Filipstad – kunta joka nousi pakolaisten myötä, ja romahti

Filipstadin kaupunki nousee aina silloin tällöin esille esimerkkinä maahanmuutosta johtuvana katastrofikaupunkina. Asia ei ole kuitenkaan mikään uusi. Filipstad on ollut ensimmäisen kerran tapetilla samasta asiasta ainakin jo 2015.

Filipstad on vähän kuin entinen mies, kaikki pyrkimykset menivät päin helvettiä, vaikka tarkoitus oli hyvä. Mutta ensin vähän taustaa.

Filipstadin ongelmat alkoivat olla näkyvissä joskus 2015 kevät-kesän aikana,  eli jo ennen suurta pakolaissyksyä 2015. Elettiin monikulttuurisuushulluuden syvintä aikaa. Filipstadinkin kohdalla voi aivan huoletta sanoa, että kylän päättäjin iski kehitysmaa_maahanmuutto_psykoosi.

Filipstad lanseerattiin kuningaskuntaan jonkinlaisena turvapaikkamaahanmuuton esikuvaa, vähän kuin uutena nokiana. Hiipuva maaseutukaupunki, jonne maahanmuutto, tarkasti ottaen turvapaikkamaahanmuutto toisi virtaa ja zäpinää.

Se oli mitä haluttiin todistaa, ja sen eteen tehtiin kaikki!

10 000 asukkaan pikkukaupungissa oli jo vuoden 2014-2015 vaihteessa kolme jättimäistä vastaanottokeskusta. Niissä majaili parhaimmillaan 2 500 – 3 000 kolmansista maista tullutta turvapaikanhakijaa. Suomalainen voi kuvitella mielessään miltä tuntuisi jos Huittisiin, Iihin, Kiteelle tai Hämeenkyröön tuotaisiin yhtäkkiä tuollainen määrä tulijoita.

Ruotsalaisille se ei ollut ongelma. Se oli voimavara. Luultavasti se olisi suomalaisillekin voimavara.

 

Uusi talousihme – Filipstad

Vuoden 2015 alussa valtamedia aloitti  uuden rallin. Rallin nimi oli ”Ne ovat pätevöittäjiä”. Filipstad oli siihen mennessä ollut muuttotappiokunta. Ei mitenkään paha, mutta sellainen tiedättekö hieman nuutunut maaseutupitäjä. Turvapaikanhakijoiden myötä pyörä keksittiin uudelleen.

Nimittäin, kylään tuli muutama tuhat uutta asukasta, joilla jokaisella oli lompakossa mukavasti kruunuja. Ja rahat tulivat kaupungin ulkopuolelta, olletikin, että  Maahanmuuttoviraston kassasta. Kaupungin talous lähti nousuun. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kioskien ja kauppojen yms. palveluntuottajien kassaan alkoi virrata enemmän rahaa.

Kylän siihen asti alikäytössä ollut motellihotelli muuttui kultakaivokseksi. Hotellissa oli aiemmin asunut kesäisin joitakin yksittäisiä turisteja, talvisin ei ketään. Hotellikiinteistö oli ollut iso kuluerä. Taikaiskusta se muuttui rahaa takovaksi ja ihmisiä työllistäväksi masiinaksi.

Hotellin jokainen huone asutettiin tulijoilla ja heille maksettiin maahanmuuttoviraston toimesta kolme lämmintä ateriaa päivässä. Tanssi-ilta lauantaiksi.

Muutos oli radikaali. Kun siihen mennessä hotellia pyöritettiin kesäisin vähän kuin talkoovoimin niin nyt se muuttui ympärivuotiseksi zykkiväksi elämänkeskukseksi. Hotelli pystyi palkkaamaan uusia työntekijöitä palvelemaan kunniakansalaisia. Heille tarjottiin kolme lämmintä ateriaa päivässä. Kokkeja, tarjoilijoita, siivoojia ja vaikka mitä. Kun siis siihen asti tyhjänä ollut kuluerä muuttui tuottavaksi toimitilaksi, niin kylästä löytyi tuskin yhtään eriävää mielipidettä.

Kylän osa-aikataksit alkoivat ajamaan nyt kokopäiväajoa. Kun siihen asti taksit olivat lähinnä niin kuin maaseutupitäjissä yleensä, eli postasivat jonkun muun toimen ohessa, josko kyytiläisiä sattuisi soittamaan, niin nyt taksareista tuli kokopäiväisiä autoilijoita.

