Jotkut päivät ovat niin suomalaisia

Kantabaari.
Jotkut päivät Ruotsissa tuntuvat siltä kuin asuisi Suomessa. Keskiviikko oli taas yksi sellainen.

Aamulla istuin puolityhjässä metrossa matkalla töihin. Viereisellä penkillä istunut mies puhui puhelimeen umpiselvää suomea. Seuraavalla asemalla miehen seuraan istui toinen mies, joka puhui niin ikään suomea leveällä savolaispoljennolla. Sanoin miehille, että täällähän on suomalaisia. Vaihdettiin muutama sana ja selvisi, että äijät olivat jotain putkihitsareita.

Kun jäin pois Rådmansgatanin metroasemalla, niin siellä oli lipuntarkastus. Henkilö, joka tarkasti lippuni, puhui ruotsia suomalaispoljennolla. Vastasin miehelle suomeksi ja selvisi, että hän tosiaan oli suomalainen.

Paavo menossa pankkiin.

Ruokatunnilla kävin ostamassa 7eleven-kioskilta askin norttia. Kantamyyjä tietää jo mitä tupakkaa poltan ja lämäsi askin tiskille ennen kuin ehdin edes sanoa. Emme ole yleensä puhuneet mitään syvällisempää, mutta nyt hän sanoi minulle ruotsiksi, että hänen vanhempansa ovat suomalaisia. Enkä ole ikinä sanonut naiselle, että olen suomalainen.

Selvisi, että hän ymmärtää jonkun verran suomea, mutta ei osaa puhua sitä kovin hyvin. Nainen on tietenkin tunnistanut meikäläisen puheen poljennosta jo aikoja sitten, että olen suomalainen. Otti nyt vain asian esille.

Päivän päätteeksi ajattelin tukea after workkia Sveavägenin kantabaarissa. Baarin kymmenestä asiakkaasta puolet puhui suomea keskenään tai puhelimiin.

Kun itse istuin pöydässä ja puhuin suomea puhelimeen, edessä tyhjä tuoppi, niin tarjoilijanainen haki tyhjän tuopin ja sanoi umpisuomella, että pannaanko vielä yksi tuoppi.

Tässä vaiheessa aloin jo itse nauramaan, että helvettiläinen.

Lähtiessä baarista polttelin vielä tupakan ravintolan edessä ja mies kysyi tulta tupakkaan. Mies puhui mielestäni ruotsia suomalaisittain ja sanoin suomeksi, että eiköhän tulta löydy. Äijä totta tosiaan oli suomalainen.

Turhaan ei Tukholmaa kutsuta Helsingin suurimmaksi lähiöksi.

 

Kun vähän oppii ruotsia, niin suomalaiset tunnistaa helposti puheesta. Vähän sama asia kuin vaikkapa virolainen, joka puhuu hyvää suomea. Puheesta kuitenkin paistaa läpi se virolaispoljento. Suomalaisten ruotsi on vähän… hmm karkeampaa kuin kantaruotsalaisen puhe, joka on selvästi ”pehmeämpää”.

Mutta näillä mennään taas.

Subscribe
Notify of
guest
38 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
juhaII

Ulkomailla kun tapaa toisen suomalaisen. Se on kuin tapaisi oman kylän poikia.

jupi

Suomi onkin yks iso peräkylä. Ja onhan meillä aika paksu aksentti

Big l

Taitaa ruotsissa joka toinen suomalainen olla hitsari. Itekkin tulee putkihitsaus hommiin kokoajan tarjolle työmaita ja voimalaitos huolto seisakkeja yms. Vähintäänjoka toinen tuttu hitsari ja seppä on ollu ruotsissa ja norjassa hommissa

Pah

Ehkä se on niin että joidenkin onnekkaiden pitää vaan tehdä töitäkin että unelmat eläisivät ja voisivat paksusti. Mikäs siinä. Kiva työnjako ja taas kelpaa suvakkien haalia lisää monikulttuurisia rikastajia särpimään sosiaalietuuksia jotka niiltä töissä käyviltä tuppaa itseltään jäämään kokonaan käyttämättä. Muah! Tsemppiä sinne sorvin ääreen.

jupi

Paikalliset hitsaajat tekee huonoa politiikkaa, eivätkä ehdi hitsailla

Minä

Suomalaiset ovat olleet arvostettuja vuosikymmenten ajan ja aikoina ennen mongoloidipropagandaa. Arvostus palasi hiljakseen 50-luvun jälkeen ja nousi huomattavasti, kun Ruotsiin alkoi virrata työvoimaa muualtakin kuin Pohjoismaista.

