Onko ammattikouluista tullut suojakoulupaikkoja?

Kauppalehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli nykypäivän ammattikouluista, jotka ovat artikkelissa kommentoivan LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n erityisasiantuntijan mukaan nykyään päiväkoteja.

– Näyttää siltä, että ammattikoulut on muutettu nuorison päivähoitopaikoiksi, joissa keskitytään muuhun kuin ammattiopetukseen. Itse ammattiin oppiminen jää monessa kohtaa taka-alalle, asiantuntija kertoo.

Niin ikään kouluissa tehdään paljon muuta kuin ammattiin oppimista, lähinnä yritetään, että nuoret eivät syrjäytyisi. Tästä on seurannut, että alalla on huutava pula ammattityöntekijöistä.

Asiantuntijan mukaan nuoria opetetaan ammattikouluissa kansalaisiksi, joilla on oikeuksia, mutta työvoimaa tarvitsevia yrityksiä tämä ei palvele.

 

Artikkelin johdosta jäin miettimään asiaa, kun joitakin vuosia sitten kävin Ruotsissa sähköasentajan peruskoulutuksen aikuiskoulussa. Vaikka opiskelijat olivat aikuisia, niin itse olin monta kertaa hieman ällistynyt juuri tästä, että koulussa puuhattiin paljon muuta kuin ammattiaineita.

Varsinkin Ruotsissa erilaiset monikulttuurisuusviikot ja teemat olivat näkyvästi esillä. Lukuvuosi aloitettiin tällaisella monikulttuurisuusluennoilla, joissa tuotiin esille kaikkien tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Nämä aiheet sinänsä ovat hyviä, kukapa ei haluaisi ihmisten tasa-arvoa. Mutta kun nämä tasa-arvoluennot oli rakennettu erilaisten turvapaikka-aktivistien ideologien pohjalle.

Niin ikään koulussa syntyi jatkuvasti konflikteja, kun uusruotsalaiset kuvittelivat, että koulu jollain tapaa takaa oppilaalle työpaikan, kun oppilas on valmistunut. Oppilaan ei tarvitsisi itse etsiä työpaikkaa vaan se tuotaisiin tarjottimella eteen.

Toinen ongelma mielestäni oli jatkuva ryhmätyö. Tämä oli koko opiskelun perusta. Oppilaat muodostivat ryhmiä, joissa sitten puhuttiin lähinnä paskaa ja itse opiskelu jäi sivurooliksi. Ryhmiä myös muodostettiin siten, että ryhmä oli mahdollisimman monikulttuurinen. Esimerkiksi minun ja parin muun ruotsalaisen opiskelijan kanssa syntyi vähän kuin itsestään ryhmä, mutta jotkut opettajat eivät tykänneet tästä, vaan ryhmää piti monikulttuuristaa.

Lisäksi ryhmäopetuksen ideana oli se, että oppilaat oppivat kommunikoimaan ihmisten kanssa. Tätä voisi ehkä mitenkuten ymmärtää jossain ala-asteella, mutta eiköhän aikuiset ihmiset ole jo oppineet kommunikoinnin, eikä sitä tarvitse erikseen opettaa.

 

50 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sami
Sami
24.3.2021 02:18

Tuttuni omistaman ja johtaman metallialan yrityksessä on käynyt kymmeniä toinen toistaan epätoivoisempia metallipuolen ammattikoulun suorittaneita henkilöitä esittelemässä 100% osaamattomuuttaan. Yksikään ammattikoulun suorittaneista ei ole osannut käyttää ensimmäistäkään metallimiehen perustyökalusta, saatika edes tiennyt mikä se työkalu nimeltään ylipäätään edes on.

