Ruotsin vankilat täynnä, avovankiloita keksitään lisää

Gruvberget – Ett drömfängelse? – Brottstycken
Gruvbergetin vankeinhoitoviraston kurssialuetta.
Ruotsissa vankiloiden ja avovankiloiden tilanne on sen verran väentäyteistä, että vanki joutuu jonottamaan päästäkseen lusimaan saunareissun pois jaloista.

Käytännössä kaikki avovankilat ovat tällä hetkellä tupaten täynnä ja vankeinhoitovirasto on kehitellyt erilaisia ratkaisuja majoittaakseen vankeja.

Uusimpana hetken keksintönä ollaan otettu käyttöön vankeinhoitoviraston koulutus- ja kurssikeskus Gruvbergetissä, joka sijaitsee Hälsinglandissa keskellä korpea.

Vankeja tullaan asuttamaan alueella sijaitseviin kurssikeskuksen majatiloihin, eli käytännössä omakotitaloihin.

Kyse ei ole siis mistään sellaisesta, että vangeille vuokrattaisiin hienostoalueilta omakotitaloja, joissa voisi elää herroiksi. Kurssikeskuksen yhteydessä on ollut jo 1970-luvulta alkaen yksikkö, jonne pitkäaikaisvankeja sijoitetaan pitkien vankeustuomioiden loppumetreillä ennen siviiliin pääsyä.

Nyt alueella suurimman osan ajasta tyhjillään olevat talot, joita on siis käytetty kurssilaisten majoittamiseen, otetaan toistaiseksi käyttöön. Yhdessä talossa on aina kuusi huonetta, jonne vankeja sijoitetaan.

Vankilalla on turvallisuusluokka 3, eli tarkoittaa sitä, että sinne sijoitetaan lähinnä muutaman viikon pituisia rattijuopumustuomioita saaneita vankeja tai muita vankeja, joille on annettu pikku nuhteet puistoon kuseskelusta tai satulanhaistelusta.

Eli kyse on käytännössä avovankilasta.

 

Ruotsin vankiloissa istui lokakuussa 2019 vankeusvankeja 4 834 vankia, joista elinkautista lusii 156 hörhöä. Vastaavat luvut Suomessa ovat noin 2 952 ja elinkautista lusi vajaa 200 vankia. Vankimäärä suhteessa väestöön on suurin piirtein sama kaikissa Pohjoismaissa.