1700-luvulla oli kuninkaan tallissa tallirenkejä viitisenkymmentä ja niistä suomalaisia paria renkiä lukuunottamatta. Kuninkaan tallirenki oli arvostettu ammattilainen. Jostain syystä kuningas kelpuutti lähinnä suomalaisia.

1527 Ruotsin kuningas keksi, että saa maksetuksi saksalaisille velkansa, kun kieltää katolisen kirkon, ottaa sen omaisuuden itselleen ja siirtää Ruotsin luterilaisuuteen. Niinpä Ruotsista tuli ”vakaumuksellisesti luterilainen”. Otti toki aikaa, mutta sitten alkoivat jumalanpalvelukset kansan omalla kielellä, niin ruotsiksi kuin suomeksikin.

Suomalainen kirkko Slottsbackenilla sai alkunsa 1725, kun suomalaiset saivat ostetuksi kyseisen tontin. Muistaakseni sitä tonttia tavoittelivat monet, mutta kuninkaan päätöksellä se myytiin suomalaisille.

Suomalaisuus on näkynyt Ruotsissa, etenkin Tukholmassa satoja vuosia.

En nyt muista vuosilukua, mutta aikoinaan Ruotsissa oli kuningas, joka osasi suomea ja vaati, että hänen poikiensa tulee oppia suomea, koska suomi oli hänen mielestään tärkeä kieli. Näinpä voimme lohduttautua sillä, että on Ruotsissa joskus ollut pakkosuomi.

Last edited 3 vuotta sitten by Minä
vientiä ja tuontia

Suomalaiset hitsaavat Ruotsissa paremmalla palkalla ja virolaiset Suomessa huonomalla.

Big l

Ei teollisuus/prosessi putkihommiin suomessa ulkomaalaisia oikeen voi/kannata ottaa. Viimeks ulkolais porukka ryssi reilu 2000 prosessiputki karvia eikä niitä saa vastuuseen. Vahingot miljoonaluokkaa. Suomalaisten pitää olla todella hyviä, kokeneita ja pätevyydet voimassa että sekä hitsarit itse ja päälliköt uskaltaa lähtee ulkomaille. Ei sinne voi lähtee jos muutaman kerran on puikolla ja tigillä räkiny

Åkenpoika

70-Luvun lopulla olin duunissa Prippsillä Brommassa. Asuin Jakobsbergissä ja joinakin viikkoina menin aamukuudeksi duuniin firman piikkiin taksilla kun julkiset eivät niin aikaisin kulkeneet. Joka kerta taksikuski oli suomalainen ja olihan Prippsillä tietysti paljon muitakin suomalaisia. Nykyään panimon tiloissa toimii Bauhaus ja muita firmoja.

Åkenpoika

Minusta se oli tuo Johannesfredissä oleva rakennus, jossa on nyt Bauhaus. Saattaa olla Ulvsundaa, silloin puhuttiin vain Brommasta…
https://www.google.com/maps/place/168+67+Johannesfred,+Ruotsi/@59.3504673,17.9604219,703m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x465f9dfaf8c20971:0xfd819c40ef02ad6f!8m2!3d59.35!4d17.9666669

Åkenpoika

Vanhan panimon tiloissa olevan apteekin osoite:
Apoteket Bryggerivägen Bromma. Bryggerivägen 10, 16867 Bromma

Patriootti

Yllättäin ei karskien suomalaisten lähellä näkyny läpsyttelijöitä. Vaikei Pate tähän uskokkaan niin suomalaissa on se oma ENERGIA, joka meistä HEHKUU, jota monet ei nää, mutta jokainen tuntee JA vaistoo 💪😎

Sherlokki suvakko

Mukavaa olla 10+ suomalainen, älkää ikinä unohtako sitä, vaikka mokutus risookin.

Kukavaan

Jos menee aikakoneella 1600-luvun lopun Tukholmaan, niin voi päästä samoihin tunnelmiin kuin Paavo kirjoituksessaan.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsinsuomalaiset

Asiasta toiseen, Riddarholmenilla on Suomalainen kirkko, Fredriks kyrka. Sen kattokruunu on kuulemma alunperin Nyenin kirkosta. Ettäkö mikä Nyen? Jotkut sanovat sitä Nevanlinnaksi. Seudulla puhuttiin aikanaan suomea.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/14854436/pietari-on-vanha-suomalainen-kaupunki

Kukavaan

”Asiasta toiseen, Riddarholmenilla on Suomalainen kirkko”

Korjaan. Saaren nimi lienee Stadsholmen.

Finska Kyrkan, Slottsbacken

Ainoa suomalainen kirkko mikä on on tämä:

”Finska kyrkan (finska: Suomalainen kirkko), formellt Fredriks kyrka, ursprungligen Lilla Bollhuset, är en kyrkobyggnad och församlingskyrka till Finska församlingen inom Svenska kyrkan, belägen vid Slottsbacken 2 B–C i Gamla stan i Stockholm. Den ursprungliga byggnaden har en viktig plats i den svenska teaterhistorien, och användes tidvis som teater under 1600-talet.”

