Pankkihuijaukset lisääntyneet selvästi, eräs uhri kertoo

Ruotsissa kuten muuallakin maailmassa erilaiset nettipetokset ovat lisääntyneet merkittävästi. Huijauksissa ja petoksissa käytetään tietenkin hyväksi ihmisten hyväuskoisuutta.

Muuan mies otti yhteyttä Pt-mediaan ja kertoi, että hänen äitinsä, joka on jo ikäihminen, oli joutunut melko suoraviivaisen ja kieron pankkihuijauksen uhriksi. Onni oli se, että käyttötilillä ei ollut kuin muutama tuhat kruunua, joten menetys ei ollut suurenpuoleinen.

Mutta ikäihmiselle tästä seuraa se, että netin käyttö erilaisten asiointien yhteydessä varmasti on jatkossa iso kynnys.

Huijaus perustui siihen, että naiselle tuntematon naishenkilö oli soittanut naiselle esiintyen Nordean pankkivirkailijana. Henkilö oli kertonut ystävällisesti ja rauhallisesti, että he soittavat asiakkaille turvallisuussyistä ja haluavat tarkastaa, että tilillä on kaikki kunnossa.

– Nykyään joudumme tekemään tämän varotoimen kaikkien asiakkaiden kohdalla, koska erilaiset huijaukset ovat lisääntyneet merkittävästi, henkilö oli kertonut uskottavasti.

Snabbguide SE mars16_A4_2s.inddNainen halusi tietenkin suorittaa turvatarkastuksen ja nyt ”pankkivirkailja” pyysi naista käyttämään pankkidosaansa (en tiedä mikä dosa on suomeksi, mutta kuva vieressä). Huijarilla oli näin ollen tiedossa naisen henkilötunnus jo etukäteen ja hän oli syöttänyt tunnuksen Nordean sisäänkirjautumissivulle omalla koneellaan. Tällä sisäänkirjautumisella muka tarkistettiin naisen henkilöllisyys, joka oli pakollinen toimenpide ja tehtiin kaikille.

Nyt huijari antoi naiselle kuusinumeroisen koodin, jonka naisen piti syöttää dosaan. Dosa antaa nyt uuden koodin, jonka naisen piti kertoa huijarille. Kun huijari syöttää tämän koodin omalla koneellaan, niin sen jälkeen hän onkin sisällä nettipankissa.

Nainen voinut sillä hetkellä aavistaa, että mitä tapahtuu. Huijari oli tämän jälkeen ikään kuin selannut, että tilillä oli kaikki kunnossa. ”Pankkivirkailija” oli ystävällisesti kertonut, että tilillä näyttää olevan kaikki kunnossa, eikä mitään turvallisuusriskiä ole olemassa.

– Rouva voi nyt taas jatkossa käyttää tiliä ihan normaalin tapaan. Kiitos paljon avusta. Ennen kuin lopetamme, niin meidän pitää vielä tallentaa asetukset.

Nyt huijari antoi naiselle taas uuden koodin, joka pitää syöttää dosaan ja naisen piti antaa huijarille dosan ilmoittama koodi. Tällä toisella koodilla vahvistettiin pankkisiirto. Tässä tapauksessa raha siirrettiin toiselle Nordean tilille, niin siirto tapahtui samantien.

Puhelu lopettiin ystävällisessä hengessä. Nainen alkoi aavistella huijausta vasta muutaman päivän päästä, kun pankkikortti ei toiminut kaupassa vaan ilmoitti, että tilillä ei saldoa. Nainen otti yhteyttä pankkiin ja nyt vasta selvisi, että joku oli vienyt tililtä kolmisen tonnia.

 

Huijarin kaava oli siis melko yksinkertainen. Siinä käytettiin hyväksi vanhemman naisen tietotekniikan tietämättömyyttä ja hyväuskoisuutta.

Asiasta tehtiin tietenkin rikosilmoitus. Henkilö, jonka tilille rahat siirrettiin, oli tässä ketjussa vain maalivahti, bulvaani, joka ei itsekään oikein tiennyt mitä tapahtuu. Hän kertoi kuulustelussa, että hänen tililleen ilmestyi ehkä viikon ajan rahaa jonkun nettitutun toimesta. Rahat piti siirtää edelleen ulkomaiselle tilille. Mies sai pitää palkkiona muutaman satasen jokaisesta siirrosta.

Maalivahti kertoo, että ei ajatellut hommassa olevan mitään rikollista, sillä hänelle kerrottiin, että kyseessä on vain ”joku palkkio”, joka piti verotussyistä kierrättää Ruotsin kautta. Tämä bulvaani oli toisin sanoen itsekin eräällä tavalla huijauksen uhri, mutta koska sai siirroista palkkion, ja koska oli ainoa todellinen henkilö, joka juttuun pystyttiin yhdistämään, niin siitä seurasi muutaman vuoden vankeustuomio petoksista.

