PS:n Tavio: Miksi valtionyhtiö rakennuttaa lauttoja ulkomailla?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen valtion omistaman Suomen Lauttaliikenne oy:n alushankinnoista. Tavion mukaan valtionyhtiö ei ole huomioinut Suomen yhteiskunnan etua, sillä ulkomailta on tilattu aluksia, joita olisi saatu Suomestakin.

Tavio huomauttaa, että esimerkiksi vuonna 2019 Suomen Lauttaliikenne valitsi kilpailuttamalla rakentamispaikaksi Puolan, koska se oli suomalaista telakkaa halvempi. Kolme vuotta aiemmin Suomen Lauttaliikenteen lauttahankintaan valittiin niin ikään puolalainen telakka.

Tavion mukaan hankintapolitiikkaan pitää nyt tulla muutos. Tavio kysyy ministeriltä, miten hallitus huolehtii siitä, että valtio-omisteisen lauttayhtiön hankinnat edistävät suomalaisten työllisyyttä ja hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa.

– Juuri nyt on tärkeää suosia vesiliikenteen hankinnoissa kotimaista tuotantoa, sillä Suomen yhteysalusten sekä lautta- ja lossikannan keski-ikä on lähes 40 vuotta ja osa aluksista on jo ylittänyt arvioidun käyttöikänsä, joten uusia tilauksia tullaan tekemään merkittävästi, Tavio sanoo.

– Valtio saisi kotimaisuutta suosiessaan konkreettista vastinetta panokselleen sekä työllisyydessä että kilpailukyvyssä, vaikka suomalaisen telakan tarjous ei olisikaan kaikissa tapauksissa hinnaltaan matalin. Lisäksi Suomen ALV ja muut verokertymät käytännössä tasoittavat hintaeroa halvemman tuotannon maihin, Tavio toteaa.

Suomi on sitoutunut vähentämään päästöjään tulevina vuosina myös omistajaohjauksen kautta. Tavio katsoo, että kotimaisen korkean osaamisen hyödyntäminen edistää tämän tavoitteen toteutumista.