Tulijoita kuskattiin pitkinä taksiletkoina milloin maahanmuuttoviraston pääkallopaikalle maakunnan pääkaupunkiin 70 km päähän Karlstadiin, milloin minnekin iltamiin.

Niin ikään parturit saivat muutama tuhat uutta asiakasta, joiden ananasta piti tällätä. Vaateliikkeet pukivat uudet, hienostipukeutuvat elegantit miehet. Rahaahan se yrittäjälle on sosiaalitoimiston maksusitoumuskin. Grillikioskit tilasivat rekkalasteittain kebab-hampurilaisia. Kuka sitä nyt ei-halalia tuossa tilanteessa.

Kylän kaupat ja kioskit kukoistivat. Tuhannet miehet polttivat hillittömät määrät norttia ja ostivat iPhoneihin prepaid-puhelinliittymiä. Niihin taas sadoilla tuhansilla kruunuilla uutta puheaikaa. Kahvia, teetä ja sokeria kuskattiin kaupoista ulos toppakaupalla. Kun vastaanottokeskuksissa järjestettiin kumpaija-iltamat niin kylän kauppias huusi hoosiannaa. Se lihan, marinaadin, siiderin ja kortonkien määrä, mitä myytiin ulos, se iski pahimmastakin rasistisista ilmat pihalle. Kruunuja kirjaimellisesti virtasi kassan.

Valtamediat irvailivat voitonriemuisesti:

Turvapaikanhakijat nostavat maan uuteen nousuun – Filipstad on siitä oiva esimerkki

 

”Kuoleva Filipstad sai uutta virtaa turvapaikanhakijoista

 

Ajankohtaisohjelmissa kerrottiin iltakaudet Filipstadin olleen todiste siitä, kuinka turvapaikanhakijat nostavat maan nousuun ja rasistit saavat siitä näpeilleen. Lanseerattiin uusia hienoja käsitteitä: ”Kompetensregn”, pätevyyssade. Rakettitutkijoiden virta oli kuin taivaasta tippuvaa sadetta, kompetensregn. Suomennettuna pätevyyssade ei ehkä ihan täysin kuvaa sitä hulluutta mitä tuolloin elettiin, mutta jos vähänkin osaa maistella sanaa kompetensregn niin joutuu itsekin psykoosiin.

Mediat lauloivat kuorolaulua kuinka (kehitysmaista) virtaa knowhowta. Syyrian yliopistosta oli kuulemma suora yhteys Ruotsiin. Tekniikan laitos keksi sähkönkin uudestaan kun Lähi-idästä ja Afrikasta tuli uutta virtaa. Sitä parempaa sähköä. Mitä väliä vaikka koko kolmannessa maailmassa ei edes tiedetä käsitettä kolmivaihesähkö.

Suomessa nauretaan legendaariselle jutulle ”Balkkanilla taivaltaa akateemisten joukot”, Ruotsissa tämä sai aivan omat mittasuhteet. Toreilla ja kaduilla itkettiin avoimesti ja kerrottiin, kuinka kotien ovet ovat avoimia. Sipilän tarjous on pikku juttu verrattuna Ruotsiin, jossa puolet kansasta tarjosi kotejaan käytännössä tulijoille.

 

Käärme saapuu paratiisiin

Eriävät mielipiteet tulivat hieman odottamattomalta taholta. Nimittäin ruotsalaisilta nuorukaisilta. Ruotsalaiset nuorukaiset ja sotapakolaiset eivät jostain syystä sopineet samaan tilaan. Oli monenlaisia riitoja ja kahnauksia. Niitä yritettiin selvittää aikuismaiseen tapaan kertomalla koulun toimesta filipstadilaisille nuorukaisille rasismista.

Ruotsalaisia nuorukaisia varoiteltiin rasismin vaaroista ja valistettiin monikulttuurisuuden kaikkivoipaisuudesta.
Syksyllä 2015 asiat huipentuivat. Varoitukset ja valistukset eivät menneet filipstadilaisille teineille perille. Paikalliset ja kolmansista maista tulleet nuorukaiset ajautuivat ilmisotaan. Konfrontaatio päättyi kylän yläasteen pihalla käytyyn puukkotappeluun. Elettiin aikaa syksyä 2015. Eli aikaa hieman ennen jätti-invaasiota.

Filipstadilaiset nuorukaiset kertoivat mm. Sverigesradion haastattelussa, että he ovat aivan vitun kyllästyneitä ensinnäkin siihen, että tulijat eivät osaa mitään kieltä ja haastavat koko ajan riitaa. Nuorten mielestä tulijat käyttäytyvät ylimielisesti ja rikkovat sekä varastavat paikallisten nuorten tavaroita.

