Norjan suurin sarjahuikentelija, “Lommemannen”

Norjan kovin sarjaraiskaaja sai huikennella pitkin valtakuntaa monta vuosikymmentä, ennen kuin lopulta 2010 sai pienet nuhteet teoistaan.

Tarkkaa aikaa ei tiedetä, että milloin 1952 syntynyt Erik Andersen aloitti elostelevan elämän, mutta ensimmäiset raiskaukset ja ahdistelutapaukset tulivat esille joskus vuonna 1976, jolloin Andersen oli 24-vuotias. Tapauksen tultua julki alettiin tekijää kutsumaan medioissa “Sidemieheksi”. Myöhemmin nimi vakiintui “Lommemannen”:iksi eli taskumieheksi. (Lomme = tasku).

Andersenin kohteena olivat pikkupojat, joita kohtaan hän teki erilaisia seksuaalisia tekoja. Joitakin raiskauksia, mutta useimmissa tapauksissa hän sai lapset vain koskettelemaan itseään. Andersenin lempinimi Lommemannen tuli tästä yleisestä tekotavasta. Hänellä oli jalassaan väljät housut, joissa oli taskun reiät, mutta ei taskuja.

Andersen mm. pyysi eri konstein lapsia vaikkapa ottamaan hänen housun taskustaan auton avaimen. Kun lapsi työnsi kätensä housuun niin siellä oli vastassa lerssi. Lisäksi lapsia saatiin riisuttua alasti ja Andersen kuvasi heitä.

 

Poliisi etsi tekijää kaikin keinoin, mutta jäljille ei päästy. Useimmat teot tapahtuivat eteläisessä Norjassa ja jossain vaiheessa 1980-luvulla päädyttiin arvioimaan, että tekijä asuisi Bergenissä tai Norjassa. Ruotsin poliisikin oli mukana tutkinnassa, sillä tekijän epäiltiin käyneen myös Ruotsin puolella ahdistelureissuilla 2000-luvun alkupuolella.

Lopulta Andersenin jäljille päästiin vasta kun DNA-tutkimus kehittyi ja 2008 poliisi sai “hitin”. Poliisilla oli nyt nimi Lommemannenille ja mies pidätettiin Bergenissä. Mies oli sarja-ahdistellut yli puolet elämästään pikkupoikia.

Oikeus päätti 2010, että Andersen tuomitaan yhdeksäksi vuodeksi vankilaan. Kaiken kaikkiaan hänen syyksi luettiin 74 syytekohtaa, joista suurin osa seksuaalisia ahdisteluja. 66 uhrille tuli maksettavaksi korvauksia monta miljoonaa Norjan kruunua.

Yhdeksästä vuodesta Andersen lusi kuutisen vuotta ja vapautui jo 2014.