Rasistiset järjestöt saatetaan kieltää

Ruotsin hallitus valmistelee lakipakettia, jonka mukaan rasistisiin organisaatioihin kuuluminen olisi rikollista. Hallitus määräsi viime elokuussa komitean tutkimaan asiaa, mutta ongelma on se, että yksimielisyyttä ei ole saavutettu.

Nimittäin vasemmisto, liberaalit ja sverigedemokraatit ovat sitä mieltä, että mitään kieltoa ei tarvita. Komitean tarkoituksena oli tutkia, että pitäisikö saattaa voimaan sellainen laki, jonka avulla mm. esimerkiksi rasistisiin ja afrofobisiin järjestöihin kuuluminen olisi rangaistavaa.

Samassa paketissa tutkitaan, että voitaisiinko ylipäätään rasistiset järjestöt ja organisaatiot kieltää kokonaan. Tässäkin nousee esille etenkin antisemitistiset ja afrofobiset järjestöt tai toimijat. Lähinnä tarkoitetaan ns. white power-liikehdintää, jonka katsotaan voivan tehdä potentiaalisia terrori-iskuja Ruotsissa.

Lakialoitteen takana on enemmistö, sillä sosiaalidemokraatit, moderaatit, keskusta, miljööpuolue ja kristilliset kannattavat lakia.

Komitea perustuu vuonna 2018 tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan 82 % juutalaisista on kokenut antisemittelyä ja kokevat tämän ongelmana. 34 % Afrikan muslimeista ja 18 % Turkin muslimeista kertoo kokeneensa rasisteeraamista etnisen taustansa takia (vaikka islamin uskoon kuuluminen ei tee ihmisestä etnistä). 41 % afrikaanereista kokee kokeneensa rasisteeraamista.

Komitean vähemmistöön kuuluvat ovat sitä mieltä, että perustuslaki takaa mielipiteen- ja yhdistysvapauden. Myös poliisista ollaan epäluuloisia lakia kohtaa, sillä olisi todella vaikeaa selvittää mikä on rasismia ja onko joku yhdistys rasistinen.

Asiasta uutisoi uutistoimisto TT.