Metallimiehen tärkein työkalu on työntömitta! Työntömittaa ei ole yksikään ammattikoulun suorittanut osannut käyttää, eikä siis ole pystynyt mittaamaan mitään tekemäänsä kappaletta. Ajatelkaa vaikkapa rakennusmiestä joka ei ymmärrä rullamittaa, tämä rullamittaa ymmärtämätön rakennusmies sahailisi lankun ja laudanpätkiä summamutikassa silmät kiinni, ja sitten naulailisi sahaamiansa sattumanpituisia puukappaleita yhteen. Millainen talo syntyisi???

Mittaamattomat summamutikassa tehdyt kappaleet ovat tietenkin susikappaleita joita ei asiakkaalle voi lähettää. AmmattikouluJonnelle opetetaan koulussa kulttuurimarxismia kaikissa eri muodoissaan, mutta ei vahingossakaan ammattiaineita.

Siis kattokaa nyt tätä tuoretta videota! Veronmaksajien rahoilla pitäisi saada tulevia veronmaksajia, mutta ammattiosaajiensijaan kulttuurimarxistisessa punaviheraivopesulaitoksessa pelaillaan tietokoneella räiskintäpelejä koko päivä!

https://www.youtube.com/watch?v=EgltgK-PSac

anonyyminsynonyymi
anonyyminsynonyymi
26.3.2021 22:54
Vastaa...  Sami

Pitää näin kässäopena todeta, että itse opetan heti oppilaat käyttämään työntömittaa ja elämään millimetrimaailmassa. Nuorimmat on kolmasluokkalaisia, mutta ei se vaan jää päähän….

OTU
OTU
23.3.2021 09:39

Kävin 80-luvun lopussa vierailulla normaalina arkipäivänä isossa ammattikoulussa pääkaupunkiseudulla. Vierailu kesti muutaman tunnin ja kierreltiin aikalailla joka paikassa. Koko tuona aikana en nähnyt yhdenkään oppilaan tekevän mitään opiskeluun liittyvää. Ja tuo oli ennen nettiaikaa.

Raksaäijä
Raksaäijä
23.3.2021 08:56

no juu… Voi olla, että olen epäreilu vahvistaessani nykynuorten osaamattomuuden, mutta joskus se on pakko tehdä…

itselläni on talotekniikan erikoisammattitutkinto ja ”joudun” aika ajoin opastamaan juuri amiksesta valmistuneita nuoria. Työpaikkaohjaajana olen toiminut 13 vuotta ja olen nykyään aika huolestunut…
Olen havainnut, että valtaosa junnuista ei ole oppinut amiksessa mitään, edes oleellisia käsityökaluja ei hallita (akkuporatkin pyörii kuulemma väärinpäin tai poravasarassa on vikaa kun se ”pärisee ja pomppii poratessa”). Tavallisen lapion käyttö oli yhdelle uusi ja eksoottinen kokemus…
Ammattimatematiikan taso on pelottavan alhainen tai oikeammin sanottuna ammattimatematiikkaa ei tunneta. Myöskään normaali peruskoulumatikka ei ole kaikille tuttua (esim. trigonometria ja geometria), perukoulufysiikka on lähes järjestään rakettitiedettä…
Opasta siinä sitten kaveria hyödyntämään opittua, ei tuu mitään…
Näiden osaamattomien taustalla on usein toimistotyöntekijäperhe ja iso kaupunki jossa aika vähän kannustimia käsillä tekemiseen. Kesätyötkin ovat olleet ilmeisen vähissä useimmilta.

SE PIENI VÄHEMMISTÖ ONKIN SITTEN AIVAN ERI MAATA !
Heidän opastaminen alkuun on todella vaivatonta ja he hallitsevat käsityökalut, koneet, matematiikan ja osaavat oikeasti tehdä käsillään sekä kykenevät itsenäisesti tekemään pieniä kokonaisuuksia. Heistä tulee järjestään huipputekijöitä.
Tämä pieni osaava vähemmistö on usein taustaltaan duunariperheistä lähtöisin ja pienemmiltä paikkakunnilta. Eli kotona on ilmeisesti aina pidetty arvossa sitä ”itse tehdään ja korjataan”- mentaliteettia, jossa ulkopuolista ammattilaista ei juuri ”vaivata”. Lisäksi moni on ollut jo hyvin nuoresta (jopa alle 15v) asti kesätöissä ja kesätöiden vaativuus on kasvanut iän myötä. Mopot ja autot on totuttu korjaamaan itse (”siksi, kun se on kivaa puuhaa”).