Tässä tapauksessa jutun aivot, eli se tai ne henkilöt, jotka huijausta pyörittivät, eivät jääneet koskaan kiinni. Bulvaanin kautta pystyttiin jäljittämään viikon aikana parikymmentä identtistä huijaussoittoa, joissa vanhuksilta siirrettiin rahaa pienimmillään muutamasta tonnista suurimman noston ollessa 50 000 kruunua.

 

Kyseistä huijausmuotoa kutsutaan phisningiksi, eli kalasteluksi. Huijari heittää verkot veteen ja aina löytyy ihmisiä, jotka eivät ymmärrä mistä on kyse.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
26.2.2021 18:38

Joudumme elättämään miljardi/rulla tai ananas yhä enemmän kehitysmaalaisia. Työt siirtyvät itäeurooppalaisille, jotka tekevät ne pimeästi kerryttämättä verotuloja, elleivät sitten käännä mummoja pankkiautomaatilla tai tehtailee mökkimurtoja. Kaivokset ja metsät siirtyvät kansainvälisten firmojen omistukseen. Verkko- ja puheli huijauksia on jatkuvasti liikkeellä. Ja ryöstön viimeistelee EU hölmöjen päättäjiemme suosiollisella myötävaikutuksella. Arvaatteko syyn, miksi en pistä rahaa muihin kuin kotimaan vähävaraisille tarkoitettuihin keräyksiin?

T
T
26.2.2021 19:20

Koska olet rasisti.

Ählämithittuun
Ählämithittuun
26.2.2021 21:43
Vastaa...  T

Minäkin olen rasisti!

T
T
27.2.2021 10:01
Vastaa...  Ählämithittuun

Hyvä. Itsekin pidän tästä harrastuksesta.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
26.2.2021 20:04

Meitä Anna-Marian tapaista on monta.

juhaII
juhaII
26.2.2021 21:09

Nämä vanhuksiin ja joskus jopa vammaisiin ihmisiin kohdistuneet rikokset ovat kuvottavia. Poliisi ei tee mitään vaan kehottaa omaisia puhumaan sukulaistensa kanssa varoettaen. Mutta kuinka wanhat ihmiset muistavat ja aivan kuten lapsetkin. Vanhukset on niin helposti johdateltavissa ja nämä paljolti nk. ”hyvinvointiyhteiskuntien” hylkäämät ihmisparat ovat kasvaneet ja kasvatettu rehellisiksi ihmisiksi jossain sellaisessa luottamusyhteiskunnassa, jota ei ole enää ollut olemassa yli puoleen vuosisataan!

Rangaistusten tulisi olla TODELLAKIN haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin sellaiset, että ne ovat kuvattavissa runsailla rumilla sanoilla. Ehkä sormen katkaisu gansteri malliin olisi sieltä asteikon alapäästä!

Ählämithittuun
Ählämithittuun
26.2.2021 21:45
Vastaa...  juhaII

”Poliisi ei tee mitään…” Tekeehän ne, ne kyttää ylinopeuksia ja vihapuhetta.

seant
seant
26.2.2021 22:23
Vastaa...  Ählämithittuun

Kyllä tekee ainakin Ruotsissa kyttää vanhuksia vihapuheesta, sillä vanhusten ryhmä taitaa olla eniten tuomioita saaneita vihapuheesta. Kai sen takia heidän nuoruudessa monet nykyään vihapuheeksi luokitellut sanat, olivat normaalia kielenkäyttöä silloin.

seant
seant
26.2.2021 22:20

En tiedä kuinka vanha juttu, mutta nyt, ainakin Suomessa vuoden vaihteen jälkeen pitää aina kun on uusi tilinumero, syöttää koodi, joka tulee puhelimeen eli puhelin pitää olla myös varastettu. Käytännössä nykyään ei voi tehdä pankki juttuja, jos puhelin ei ole vieressä.

KKi
KKi
27.2.2021 00:17
Vastaa...  seant

Khyllä ainakin Nordealla toimii hienosti toi tunnuslukulaite, eli se ”dosa”. Kas kun kaikki eivät halua älykännykkää kyttämään.

rocky
rocky
27.2.2021 09:02
Vastaa...  KKi

Hyvin toimii tunnuslukulaite ja OP:n tunnuslukulista jota käyttäessä tulee tekstiviesti jonka saamiseen ei tarvita älylelua.

Toosa-TV
Toosa-TV
27.2.2021 01:48

Ei se sana ole phisning vaan phising. Bankdosa olkoon suomeksi Pankkitoosa!

Jeppis
Jeppis
27.2.2021 07:52
Vastaa...  Toosa-TV

Jos ihan tarkkoja ollaan niin se on phishing