Ruotsalaiselle miehelle syytteet vakoilusta Venäjän laskuun

Göteborgin käräjäoikeudessa alkoi oikeudenkäynti, jossa 47-vuotiasta ruotsalaista miestä epäillään vakoilusta Neuvostovenäjän laskuun.

Syyttäjän mukaan mies on vakoillut Venäjän laskuun Volvon Göteborgin ja Scanian Södertäljen toimintoja. Ruotsin turvallisuuspoliisi SÄPO:n mukaan mies on tavannut useaan otteeseen venäläisiä tiedustelupalvelun upseereja. Mies työskenteli toimiessaan vakoilijana sekä Volvolla että Scanialla konsulttina.

Syytteen mukaan mies on niin ikään saanut venäläisiltä pieniä summia rahaa tietojen vastineeksi.

Esitutkintapöytäkirjat on salattu oikeuden päätöksellä, mutta se tulee uutisista esille, että mies on jakanut salaista materiaalia venäläisille.

Syytteen mukaan mies on värvätty KGB:n seuraajien toimesta ja toiminnan epäillään alkaneen joskus 2017 aikoihin. Päävärvärinä kerrotaan olleen venäläinen vakoilu-upseeri Jevgenij Umerenko, joka on työskennellyt tuohon aikaan Ruotsin Venäjän lähetystössä diplomaattina.

Vakoilun ajankohdaksi lasketaan vuodet 2017-2019, jolloin 47-vuotias pidätettiin.

14 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomalainen patriotitar
Suomalainen patriotitar
23.2.2021 12:25

Neuvosto-Venäjää ei ole ollut enää n. 30 vuoteen. NL kun kaatui, tuolloin. Mutta, tässä tapauksessa: venäläinen (patriootti?) Jevgenij on käsittääkseni toiminut, itseasiassa vain oman kotimaansa hyväksi. Tämä ei mielestäni ole tuomittavaa sinänsä, mutta on tietenkin tuomittavaa siinä maassa, missä asiaansa puuhaillut. Meillä suomalaisillakin tulisi aina olla selkärankaa toimia oman Isämaamme, kansamme ja kulttuurimme parhaaksi, kaikkea meihin kohdistettua vihollisuutta vastaan, olimme sitten ulkomailla, taikka koto-Suomessa. Ulkomailla tästä ei vain pidä jäädä kiinni.

Suomalainen patriotitar
Suomalainen patriotitar
23.2.2021 12:36

Hmmm. Luin uutisen huonosti. Vakooja oli siis ruotsalainen, jonka venäläinen Jevgenij värväsi. Tässä kohdin asian tuomittavuus onkin sitten toinen. Eli kyseessä ruotsalainen (onko etninen?) eräänlainen talousrikollinen (sai hyötyä), joka toiminut oman maansa talouselämää vastaan…? Kait se Venäjällä heti ammuttaisiin: ”Petit omasi, petät meidätkin.”

Kaunis maa
Kaunis maa
23.2.2021 13:29
Vastaa...  Admin Pt-media

No, ei nyt ihan. Venäjä on tietenkin maaperältään sama alue, mutta sisältäpäin ulkoisesti muuttunut paljonkin. Kävin siellä aikoinaan NL:n aikaan, sekä viime vuosina muutaman kerran ja voin kyllä vakuuttaa, että maa ei ole aivan entisenlainen. Jopa ihmiset muuttuneet, hymyilevämmiksi. Kommunismi onnistui… joo. Mutta nyky-Venäjä on komeasti noussut siitä. Samoinhan on Virossakin!