Eli, onko tämä osaamattomuus käsillä tekemiseen jo ylisukupolvista ? onko näiden osaamattomien nuorien vanhemmat jo sellaisia jotka jollain tavalla välttelee käsillä tekemistä ?

CvK
CvK
24.3.2021 23:36
Vastaa...  Raksaäijä

”onko tämä osaamattomuus käsillä tekemiseen jo ylisukupolvista ? onko näiden osaamattomien nuorien vanhemmat jo sellaisia jotka jollain tavalla välttelee käsillä tekemistä ?”

Saattaa olla. Tuo pätee myös jos vaihdetan ”käsillä tekeminen” seuraaviin sanoihin ”omilla aivoilla ajattelu”. Ja erityisesti matematiikan ja fysiikan soveltaminen ei suju jos ei osaa ajatella itse.

murre riepunen
murre riepunen
23.3.2021 06:42

Tampereella ammattikoulua aikanaan käytiin opettajien valvoessa, opetus upposi , kuunneltiin ja seurattiin opetusta, niin työpajalla kuin luokassakin, parhaat oppilaat vietiin ,Tampellaan, Valmetille jne, useat työskentelivät siellä eläkeikään asti.

Prozac
Prozac
23.3.2021 05:55

Itse olin amiksessa ”päivähoidossa” kasarin lopulla. Silloin raksalinja oli kaksivuotinen. Ainoastaan auto- ja sähkölinja muistaakseni oli kolmivuotisia. Nythän taitaa kaikki olla 3v. Ihmettelin tuttuni sähkölinjan opiskelua parisen vuotta sitten, tai hänen juttujaan opiskelun vaativuudesta. Opettaja lähetteli oppilaita kesken päivän kotiin, kun ei ollut mitään tekemistä työpäivinä. Muutenkin lepsua meininkiä verrattuna kasariaikoihin, jolloin luulimme olevamme päivähoidossa.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
23.3.2021 04:57

Työvoiman vapaasta liikkuvuuden takia suomalaisnuoret joutuvat kilpailemaan työpaikoistaan 500 miljoonan ihmisen työmarkkinoilla, siks olisi eritysenten tärkeää, että amiksesta valmistuisi osaavia kavereita. Mutta oppivelvollisuusiän nostaminensen takia amis on menossa vain huonompaan suuntaan;(

Kukavaan
Kukavaan
23.3.2021 01:53

Oppilaitosten ja opetusta tarjoavien organisaatioiden tuotteiden eli oppilaiden osaamisen laatu näyttää olevan laskussa.

First Ever Black Graduation at Harvard 2017.
https://www.youtube.com/watch?v=YJ8iAsqIxOE

Ehkä tulevaisuudessa tulee kysyntää osaamisen todentamispalveluille. Sillä ei ole väliä millaisen paperin on jostain laitoksesta saanut. Työmarkkinoilla etusijan saavat hakijat, joiden osaaminen on varmennettu.

Käytännössä tämä voi johtaa siihen, että yliopiston maisterin paperit ovat nollan arvoiset ilman varmennusta. Siitä myös seuraa, että osaamisen voi hankkia ilman perinteisiä oppilaitoksia. Vai luotettava varmennus tarvitaan.

Miltä tuntuisi, jos voisi valita henkilökohtaisen opettajan, joka ei hermostu ja on vaikka nobel-palkinnon voittajan tasoa. Opetus tapahtuisi oppilaalle sopivassa vauhdissa ja laajuudessa. Ei tarvitsisi mennä ikävystymään luokkahuoneisiin ja altistumaan vajaa-älyisten käytökselle.

