Sandvikenin kunta onnistui työllistämään työttömiä ulkomaalaisia

Viime syksynä tuotiin ilmoille ilouutinen, että Sandvikenin kunta oli onnistunut kääntämään 10 vuotta jatkuneen ulkomaalaissyntyisten henkilöiden lisääntyvän työttömyyden laskusuuntaiseksi.

Sandviken on pieni 23 000 asukkaan kaupunki, jossa ulkomaalaissyntyisten henkilöiden työttömyys on ollut Ruotsin kärkikastia. Kunnanisät käärivät hihat ja kuntaan saatiin 415 uutta työpaikkaa.

No asiahan ei tietenkään ole niin, että kolmansista maista tulleet rakettitutkijat ja aivokirurgit olisivat yhtäkkiä löytäneet raketteja tutkittavaksi ja aivoja kirurgoitavaksi, kyse oli yksinkertainen kikka kakkonen: nämä 415 työtöntä otettiin kunnan palkkalistoille. Homma taas rahoitetaan täysin kokonaan valtion apurahalla.

Kunnan kannaltahan asia on hyvä asia. Kuntaan virtaa verorahaa ja työttömänä olleiden henkilöiden ostovoima on kasvanut ja sitä myöten lisännyt kunnan yritysten liikevaihtoa. Kunnan ainoa tehtävä on ollut kehittää työttömille jotakin puuhasteltavaa.

Pt-median Sandvikenin kirjeenvaihtajalla on kerrottavaa. Muutamia esimerkkejä työpaikoista, joita on luotu:

– Kunnan kirjastoon palkattiin muutama henkilö virkailijaksi. Yksi toimii kirjaston aulassa jonkinlaisena vahtimestari-portsarina. Toimeenkuvaan kuuluu tervehtiä sisäätulijoita ja ulosmenijöitä, talvella lumen putsaaminen portailta luudalla, kesäisin irtolehdistä.

– Muutamalle henkilölle kehitettiin työtä “kolapartiosta” kiinteistönhoito-osastolta. Kolapartio haravoi syksyllä lehtiä perinteiseen tapaan haravalla. Kun lehdet oli haravoitu, niin kolapartio vetäytyi taukotupaan säätämään kolien auraskulmia ja odottamaan lunta. Nyt kun lunta on tullut, niin kolapartio on täydessä työn touhussa kolaamassa kunnantalon pihaa. Joka tähän asti on vetäisty traktorilla viidessä minuutissa puhtaaksi.

– Puisto-osastolle saatiin monta uutta upeaa työpaikkaa. On oma penkkiporukka, joka kiertää putsaamassa kunnan puistoissa olevat istumapenkit; ruuvit kiristetään, vesi kuivataan ja sen sellaista. Talvisin lapioidaan lunta.

– Uskomatonta, mutta kunnantalolle saatiin myös uusia aivan mahtavia työpaikkoja. Esimerkiksi yhdelle henkilölle keksittiin leimaajan virka. Leimaaja istuu huoneessaan ja lyö kunnan leiman papereihin, joihin leima tarvitaan. Työ on melko haastavaa, mutta toisaalta vapaata.

– Sairaaloihin ja terveyskeskuksiin saatiin kymmeniä uusia työpaikkoja. On hissivahteja, ovivahteja, siivoojia ja “siivoojia”, kiinteistömiehiä ja “kiinteistömiehiä” ja monenlasta kärryntyöntäjää ja rullatuolin renkaanpaikkaajaa.

– Kaupungin julkiseen liikenteeseen saatiin monta upeaa työpaikkaa “bussipysäkkivahteina”. Pysäkkivahteja on kaupungin vilkkaimmilla pysäkeillä. Toimeenkuvaan kuuluu morjenstaa pysäkille saapuvan bussin kuljettajaa reippaasti kättä heiluttamalla. Pysäkkivahti myös yleisesti pitää huolta, että ihmiset pääsevät nousemaan turvallisesti bussiin ja poistumaan siitä. Ja muutenkin yleisesti vahditaan pysäkkiä, että sitä ei vaikkapa varasteta.

– Ehkä kuitenkin hienoin ja myös tärkeä työ on vanhustenkoteihin saadut uudet kävelyttäjän virat. Kävelyttäjät kirjaimellisesti kävelyttävät mummeleita ja papparaisia. Tärkeä työ sinänsä.

 

Tavallaanhan Sandvikenin kunta ja kuntalaiset loppujen lopuksi hyöytyvät koko hommasta. Kuntaan saatiin paljon sellaisia työntekijöitä tekemään sellaista työtä, mikä esimerkiksi yksityissektorilla hoidetaan miten hoidetaan. Puistopenkit pysyvät puhtaina, kiireiset hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön kun heidän ei tarvitse hukata aikaa sellaisiin “vähäpätöisiin” hommiin kuten hissin oven aukipitämiseen. Kirjaston portaat ovat puhtaat ja hyvät kulkea. Ei tarvitse enää liukastella ja väistellä lehtiä.

