PS:n Tavio: Miksi valtionyhtiö rakennuttaa lauttoja ulkomailla?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen valtion omistaman Suomen Lauttaliikenne oy:n alushankinnoista. Tavion mukaan valtionyhtiö ei ole huomioinut Suomen yhteiskunnan etua, sillä ulkomailta on tilattu aluksia, joita olisi saatu Suomestakin.

Tavio huomauttaa, että esimerkiksi vuonna 2019 Suomen Lauttaliikenne valitsi kilpailuttamalla rakentamispaikaksi Puolan, koska se oli suomalaista telakkaa halvempi. Kolme vuotta aiemmin Suomen Lauttaliikenteen lauttahankintaan valittiin niin ikään puolalainen telakka.

Tavion mukaan hankintapolitiikkaan pitää nyt tulla muutos. Tavio kysyy ministeriltä, miten hallitus huolehtii siitä, että valtio-omisteisen lauttayhtiön hankinnat edistävät suomalaisten työllisyyttä ja hyödyttävät suomalaista yhteiskuntaa.

– Juuri nyt on tärkeää suosia vesiliikenteen hankinnoissa kotimaista tuotantoa, sillä Suomen yhteysalusten sekä lautta- ja lossikannan keski-ikä on lähes 40 vuotta ja osa aluksista on jo ylittänyt arvioidun käyttöikänsä, joten uusia tilauksia tullaan tekemään merkittävästi, Tavio sanoo.

– Valtio saisi kotimaisuutta suosiessaan konkreettista vastinetta panokselleen sekä työllisyydessä että kilpailukyvyssä, vaikka suomalaisen telakan tarjous ei olisikaan kaikissa tapauksissa hinnaltaan matalin. Lisäksi Suomen ALV ja muut verokertymät käytännössä tasoittavat hintaeroa halvemman tuotannon maihin, Tavio toteaa.

Suomi on sitoutunut vähentämään päästöjään tulevina vuosina myös omistajaohjauksen kautta. Tavio katsoo, että kotimaisen korkean osaamisen hyödyntäminen edistää tämän tavoitteen toteutumista.

Subscribe
Notify of
guest
12 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
KKi

No juu, vaan kilpailuttaminen. RaSSismiahan se jos urakkaa ei teetetä kakkaslovakioissa. Yhteinen EU ja silleen katsos.
Polakit ostaa sitten meiltä…. Ööh tota… niin mitä?

Niin, oikeasti aika …tun pöljää, vaan niin aikaamme kuvaavaa. Edes valtion omia hankintoja ei tehdä kotimaasta.

Ostaakohan U.S.A lentotukialuksensa Koreasta koska halvempaa?

Puolueeton

Ilmeisesti EU-direktiivi
Suuret tilaukset on kilpailutettava EU:ssa. Siispä Suomen on alennettava hintatasoa jotenkin. Kun suomalainen maksaa Euroopan korkeimmat verot ostoksistaan ja tekemisistään, asialle voidaan tehdä korjaus, jos poliitikot niin hauavat. Tai oikeastaan jos äänestäjät niin haluavat.

Mikko SAATANANPOIKA Janhonen

ootko koskaan miettiny, että miten päin vittua tää eu.s.s.r on jo pelkästään geopoliittisesti?
ai vittu se oliski hienoa, jos olis täälläkin se välimeren ilmasto ja oltais kaikki samalla viivalla… no ei saatana olla, eikä tulla olemaan koskaan.
paskin idea koskaan oli liittyä eu.s.s.r:ään. kiitos vammaset ketkä äänestivät puolesta 🖕🖕🖕🖕🖕🤮

juhaII

Suomi on aina ollut umpityhmä itsensä ruoskija niin kuin kunnon masokisti ainakin. Lieneekö tällä vielä seksuaalisia ulottuvuuksia?

Suomen varsinainen valtionuskonto on ollut kaikkien ulkomaalaisten palvominen tyyliin: Mona Sahlin ”juhannuspaaluineen”:

Kun suomalaishiihtäjät paloivat koko hiihtojoukkueen voimin Lahden MM-kisoissa 20-vuotta sitten. Siitä nousi ankara älämölö ja mediat jauhoivat tuota katastrofia aivan punaisella ja itseruoskinta oli kerrassaan ”modumentaalista”.