Edellä kuvaamani voi olla mahdollista tulevaisuudessa. Opettajana olisi silloin väsymätön tekoäly.

CvK
CvK
24.3.2021 22:37
Vastaa...  Kukavaan

”tulevaisuudessa tulee kysyntää osaamisen todentamispalveluille. Sillä ei ole väliä millaisen paperin on jostain laitoksesta saanut. Työmarkkinoilla etusijan saavat hakijat, joiden osaaminen on varmennettu.”

Kyllä näin on. Siis jo nyt tänään, sillä erolla että haastatteluissa vain valitaan ne joiden osaaminen tarkistetaan, kas turha on maksaa nollasta/tyhjästä. Testaajan aikakin maksaa vaikka sellaisia olisi omassakin firmassa.

Suomalaiset Järkyttävät Rasistit
Suomalaiset Järkyttävät Rasistit
22.3.2021 20:46

Musta laulajatar Cherrie kertoo miten häntä pahoinpideltiin ja neekeröitiin Suomessa joka päivä. ”Suomalaiset eivät olleet koskaan ennen nähneet mustia ihmisiä”:

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/dlMR6A/artisten-cherrie-om-uppvaxten-i-finland-var-jattemobbad

Rullattu
Rullattu
22.3.2021 20:56

Voi, voi.. tuli ihan tippa silmään.. tai no paremminkin tuli naurua niin perkuleesti.

Sakari Rajamäki
Sakari Rajamäki
22.3.2021 19:27

Sveitissä nämä asiaot osataan hoitaa oikein.

”Unohda pankit ja Toblerone – Sveitsin rikkauden perusta on oppisopimuskoulutus, josta valmistuu puuseppiä ja pankinjohtajiaMatala nuorisotyöttömyys, vain vähän syrjäytyneitä, maailmankuuluja laatubrändejä. Sveitsi menestyy, koska se kouluttaa valtaosan peruskoulun päättävistä suoraan ammattiin”

”Stehelin valitsi kuitenkin oppisopimuskoulutuksen – kuten valtaosa sveitsiläisnuorista.
Tänäkin aamuna Stehelin herää varhain. Työt puusepänverstaassa alkavat neljänä päivänä viikossa kello 7 aamulla ja päättyvät kello 17. Päivä viikossa syvennetään teknistä osaamista ammattikoulussa.
Bernin kupeessa Ostermundigenissa sijaitsevassa pienessä verstaassa tehdään luksuskeittiöitä, käsityönä ja puusta. Hän tekee samaa työtä kuin kokeneet kollegat, mutta heidän ohjauksessaan. Lisäksi työtehtäviin kuuluu verstaan siivoaminen ja vessanpesu. Nämä hommat kuuluvat perinteisesti oppisopimuskoulutettavalle.
Lomaa on viisi viikkoa vuodessa, kun lukion valinneilla kavereilla on vapaata 12 viikkoa. Työ tuntuu työltä, mutta siitä maksetaan myös portaittain.
– Ensimmäisenä vuonna se oli 560 frangia (470 euroa) kuussa, mikä ei ole paljon, mutta silti omaa rahaa, Stehelin kertoo.”

”Ulkomaalaiset luulevat, että Sveitsi on rikas pankkien tai Tobleronen vuoksi, Strahm sanoo.
– Mutta tärkeä syy on oppisopimus. Se lisää työn tehokkuutta ja innovatiivisuutta – ja ne ovat rikkauden perusta”