rellinen
rellinen
25.2.2021 20:52
Vastaa...  Kaunis maa

Neuvostoliitto oli ryssän imperiumi aivan kuten tsaarin venäjäkin. Ryssää siellä molotettiin ja jos ei molottanut laitettiin kiväärin piipulla molottamaan.
Nyky venäjä on neuvostoliiton perillinen jota johtavat neuvostoliiton vakoiluorganisaatioiden kasvatit. Entiset kommunistipuolueen aseenkantajat ja likaisten töiden käytännön toteuttajat.
Kyseisestä likakaivosta näitä länsimaalaisia kansallismielisiä kosiskelevia agitaattoreita varmaankin sikiää.
Totuus on, että 1900-luvulla teidän käskyläisinä toimineet länsimaalaiset vassarit ovat paskoneet länsimaat pilalle, murtaneet sen selkärangan, aikaan saaneet länsimaille tuhoisan kehityksen ja varmaankin paskovat edelleenkin.
Kukapa sitä ei pilkkisi kahdella reiällä kun siihen on mahdollisuus.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
23.2.2021 06:15

Ruotsin saatua viime vuosina suuret määrät ydinfysiikan, rakettitieteiden, konetekniikan ja neurokirurgian osaamista, ei kansainvälisen kiinnostuksen lisääntyminen mikään ihme ole. Venäjä tuskin on poikkeus, vaikka sillä olisi omissa entisissä staneissaan varmasti paljon käyttämättömiä resursseja.

Yuri Komissarov
Yuri Komissarov
22.2.2021 21:19

Paljon pahempaa olisi Ruotsin kansallisen turvallisuuden ja teollisuuden kannalta jos kaiffari olisi pyörinyt Maraboun suklaatehtaalla tai nuuskatehtailla sekä katastrofaalisinta jos olisi vienyt valmistusprosessin salat hapansilakkatehtailta Putinille. Ajatelkaa jos Pietarin trollitehtailla purkitettaisiinkin hapansilakkaa.

Nilkki
Nilkki
22.2.2021 20:53

Istunut ilmeisesti tutkintavankeudessa jo pitkän tovin ja kun pidätettiin oli taskussa/salkussa joku 2700 euron arvosta kruunuja, ilmeisesti juuri kiinakuppilassa venäläiseltä saatuja. Halvalla meni maine ja tulevaisuus.

Muinoinen suurvakooja Stig Berglind kuoli tavallisessa köyhisvanhainkodissa Tukholmassa ja sairasti muistaakseni pahaa Parkinsonia. Ei kovin loistelias loppu hälläkään.

Juudas Jugge?
Juudas Jugge?
23.2.2021 00:49
Vastaa...  Admin Pt-media

No sen vähän mitä yritin kuvista tiirailla niin on siinä äijässä jonkinlainen matun meininki (kaljupäinen 47- vuotias?) ja varsinkin kun on useamman lapsen isä.
Onhan matulasta tullut muutamia rakettiteknikkoja. Pörssiin on vissiin levitellyt ryssän rahat oikein tosissaan.

Vakoojia kaikki halveksivat, niin toimenantaja kuin maa jonka petti. Toivokaamme että äijä ei ole oikea ruotsalainen vaan maturuotsalainen. Saakoon hän ikuisen coronan. Sääli lapsia kun faija on mätä paska.

Daavidin poika
Daavidin poika
23.2.2021 07:44
Vastaa...  Juudas Jugge?

Pistä kuvia kehiin.

Kuvia ja videoita löytyy
Kuvia ja videoita löytyy
23.2.2021 11:16
Vastaa...  Daavidin poika

Katso Expressenistä, Aftonbladetista ja SVTn sivulta.

Ohmygod
Ohmygod
22.2.2021 20:43

Venäjää kiinnostaa tietysti Scanian käyttö sotilaallisissa operaatioissa kuten Drottninggatanilla.
Olisikohan ruotsalaiskonsultti sortunut hunajapurkkiin?

juhaII
juhaII
22.2.2021 20:04

Venäjää ei sitten kiinnostanut huomattavasti suuremmat Ruotsin saavutukset eli logistiikan riemuvoiito. Kipuaminen ”humanitääriseksi suurvallaksi” ja erityisesti kotouttaminen tuntematta minkäänlaista sääliä ruotsalaisia veronmaksajia kohtaan!