Eli asiassa oli sittenkin se hyvä puoli. Pitää ajatella positiivisesti. Itse lähtisin mieluusti vaikkapa kirjastoon ovivahdiksi. Se olisi juuri meikäläiselle sopivaa hommaa. Tai ehkä sittenkin, kolapartion esimies, “kymppi”. Siinä olisi sitä jotain. Meikäläinen kun kuitenkin on johtomiehiä.

Subscribe
Notify of
guest
31 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
h44

Kyllä käy kateeksi Sandvikenin väkeä! Tunnelma on kuin syvässä Etelässä 1910 -luvulla.

pöh

Suomessahan on pitkään ollut vähän samanlaisia “töitä” työttömille 9e päiväpalkalla, mutta tietenkin siis suomalaisille työttömille.
Ulkomaalaisille kun näperrellään “töitä” niin he eivät enää ole työttömiä vaan saavat oikeaa palkkaa..

Valtsu

Jos ihminen osaa heilutella vain käsiä, hänet tulee käsienheiluttelijaksi palkkaaman.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
..."henkilölle keksittiin leimaajan virka. Leimaaja istuu huoneessaan ja lyö kunnan leiman papereihin, joihin leima tarvitaan. Työ on melko haastavaa, mutta toisaalta vapaata." Voi v..tu miten hyvin kirjoitettu. Meinas tulla kuset housuun nauressa 😆  Näen silmissäni geelipääteron hakkaamassa apinan raivolla leimasinta. Ei ihme , että Pahkasika lehti lopetettiin . Nykypäivä on pelkkää pahkasikaa. 
seant

Tämä on sama kunta, joka uskoi konsultteja, sillä 2014 Sandvikenin työmarkkina- ja liikennevaliokunnan tilintarkastusyhteisöltä PwC tilaaman raportin perusteella kunta kun ottaa 1000 maahanmuuttajaa, niin tienaa 0,5 miljardia/v. Vuoden 2019 tilinpäätös osoittavat 67 miljoonan kruunun budjettivajeen, kaukana maahanmuuton aiheuttamasta puolen miljardin ylijäämän iloluvuista. Jo noin 60 miljoonaa menee noin 700 sosiaalietuuksien saajalle. Kaiken päälle he maksavat kunnallisveroa selvästi yli maan keskiarvon.

Suomi Finland

Kun lämpötila nousee pakkaselta plussan puolelle, niin silloin aktivoituu suojatyöporukka.

Joppos123

Järjestelmähän on jo kertaalleen keksitty, nimittäin vanhassa neukkulassa missä vallitsi täystyöllisyys.
Siellä työrajoitteiset olivat esimerkiksi rullaportaiden ylä-ja alapäässä valvomassa portaiden turvallista käyttöä.
Vastaavia ratkaisuja löytyy myös kehitysmaiden paskahuusseista joissa yksi paskis työllistää kevyesti ainakin kolme henkilö.
Yksi rahastaa vessamaksun toinen myy paskapeperit ja kolmas kiertää vesiletku kourassa siivoamassa pois lattialle karannet paskakikkareet tai kuset.
Nerokasta, nyt samariinille vinkkiä niin johan työllisyys saadaan tappiin ja voidaan ottaa taas uutta velkaa.

Catilina

Neukkulassa ainakin se hotellikerroksen дежурная oli hyvin arvokas ihminen. Kaikki järjestyi.

Fatwantarkistaja

Tuttu kävi kyläkaupassa. Ensimmäinen rouva otti tilauksen ja kirjasi sen. Toinen kirjoitti kauppalapun koneelle. Kolmas haki tuotteet hyllystä. Neljäs hinnoitteli. Viides rahasti ja kuudes pakkasi.

Joku niistä huomasi virheen, suomalainen kaveri antoi tälle “käteen” sen väärinlaskutetun summan, saattoi olla viikon palkka, tai olisi saanut potkut, en tiedä. Joku kolme ruplaa, hui.

Sam Colt

Upeeta! Ikiliikkuja on keksitty. Kunta ottaa kulkureita töihin ja palkoista maksetaan veroa niin paljon, että kunta voi ottaa lisää kulkumiehiä, jotka maksavat veroa niin paljon, että kunta voi ottaa lisää kulkumiehiä, jotka…

Nuo puistohommat ymmärrän, mutta en päästäisi yhtäkään sisätiloihin tai puolustuskyvyttömien vanhusten “ulkoiluttajiksi”.

Kukavaan

Mikä tässä on juoni? Onko ideana, että matut muuttavat johonkin toiseen kuntaa, jossa ei tarvitse mennä työpaikalle.

gulermo

ai perkele 😂

unto

Hyvä Pate. Heh, heh hee. Näinhän se mualima etenee loppuaan kohti. Vääjäämättä.

unto

Uskomatonta mutta totta on se, että Sandviken on megakonserni Sandvikenen kotikunta ja pääkonttori on siellä. Se sama Sandviken, jolla on isoja tehtaita ja toimistoja Suomessakin. Tamrocin haltuunottaja.

