Huumeiden salakkuljetus tuplaantunut koronapandemian aikana

Huumeiden salakuljetus Ruotsiin on lisääntynyt koronapandemian aikana. Poliisi on tehnyt talven aikana useita suuria iskuja, joissa on takavarikoitu kilokaupalla kokaiinia ja hashista.

Varsinkin kokaiinin salakuljetus on lisääntynyt. Monet kuvittelevat, että huumeita tuodaan maahan lähinnä persesilmässä, mutta totuus on aivan toinen.

Huumeet ja tässä tapauksessa kokaiini tulee yleensä Hollannista. Se pakataan siellä eri tavalla rahdin mukaan ja tavalliset rekkakuskit ajavat autoja tietämättä, että kyydissä on suuri huume-erä. Kun tavara on saapunut maahan, se jaetaan tavallisen rahdin tapaan toimitusosoitteeseen. Sieltä tavara piilotetaan edelleen maastokätköihin, joiden sijainti tallennetaan gps-paikantimella ja gps-tiedot jaetaan edelleen seuraavalle portaalle.

Viime syksyn aikana takavarikoitiin useaan otteeseen mm. 250 hashista, joka oli suurin kiinnisaatu erä. Kokaiinia jää kiinni eri tavalla lähes viikoittain kymmeniä kiloja. Vuonna 2020 tulli takavarikoi melkein puolet enemmän kokaiinia ja hashista kuin vuonna 2019.

Rajoilla kiinni jäävät yksittäiset salakuljettajat, jotka yrittävät tuoda huumeita esimerkiksi kehossa, on vähentynyt merkittävästi. Sen sijaan taas rahdin mukana huumeita liikkuu entistä enemmän. Rekka- ja merirahtikuljetuksissa tämä lisääntyminen näkyy selvästi.