”Tämä on varovainen tulkinta: Suomen järjestelmä ei ole tarpeeksi yhteydessä työelämään. Koko koulutusputki ei voi olla vain lukiota ja yliopistoa, Strahm sanoo.
Strahm korostaa, että tarvitaan myös huippututkijoita, insinöörejä ja maistereita, jotta maa pysyy kilpailukykyisenä. Mutta tarvitaan muutakin: käytännön työt osaavia ammattilaisia.
Strahmin mukaan akateemisuus on loukku silloin, kun innovaatiot ja korkea koulutus eivät kohtaa käytännön työelämää. Tässä Sveitsi voittaa monet verrokkimaista. Oppisopimuslinjojen opetusohjelma laaditaan yhdessä työelämän edustajien kanssa ja sitä päivitetään kerran viidessä vuodessa vastaamaan työelämän tarpeita. Tämä on yksi syy Sveitsin matalaan työttömyyteen”

https://yle.fi/uutiset/3-10194248

Mahtaakohan yksikään puolueista ajaa Sveitsin mallia Suomeen? En tiedä, mutta ainakin nykyinen hallitus on temässä ammattikouluista entistäkin heikompitasoisia oppivelvollisuus iän pidentämisellä. El heikosti motivoituneiden opiskelijoiden sekään tuodaan vielä huonommin motivoituneita syrjäytyneitä. Ei ole vaikea arvata ettei tästä hyvä seuraa..

punahaloska
punahaloska
22.3.2021 19:18

Näin teemme vihollisistamme kehitysmaita. Pudotamme länsimaat teknologisen kilpailun ja kehityksen kelkasta.

Ei uutta
Ei uutta
22.3.2021 18:59

No ei tässä uutta ole. Tuollaista meno oli ammattikoulussa jo aikoinaan, jos suoraan saa sanoa. Meno oli jo silloin kuin lastentarhassa, lisäksi ihan kantasuomalaisten kanssa. Nykyään voi vain kuvitella mitä se on.

Nyt tämän punavihreän hallituksen oppivelvollisuuden pidennyksen seurauksena menee entistä surkeampaan suuntaan.

Mr.Reese
Mr.Reese
22.3.2021 16:29

Ohmi kertaa käämi, huudahti Imaami. Sähkö on vähäkuin tunne, ei sitä silmällä näe, letkeällä afrikaanotyylillä hyvä tulee.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
22.3.2021 16:33
Vastaa...  Mr.Reese

Tottahan nyt sähkön näkee:

https://www.youtube.com/watch?v=vwgdaOGifbA

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
22.3.2021 16:28

Ehkä sosiaalisista taidoista on tulevaisuuden yhteiskunnassa hyötyäkin. Kun savimajakyläön saapuu sähköasentaja, kokoontuu tämän ympärille työskentelyä katsomaan koko kyläyhteisö. Kun seuraava bussi lähtee viikon kuluttua, joutuu sähköasentaja in jäämään viikoksi klaanin jäsenten majoitukseen. Ei siinä tuppisuunakaan voi murjottaa tai menettää asiakkaita. Toisaalta, jos koulussa ei mitään oppinut ja sattuu tapaturma, kiikuttaa joku kyllä kottikärryillä tai aasin satulassa paikallisen poppamiehen pakeille. Ei tarvitse maata valokaaren iskemänä pylvään juurella odottamassa, josko joku ajaisi traktorilla ohi. Ja mikä parasta, firma voi laskuttaa tuntitaksan asemesta koko viikosta.

BSc. in Racism
BSc. in Racism
22.3.2021 16:17

Samankaltaista on meno myös ”parempien” amiksessa eli ammattikorkeakoulussa. Opetuspuolella piirityö SDP:lle on oiva lisä CV:ssä yliopettajan paikkaa haettaessa, jollei ihan jäsenkirjaa satu omistamaan.

Sertifikaatteja osaaattomilla
Sertifikaatteja osaaattomilla
22.3.2021 14:57

Tämä on täysin totta. Nykyisin kun ammattikoulut ovat osakeyhtiöitä niin nehän koittavat tehdä niin paljon voittoa kuin mahdollista. On hyväksilukuja on etäopiskelua on itse opiskelua ja vaikka mitä. On kaikkea sellasista joissa ei suin surminkaan tarvittaisi opettajaa tai oppikirjoja. Ja kaiken taustalla on se että yhdestä oppilaasta saa 12000e/lukuvuosi.