Tuolloin ruotsalaiset veljeni työkaverit naureskelivat ihmetellen sitä valtavaa suomalaisten pitämää mellastusta koko asiasta, jota tietenkin inkvisitio hengessä pukattiin vielä kansainväliseen levitykseenkin, efttä varmasti tuosta saataisiin kaikki mahdollinen irti.
Norskit ovat toista maata. Kun hiihtäjä kärähtää. Annetaan hänelle tietenkin kilpailukielto gtyynesti, joka sitten loppuukin ”kolmantena päivänä”. Astmalääkkeethän ovat ”joillekin” huipuille aivan välttämättömiä.

Ali Kessu

Kilpailuttaminen on EUssa pakollista. Ei sen tarvitsisi koskea Suomea, jos niin haluttaisiin,mutta kun….seurataan käteisen jalanjälkiä ja odotetaan hillotolppaa. Kiltti suomi on nöyrä EUn sääntöjen noudattaja.

Mikko SAATANANPOIKA Janhonen

no mitäpä vittua luulette? mitä muutakaan muut ensin kommunistiset euroglobalistikusipäät tekee? vitun kommunisti SDP

Kukavaan

Ilmeisesti Suomen valtion on hankinnoissaan kohdeltava kaikkia EU:n alueella olevia tarjoajia niinkuin ne olisivat suomalaisia. Ei siis voi syrjiä mitään tarjoajaa sillä perusteella, että se ei ole suomalainen.

Lääke ongelmaan on itsenäisyyden palauttaminen ja ero EU:sta.

Typpyrainen

Tämä hallitus pitää suuntaviittana sitä että työt viedään ulkomaille.No ehkä saamme vuosikymmenten päästä köyhänä valtiona EU tukia kuten puola ja viro, toisin kuin nyt jossa olemme vain rahoittajina.

aikasidonnaisuus ulottuma

Vihreä siirtymä ajaa myös teollisuuden muualle Suomesta. Koska täällä on kallista. Sekä hallituksen keksimä ”aikasidonnaisuus ulottuma”. Tosin kukaan ei ymmärrä, mitä sekään tarkoittaa.

Blarf

Eiku SUOMI JA SUOMALAISET VITTUUN! T: Vasemmisto

Reijo Urpilainen

Asia on hyvin yksinkertainen: Suomalaiset valtion ja kuntien virkailijat eivät osaa tehdä tarjouspyyntöjä oikein. Kun kotimainen firma tekee tarjouksen siinä on otettu huomioon Suomen erikoisolosuhteet ilmaston vuoksi. Ulkomainen tarjoaja ei moisiin vaivaudu ja hinta on huomattavasti edullisempi. Sitten täällä tehdään muutostöitä niin, että todellinen hinta tulee kalliimmaksi kuin kotimaan tarjous. Koska tarjouspyynnöstä on jäänyt monia esim. pakkas- ja lumivaikutuksien haittavaikutuksia koskevia tekijöitä pois, tehdään näitä sitten jälkikäteen. Esim. italialaisien ja espanjalaisten veturien ja vaunujen kanssa tuotekehittely on tehty vasta täällä paikanpäällä, kun on hoksattu, että ilmasto on meidän talvessa jotenkin erilainen kuin Välimeren seuduilla.

Hauska juttu oli kohta EU-Suomen alkutaipaleella, kun eräs iso kaupunki kilpailutti paikallisliikenteen. Vaatimukseksi asetettiin, että kalusto on uusittava. Paikalliset tietysti hävisivät, kun laskivat uusitun kaluston kustannukset mukaan. Ulkomainen tarjous voitti. Niinpä erään suurkaupungin käytöstä poistetut bussit olivat se uusittu kalusto. Näitä sitten talvella seisoi pitkin pysäkkejä simahtaneina, kun jäätyivät ym. hajosivat.

Liittovaltiosysteemi

Kyseessä on Euroopan Yhdysvaltojen sisäinen yritysten sekä työntekijöiden liikkuvuus.

Jotta pysyisimme kilpailukykyisinä maailmanmarkkinoilla, pitää hyödykkeet valmistaa siellä missä se on alueellamme halvinta.

Mikäli esim. suomalainen telakkatyöläinen haluaa edelleen tehdä telakkatyötä, hänen pitää mennä työn perässä Puolaan tekemään hommia, tietenkin paikallisella palkkatasolla.

Mutta on siellä majoitus ja syöminenkin halvempaa, toki perheelle lähettämänsä raha on niin pieni että suomessa asuva vaimo nappaa jonkun pikkudiilerin ja ukko saa jäädä Puolaan leikkimään kädellään.

Mutta näin on asiat suomalaisella työntekijällä yhä kiihtyvällä tahdilla, peli kovenee koko ajan ja kohta täältäkin on pakko entisaikojen malliin lähteä sen työn perässä.