Ruotsin ehkä suurin huumejuttu alkoi Göteborgin käräjillä

Muuan puolalainen työmies oli tullut ikkuna- ja oviasennushommiin Ruotsiin. Iltatöinä myytiin huumeita, joista olisi voinut tienata mukavat rahat.

Göteborgin huumepoliisi sai jo vuosi sitten huhua, että Annedalin asuinalueella sijaitsevasta asunnosta myytiin huumeita. Toiminta oli sen verran vilkasta ja avointa, että ei ollut epäilystäkään mistä oli kyse. Toisaalta kamaa myytiin paljon ns. Darknetin kautta. Poliisia ei kuitenkaan kannata aliarvioida.

Poliisi laittoi paikalle 24/7 seurannan, jota jatkettiin muutama viikko. Keräiltiin todisteita, ennen kuin päätettiin iskeä.

Eräänä päivänä siviilipoliisit taas istuivat parkkipaikalla, kun asunnossa majaileva mies saapui ulos ja jatkoi matkaa autolla. Mies ajoi lujaa. Poliisi seurasivat. Mies ei tässä vaiheessa tiennyt, että hänellä oli seuranta päällä. Puolalainen saapui Post Nordin pihalle ja tässä yhteydessä poliisit pysäyttivät miehen. Mies oli ilmiselvästi päihtynyt.

Tarkistelun yhteydestä autosta löytyi 15 isoa ruskeaa kirjekuorta, joissa kaikissa oli amfetamiinia. Kirjeet oli tarkoitus lähettää edelleen käyttäjille.

 

Tässä vaiheessa poliisi päätti iskeä asunnolle. Sieltä löytyikin useista eri kätköistä, toisaalta ihan avoimesti yhteensä 56 kg kokaiinia, 28 annosta LSD:tä ja 83 grammaa amfetamiinia, sekä pieni määrä kannabista. Kokaiinimäärä on sen verran merkittävä, että sillä pääsee jo nimimieheksi. Katukauppahinta olisi jotain 50 miljoonaa kruunua eli 5 miljoonaa euroa. Kannattaa kuitenkin huomata, että vain tämä määrä otettiin takavarikkoon. Miehen käsien läpi lasketaan menneen noin 170 kiloa kokaiinia ja kymmeniä kiloja amfetamiinia.

Huoneistossa olleet kaikki tavarat tietenkin takavarikoitiin ja tutkinnan aikana selvisi. että osa huumeista myytiin ns. Darknetin kautta. Kiinniotettu mies pystyttiin yhdistämään mm. DNA-tutkimuksilla eri tapahtumiin. Lisäksi poliisi käytti tutkinnassa monien eri puhelinten paikannustietoja, tietokoneita tutkittiin ja käytännössä kaikki asiat, mitä mahdollista, tutkittiin.

Sinänsä oli mielenkiintoista lukea poliisin tutkintametodit, joita se on käyttänyt pyrkiessään selvittämään “salattuja henkilöllisyyksiä” Darknetissä.

Poliisi on ottanut kiinni asian johdosta myös useita käyttäjiä. Muutama nainen, jotka ovat ostaneet mieheltä 19 kiloa kokaiinia ja esimerkiksi yksi norjalainen, joka vei 13 kiloa kokaiinia Ruotsista Norjaan.

 

Vaikka homma oli suunniteltu melko hyvin niin jotain olisi ollut parantamisen varaa.

No mikä meni vikaan? Oikeastaan koko homma vain odotti sitä hetkeä, että mikä menee vikaan. Kaikki kama samassa paikassa. Se olisi pitänyt jakaa useaan eri paikkaan. Ei ole mitään järkeä pitää päällä tuollaisia määriä. Eikä liikkua itse täpinöissään pitkin kyliä.

Lisäksi mukana ollut porukka osasi toilailun. Esimerkiksi norjalainen 13 kiloa ostanut henkilö laittoi kamat kassiin ja kassi ihan avoimesti auton takapenkillä. Kun mies saapui reuhkalla Bemarilla Norjan rajalle, jossa kaikki pysäytettiin koronan takia, niin mies käyttäytyi niin omituisesti, että tullimiehet päättivät tehdä lähempää tuttavuutta. Nyt mies yritti karkuun. Voiko olla idiootimpaa tapaa toimia?

 

Joka tapauksessa esitutkintapöytäkirja on monta tuhatta sivua, että menee vähän aikaa kun sen lukaisee läpi. Mutta onpahan jatkoromaania illaksi. Kuvissa yllä kokaiinikätköjä asunnolta, kuvat esitutkintapöytäkirjasta.