

Paljastuksen jälkeen huudettiin hoosiannaa. Sekä kaupunki, että kilpailuvirasto puuttuivat asiaan ja hoitoalan tarkastajat ärähtivät. Myös rikosilmoituksia tehtiin.

Nyt asia on edennyt sen verran, että kilpailuvirasto on tehnyt päätöksen: Malmön kaupunki tuomittiin 10 miljoonan kruunun sakkoihin. Perusteluna se, että asuntoja on ostettu liian suurilla summilla ilman, että on tehty minkäänlaista kilpailutusta ja homma jatkui vuosia. Ensimmäisiä asuntoja osteltiin jo ainakin 2016.

– – –

Tässä(kin) tapauksessa kävi vähän kuin entisen miehen vaimolle, joka hyväuskoisuuttaan lähti herrojen kanssa marjaan ja tuli tuplana takaisin.

Sosiaaliviranomaisilla oli niin hyvä ja kova usko siihen, että gangsterit voidaan auttaa takaisin kaidalle tielle. Toisaalta uskottiin myös yritykseen, jolle summia maksettiin.

Juttu kokonaisuudessaan SVT:n uutisissa.