Perinteet kunniaan

Ryssälässä tykkäävät edelleen leimoista asiakirjoissa, niitä saisi mielellään olla virallisissa asiakirjoissa useampia ja eri muotoisia. Oisko Suomelle vientituote lähettää läpsyjä itänaapuriin kumileimasimiksi pois aseman nurkista ja sossujonoista norkoilemasta?

Catilina

Ei taida olla enää kuormanlaskijoita?

Leimaaja saattaa leimautua

Matujen ottaminen ja palkkaaminen on kuin housuihin kuseminen:

alussa lämmintä ja mukavaa, sitten kylmää ja inhottavaa (kun lahjarahat loppuvat).

sellaista saa

Tukholmakin on palkannut satoja “värikkäitä”ihmisiä kaupungille töihin,siivoamaan katuja.
Tosin sana siivooja on vaihdettu hienoompaan”Stockholms värd”,niinku “hoitaja”…
6-8 henkilön ryhmissä kävellään ja keräillän tupakantumppeja.
Aika kalliita roskia,mutta ollaanhan saatu muutama pois työttömyyskortistosta.

Johan

Kyllä ‘värd’ tarkoittaa paljon hienompaa, se on “isäntä”.

Värd-huset

Esim. Slussenilla seisoo ”värdejä” siellä sun täällä eivätkä he koskaan juuri ole valkonaamoja. Yksihän oikein palkittiin koska oli koristellut bussipysäkkejä kukkaistutuksilla, palkonkilaatikoilla jne, mikä sinänsä on kauniisti ajateltu.

Basso Balalaikka

onkohan linja-autopysäkkien varastelu vähentynyt vaiko lisääntynyt pysäkkivahtien ansiosta/toimesta?

juhaII

Veli kävi jokseenkin koko Ruotsissa olo aikansa töissä Sandvikenin kalliopora tehtaassa. Tai mitä kaikkea metallialan korkeaa teknologiaa siellä nyt tehdäänkään.

Daavidin poika

Todella surkeaa teatteria Sandvikenin kunnalta. Tiedän vain, että esim tämä lehtien haravointi, ja muu puistoihin liittyvä siisteyden pitohuolto idea tulee Hollannista.

Asia menee näin. Monta vuotta ennen 2015 invaasiota Hollannin kunnissa, ja kaupungeissa miettivät, että miten voisivat työllistää näitä väärinkäyttäjiä, ja muita syrjääntyneitä ihmisä yhteiskunassa..

Hollanissa tulivat tuolloin siihen tulokseen, että jokainen kunta, ja kaupunki työllistää neljä (4) tuntia päivässä näitä mainittuja henkilöitä. Mitä tulee palkkaukseen, niin työpalkka on yhdeksän (9€) päivä. Perjantai on aina vapaa päivä.

Tämä Pt-median avaama työaihe Sandvikenistä kulkee sellaisella nimikkeellä kuin terapiatyö

Törkein politiikko joka on käyttänyt hyväkseen tätä nimikettä terapiatyö on suomen entinen pääministeri Juha Sipilä. Juha Sipilä totesi eduskuntavaaleissa hävinneenä, että onneksi kerkesin hankkia seitsemänkymmentätuhatta (70 000) uutta työpaikkaa Suomeen. Vaikka kyseessä on terapiatyö.

Göran Bakbulle af Mellanben

Miksi kehitysmaalainen ei plankka herrasväen nahkakengät ?

Gram

Helsingin kaupungintalolla on ollut vuosia somali vahtimestarit.

Wittgenstein

Innovatiivista menoa, kuin ennen muinoin suuressa ja mahtavassa Neuvostoliitossa: Ivan lakaisi katuja mutta Igor oli työtä vaille; ” myö harja ja vars kaheks kappaleeks katkastii ja vot myö molemmil harja ja työ saatii”

Jones

Entäs ne vanhuksien kävelyttäjät? Nykyään on keksitty, että pienet ostokset voi maksaa ilman pinkoodia. Eli jos hävitää pankkikortin, niin joku voi tehdä löytämällään pankkikortilla pieniä ostoksia ilman pinkoodia. Näin kukatahansa voi käyttää toisen pankkikorttia, jos saa sen haltuunsa. Eipä ihme että joistakin on tullut auliita vanhusten auttajia.

Fatwantarkistaja

Hissipoika on arvostettu ammatti, mutta tarvitaanko sellaisia? Eiköhän se poka osaa painaa nappia ihan itse. 100 vuotta sitten ei rouva Führer ehkä suostunut, joten keharille tuli hommia. Pitääkö niitä lennättää tänne ja montako miljoonaa?