Tämä on johtanut siihen että ammattikouluissa on kaiken maailman huu-haa kursseja, jos on kyllä yliopistossakin. Ja kaikki hyväksytään kursseille. Kun osakeyhtiöt tahkoavat rahaa opiskelijoista.

Itse aikoinani meinasin lähteä iltaopiskelijaksi jotta olisi saanut lisää ”nappeja kaulukseen”. Soittelin linjajohtajalle ja kyselin että ei kai enää tarvi tehdä fysiikan sähkötekniikan labroja ja vasstaus oli:”kaikki tehdään ihan kuin päiväopiskelussakin”. Ajatelin että siihen en enää lähde ja homma osaltani jäi tähän puheluun.

Kun aikaa kului niin sieltähänpompsahti kirjekuori jossa oli tervetulotoivotus pääsykokeisiin ja ohjeet kokeisiin ilmottautumisesta. No, en lähettänyt enkä mennyt siis kokeisiin. ja annas olla kun pari kuukautta kului niin taas pompahti kirje:”Tervetuloa opiskelemaan, teidät on hyyväksytty”.

Kaverit jotka kävi sen koulun kertoivat että kolmena iltana viikossa käytiin koululla, mitään ei tarvinnut ehdä muuta kuin olla paikalla. Jos oli paikalla sai joka aineesta kolmosen(3). Jos oli kotitehtävät tehtynä sai nelosen (4). Ja jos osas kokeissa sai vitosia (5).

Siinä tämän päivän diplomi-insinöörit ja insinöörit. Ei ihme että konepuolen tekniikan tohtorit ei voi ymmärtää että autojen sylinterien kansissa on ”venyviä pulteja”. Niitä kun on kuulemma mahdoton valmistaa saati asentaa.

Ei ihme että katot sortuu talvisin ja ihmisiä kuolee rakennusvirheisiin. Ja juuri valettuja siltoja piikataan pois.

Kukavaan
Kukavaan
23.3.2021 03:28

”…annas olla kun pari kuukautta kului niin taas pompahti kirje:”Tervetuloa opiskelemaan, teidät on hyyväksytty”.

Niinpä… tuliko sieltä vielä kolmas kirje. Tarkoitan päästötodistusta kiittävin arvosanoin 🙂

Yhteiskunnan toivot
Yhteiskunnan toivot
22.3.2021 14:33

Eiköhän olisi vaan parasta perustaa uusi ammattikoulu jossa käydään peruskoulun jälkeen 25 vuotta. Siellä opiskeltaisiin vaan kaikkien unelma-ammattia: Gamer. Olisi tunkua kun sinne himoitsee nuoret ja vanhat TOSIMIEHET joiden koko elämä on GAMING ja kaikki siihen liittyvä COOL kama! On rispektii ja streetcreddii ja vaikka mitä MIEHEKÄSTÄ sekä tarpeellista taitoo. Olisihan se maanpäällinen taivas saada istuu perseellään 24/7 vetämäs kebabbii ja redbullii.

juhaII
juhaII
22.3.2021 13:58

Kummakos tuo kun ruotsalaisissa peruskouluissa ei edes korjata matematiikan tehtävien vääriä lopputuloksia, koska se ei ole ”tärkeää”, onko lasku oiken laskettu!?!?!???

Siksi toisekseen ei ”haluta dropata toisen tunnelmaa”!

