Tunnelmakuvaa monikulttuurisesta kaupungista

En mielelläni käytä sanaa väestönvaihto, koska silloin ideaan tulee mukaan ikään kuin joku mystinen taho, joka vaihtelee väestöä kuin lautapelin nappuloita. Ja tavalliset ihmiset eivät näe koskaan tätä salaista toimijaa ja vain harvaan valitut valaistuneet tietävät mistä tahosta on kyse.

Joka tapauksessa kävin tänään pitkästä aikaa Tukholman Kista Galleriassa. Paikkaa voisi verrata Helsingin Itiksen ostelukeskukseen, Espoon Selloon tai vastaaviin jättimäisiin ostoskeskuksiin. Vaikka olen aiemmin asunut Kistassa, matkaa Galleriaan 100 metriä, ja olen tiennyt, että Gallerian asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi Rinkebyn, Tenstan, Husbyn ja muiden lähialueen maahanmuuttajien suosima ostelupaikka, niin jotenkin tilanne on edennyt muutaman vuoden takaisesta aivan silmiin pistäväksi.

Joskus 10-luvun alussa Galleriassa saattoi nähdäkin ihan yleisesti valkoisia ruotsalaisia ja viimeksi kun asuin Kistassa 2016, niin silloinkin Galleriassa saattoi nähdä valkoisia ihmisiä.

Nyt tilanne oli toinen. Kävin syömässä Gallerian Food Gardenissa, jossa on asiakaspaikkoja satoja. Kun 45 minuuttia järsin riisi- ja lohitikkuannostani, niin en huomannut satojen asiakkaiden joukosta kuin yhden ainoan sellaisen valkoisen, joka olisi mennyt ruotsalaisesta. Nainen oli kuitenkin suomalainen. Tämäkin nainen oli aviossa afrikaanon kanssa ja naisella oli valkoisia käkkäräpäisiä lapsia. Yhtään ainoaa valkoihoista miestä, siis sellaista pohjoismaalaisen näköistä en väkimassasta erottanut.

Alla lyhyt filminpätkä paikalta, jos kiinnostaa miltä monikulttuurisuus näyttää. Kaikki alueen kymmenet ravintolat mainostavat nykyään halal-ruokaa, paitsi kreikkalainen, josta hain oman annokseni. Olen kysynyt ja kreikkalainen omistaja sanoo, että ei myy halal-ruokaa niin kauan kuin hän omistaa baariin. Jos filmi tuntuu hyppivän, niin laita välillä pausselle ja yritä etsiä valkoihoisia.

 

Miltä tuntuu, kun on väkimassassa ainoa valkoihoinen? Ei miltään, sillä tiedän, että tälle kehitykselle ei ole enää mitään tehtävissä, eikä ole sellaisia vakavasti otettavia tahoja, jotka siihen puuttuisivat. Koskee koko Länsi-Eurooppaa.