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hieno ammatti sulla. Sama oli mulla.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

 Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon valkeus”. Ja valkeus tuli. Aivan kuin sähkärit töissä , valkeus tulee.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Väri väriin ja loput yhteen. Sähkärinä sitä pääsee mielenkiintoisiin paikkoihin. Itse olen ollut koirankopista ydinvoimalaan. Ohjusluolista taistelulaivoihin. Sukellusveneestä loistoristeilijöihin. Sairaalat , vankilat , ostoskeskukset ja ravintolat tulleet tutuiksi. Valtion sähkömiehenä tuli monet valtion virastotkin tutuiksi.Myös kaikki ihmisasunto muodot tuli nähtyä. Pidin kovasti työstäni. Kärkimiehenä , urakkalaskijana ja työnjohtajanakin tuli oltua. Itse en ulkomailla sähkärinä työskennellyt, tilaisuuksia olisi monta ollut. Perhe meni edelle. Hyviä kaapelinveto kelejä vaan . Älä työlläs itteäs tapa😆.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ja muistaa, ettei tee vääriä ”johtopäätöksiä”. Hekoheko.

Sherlokki suvakko

Kaks piuhaa vielä menee, mutta kolmas vetää jo hiukset sykkyrälle, jotain kait meni väärin. Enivei, vieläkö saa punaista Norttia, eikös se oo aika tuhtia tavaraa, vai onko?

-Reissumies-

Kyllä sitä vielä kaupoista löytyy. Tanskasta saa vaikka minkä väristä Norttia…

Antti Tifa

Kohtaamisia. Intian eteläisillä vuorilla 2008, Kumilyn rajakylä Keralan ja Tamil Nadun välillä. Valkonaamoja ei missään ja kaikki gyylää että mitä vittua tuo täällä tekee. Vaaleaihoinen nainen tulee ällistyksekseni vastaan kortteerini kadulla suuri reppu selässä, kovin tutuilla piirteillä. Kysyin kovaan ääneen, kortteeriako olet vailla ? Kyllä säikähti mutta nauruksi repesi ja vaihdettiin kuulumiset. Kyllä suomalainen suomalaisen tunnistaa. Neito oli Rovaniemeltä ja hieman hädissään koska oli neuvottu väärään bussiin ja päätyi väärään kylään. Väärin neuvominen on Intiassa maan tapa mutta aina siellä johonkin päätyy. Jaa, mitäkö minä tein siellä maailman persereijässä ? Sahramikaupoilla.

jupi

Ruotsissa jengi on sen verran lukenutta, että jopa spurgut ja deekut puhuu täydellistä suomea

Last edited 3 vuotta sitten by jupi
Jarkko

Jopa pikkulapsetkin somaliaa ja arabian maiden kieliä

Daavidin poika

Komennus hommissa kun olin, niin tulin huomaamaan pikaisesti, että vaikka minne päin Ruotsia mentiin niin aina oli Suomalaisia. Sitten joka pirun kaupungissa, ja kylässä oli Suomalaisilla se kantakuppila. Mikä lienee sitten Suomalaisten kantakuppila esim Tukholmassa tänään.

Luka Mokonesi

Nu blev jag glad, oli sellainen hyvän mielen juttu!

Suomi Finland

Mitä se hitsari Löhveeni siellä Ruotsissa oikein sekoilee? Täällä oli juttua, että hitsari pelkää Ruotsin demokratian vaarantuvan, jos kansa äänestää Maltillisen kokoomuksen ja SD:n jonkinsortin valta-asemaan. Elikkä jos kansa äänestää väärin, eivätkä sosiaalidemokraatit saa tarpeeksi ääniä, niin demokratia vaarantuu?

Aivopieru ihan haisevimmasta päästä.

Last edited 3 vuotta sitten by Suomi Finland
Sakari Rajamäki

Paavo etkö tunnista suomalaisia ulkonäöstä? Työmailla nykyisin varmaan joka toinen työntekijä on maahanmuuttaja ja mielestäni osaan aika hyvin erottaa suomalaisen ulkonäöltä. Ne maahanmuuttajat ovat pääosin virolaisia ja venäläisiä, mutta paljon väkeä myös muualta Itä-Euroopasta.

-Reissumies-

Joskus vuosituhannen alussa olin keikalla Bögdalenissa(Högdalen) ja odottelin sukulaismiestä katukuppilassa Älvsjössä. Tunnin aikana kuulin kaikkia muita maailman kieliä(myös suomea), mutten ruotsia…