Amisjonne
Amisjonne
22.3.2021 13:55

Ei ole mitään uutta tuossa asiassa. Itse kävin amiksen -90 luvulla ja 5 meistä 25:stä oppilaasta koskaan teki koulutustaan vastaavia töitä eikä olisi ollut mahdollistakaan sillä osaamisen tasolla kun koulussa tosiaan käytiin vain notkumassa. Näin amisopettajaani 15 vuotta myöhemmin ja ei ollut tilanne mennyt yhtään parempaan suuntaan. Minkä siinä kukaan mitään mahtaa parempi on pitää nuoret kuitenkin koulussa edes notkumassa niin on edes jotain rutiinia elämässä.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
22.3.2021 13:42

No huhhuh. Onneksi itse kävin sähköasentajan aikuiskoulutuksen kurssikeskuksessa viisi vuosikymmentä sitten . Oli ihan eri meno.

Petu
Petu
22.3.2021 14:57

Itse kävin sähköpuolen 80-luvulla. Opetus oli laadukasta ja sitä on saanut kiittää harrastushommissakin (kun työt ja jatkokoulutus vei muihin töihin…). Opeteltiin myös kaikki perusmetallityöt kovajuottaminen, sorvaus, hitsaaminen, kierteiden tekeminen, yms.

Aika karseaksi on mennyt jos jo ammattiaineissakin pitää olla mukana tampax tyttö -hallituksen aivopesua ilmasto-, MaTu-, transu/homo/lesbo- ja femakko -propagandaa.

Sam
Sam
22.3.2021 13:37

Suomen aikuiskoulutuksessa ongelma on kouluttajat, jotka itse on potkittu tai eivät pääse työmarkkinoille.

Itsekkin olin sähkärin koulutuksessa ja käytäntöä oli viitenä päivänä, muutaman tunnin, koko koulutuksen aikana. Elektroniikan kanssa leikittiin useammin, mutta se ei ole kiinteistö sähköasentajan tehtävä, vaan sillä voi leikkiä kuka tahansa kotonaan.

Nenämies
Nenämies
22.3.2021 13:34

Hienosti Paavo trollasit kuvalla!

Ensinnäkin, sähkärilla on sininen kypärä ja haalareista ei niin väliä.

Toiseksi, ammattitaidottomia voi laittaa sähköhommiin noin viikoksi. Pestin päättää Darwin.

Kolmanneksi, ”ilmiöoppiminen” on termi jota haet; ammattikoulu on muuttunut kivaksi seurusteluksi ja osaamattomaksi työharjoitteluksi.

Viimeiseksi, yksikään kansakunta ei kestä tällaista touhua kovin pitkään infrastrutuurin romahtamatta.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
22.3.2021 13:47
Vastaa...  Nenämies

Voihan tuo olla sähkötöiden työnjohtaja/sähkötöiden vastaava. Itsekin valkoista kypärää käyttänyt(vaadittu).

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla
22.3.2021 13:22

Voihan putkilinjalla käsitellä viemäröinnin ja multikultin samalla huuhtelulla.

Arttu
Arttu
22.3.2021 12:57

No näinhän toimii vihervasemmistoa edustava mädätys -opettaja. Tuhoaa niidenkin alkuperäiskansojen opiskelun monukulttuuristamalla ryhmiä..

Huru-ukko
Huru-ukko
22.3.2021 13:18
Vastaa...  Arttu

Ja samalla tuhoaa niiden monikultturistenkin mahdollisuudet, niiden jotka oikeasti haluaisivat oppia, sopeutua ja saada kelpo työpaikan.

Terhomatti Hämeenkorpi
Terhomatti Hämeenkorpi
22.3.2021 12:56

Tää on tällaista ruotsissa- ja perässä tullaan…
Itse asiassa muistan, kun olin alkuvuoden 2011 Kiirunassa töissä, niin nuo helvetin ryhmäpaskatyöt oli ihan perseestä, ja niitä oli jatkuvasti:-((( Ennen sanottiin hankalista kotioloista, että ”pääsi töihin lepäämään”, mutta Kirunassa piti kääntää se lause kuulumaan: ”Pääsi kotiin lepäämään”. Vitutti niin tuo sosiaalisuus ja ne pirun ryhmätyöt. Siihen aikaan ei murjaaneja kuitenkaan ollut niin paljon.Normaali kenttätyö olikin ihan mukavaa.

