Hoitokotiketjussa paljastui suuria puutteita

Tukholmassa on paljastunut perhekotiketju, joka on käytännössä ollut nuorten raiskaus- ja ryöstökoti.

HVB-hem (hem för vård eller boende) eli hoiva- tai asumiskoti on suurin piirtein Suomen perhekotisysteemiä vastaava järjestelmä. Ruotsin perhekodeissa tehdään rahaa majoittamalla niihin yksin tulleita sotalapsia. Tai ainakin heitä majoitetaan niissä niin kauan, kunnes lääkäritutkimukset osoittavat, että lapsi ei ole mikään lapsi vaan aikuinen mies.

No mitäpä siitä seuraa, kun kehitysmaista tulleita kiimaisia parikymppisiä jorkkeja asutetaan oikeiden lasten tai teinipoikien sekaan? Teinien ja lasten anukset huutavat tietenkin hoosiannaa. Ja jorkit ryöstävät lapset vielä kaupanpäälle.

Norra Stockholms ungdomshemissä on nyt paljastunut niin suuria puutteita, että homma on katkolla. Asukkaat kertovat, että useissa NSU:n nuorisokodeissa on jatkuvia pahoinpitelyjä, ryöstöjä, huumeita ja seksuaalista ahdistelua. Isommat “pojat” ovat kuumana pienempiin poikiin.

Lisäksi selviää, että henkilökunta ei tiedä mistään mitään eikä ole perillä ollenkaan mitä ammatti ylipäätään pitää sisällään. Joissakin lastenkodeissa lapset on jätetty keskenään aikuisten miesten kanssa. Tietää kyllä mitä siitäkin seuraa, mutta näin on jatkettu vuosia.

Vuodesta 2015 alkaen hoitoalan valvontaviranomaiset ovat saanet yli 20 ilmoitusta vanhemmilta, nuorilta ja jopa poliisi on yrittänyt tehdä ilmoituksia.

Vasta nyt asiaa aletaan käsittelemään. Asia selviää SVT:n uutisesta.