Kuolkaa pois
Kuolkaa pois
22.3.2021 12:40

Eli käytiin ”koulutuksessa” viihtymässä ja sitten kun lepsuilu loppui eikä automaattisesti saatukaan kovapalkkaista superlepsua vakituista työpaikkaa hirmuisilla työsuhde-eduilla niin huudetaan rasismia.

Suomi Finland
Suomi Finland
22.3.2021 12:29

No mutta pääasia on ettei ketään syrjitä. Jos työnantajille tuo porukka ei kelpaa, niin se on täysin toisarvoinen juttu monikulttuurisuuden, tasa-arvon, veljeyden ja vapauden rinnalla.

opettaja evp
opettaja evp
22.3.2021 12:14

Siinä opettaja pistää vahingon kiertämään, kun on oppilaita, joita on vaikea saada oppimaan jo kielivaikeuksienkin takia. Tässä on nyt kuitenkin muista erotettava Suomessa peruskoulun käyneet.

Voi voi Paavo
Voi voi Paavo
22.3.2021 14:56
Vastaa...  opettaja evp

Ei liity tähän kirjoitukseen…

Mutta Paavo on poistanut sivuiltaan muutaman kirjoituksen koronaan liittyen.
Taisi tulla liikaa ”vääriä” mielipiteitä kommentti-osiossa? Otsikot on yhä nähtävissä
murkut.org.sivustolla.

Voi Paavo – teollasi osoitat ainoastaan olevasi samanlainen pelle kuin valta-vale.median toimittelijat.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
22.3.2021 15:15
Vastaa...  Voi voi Paavo

Älkäämme olko blogi-isännällemme P.T.Kankaalle liian ankaria.
Ne postaukset oli kirjoitettu ja kommentoitu viikonlopun iloisissa tunnelmissa, eivätkä ne maanantaiaamun ankeudessa olleet enää lainkaan yhtä lennokkaita.

Voe voe puavo
Voe voe puavo
22.3.2021 19:01
Vastaa...  Voi voi Paavo

Näköjään se jokin launtain rasismi pohdinta artikkeli oli kadonnut myös.

Valtsu
Valtsu
22.3.2021 19:13
Vastaa...  opettaja evp

Tommonen tuli tänään vastaan, kun ihan muuta aihetta katselin.

Pera Pervo
22.3.2021 23:17
Vastaa...  Valtsu

No nyt saadaan autoalalle todella ihqua monikulttuurisuutta. Hyvähän se on, että pojjaat menee kouluun. Moniko lopulta päätyy töihin?

Kukavaan
Kukavaan
23.3.2021 01:37
Vastaa...  Pera Pervo

Parturien nettisivuilla on usein kuvat henkilöstöstä. Asiakas voi valita hiustensa leikkaajan.

Pian on tarpeen saada sama käytäntö autokorjaamoihin. Ainakin ryhmäkuva asentajista. Sen perusteella voisi päätellä käyttääkö liikettä.

Nimetön
Nimetön
23.3.2021 03:43
Vastaa...  Valtsu

Tsemppiä Ahoselle. Fittu nää ei sitten minun autooni koske pitkällä tikullakaan.

kannusteloukku
kannusteloukku
23.3.2021 13:00
Vastaa...  Valtsu

Jotta tuollaisesta nimigalleriasta tulisi ammattimiehiä, niin opetus vaatisi sata vuotta sitten vallinnutta koulukuria. Sellaista tuskin vihervaseliinia valuva opetusnimisteriö hyväksyisi.
On vaara että ne muutama motivoitunutta menettävät motivaationsa tuollaisessa porukassa.

Esa
Esa
25.3.2021 16:16
Vastaa...  Valtsu

Siinä on Miia ja Niina ihmeissään.