Lisäksi nuoret kertoivat, että ovat aivan vitun kyllästyneitä leikkimään jotain sosiaalikomppiksia, mamukavereita. Nuoret kertoivat, että varsinkin koulussa heidän kaikki toiveet tai asiat jätetään huomiotta.

Nuorten mukaan edes jääkiekkoa ei pysty enää pelaamaan kuten sitä pelataan, vaan siihenkin pitää ottaa mukaan joku kehitysmaa-aspekti. Kentälle kuskataan ruskeita nuorukaisia, jotka eivät tiedä jääkiekosta tai luistelusta yhtään mitään. Nuorukaisten mukaan ruotsalaisten pitää sitten ”pelata” jääkiekkoa. Ei pelata vaan olla pelaavinaan.

– Miksi me emme saa pelata jääkiekkoa keskenämme kuten jääkiekkoa pelataan, vaan kentälle kuskataan aikuisten toimesta ruskeita ihmisiä ja odotetaan, että olemme heidän kanssaan kavereita, jolla taas ei ole jääkiekon kanssa mitään tekemistä, ruotsalaiset nuorukaiset kyselivät.

Tämä lausunto oli Sverigesradiossa 2015, mutta on nyttemmin poistettu.

Moni nuorukainen kertoi haastattelussa aikovansa lähteä vittuun koko kylältä heti kun se oli mahdollista. Koska kertoivat olevansa vitun kyllästyneitä. 

Uusi aika

Tarinat ovat nyt muuttuneet. Enää ei kerrota monikulttuurisuuden rikkaudesta vaan sen haittapuolista

Niin kauan kuin maahanmuuttovirasto maksoi tulijoiden elatuksen, koko kunta hyötyi siitä. Kun elatus lopetettiin ja tulijat jäivät kunnan vastuulle, niin koko ”elinkeino” loppui kuin seinään.

Kaupunkiin jäi asumaan pari tuhatta tulijaa. Tällä hetkellä koko Filipstadin kunnassa ei ole mitään oikeaa työtä. Ne työpaikat, jotka ovat, pyörivät pelkästään sotapakolaisten ympärillä, jota valtio maksaa. Eli siis niitä suojatyöpaikkoja.

Mutta varmaan yksikään takavuosien tulijoista ei ole oikeissa töissä joitakin yksittäisiä tulijoita lukuun ottamatta.

Kultasormi ei muuttanut kaikkea kullaksi, vaan haisevaksi paskaksi.

Rasismin lisääntyvät äänet

Filipstad yrittää käytännössä nyt säästä sieltä mistä vain pystyy. Kunta päätti, että kaupungin koulut sulautetaan kahdeksi kouluksi. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kunnassa olisi sen jälkeen kaksi koulua, jossa molemmissa maahanmuuttajien osuus olisi enemmistönä.

Vanhempia asia on vaivannut ja on kerätty nimilistoja, että maahanmuuttajakouluja ei yhdistettäisi ruotsalaisten lasten kanssa samoiksi kouluiksi. On puhuttu jopa jonkinlaisesta äänestyksestä.

Mutta sosiaalidemokraatit eivät voi muuttaa luonnettaan. Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan kyse on vain: rasismista. Åsa Hååkman kertoo Aftonbladetille:

– Tässä kritiikissä on kyse vain muukalaisvihamielisten tahojen puuhastelusta.

Hååkman ei usko alkuunkaan mitään sellaista, että ruotsalaisia lapsia käytettäisiin eräänlaisina kotouttajina, integraatiotyökaluina kunnanisien taholta, vaikka jotkut sverigedemokraatit ovat niin väittäneetkin. Lapset olisivat ikään kuin kokeilu miten integroiminen toimii heitä hyväksi käyttäen.

Hååkman tykittää edelleen:

– On todella kauhistuttavaa, että he käyttävät tässä sellaista sanaa kuin kokeilu. Me emme kokeile yhtään mitään. Tässä on kysymys vain siitä, että jotkut aikuiset eivät halua, että heidän lapsensa hengailevat ulkoeurooppalaisten lasten kanssa. Se jos mikä on vaarallista ja epädemokraattista. Mikä olisi seuraavaksi? Että lapset eivät saa hengailla esimerkiksi liikuntakyvyttömän lapsen kanssa?


 

19 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kilttimies
Kilttimies
5.4.2021 22:49

”Mikä olisi seuraavaksi? Että lapset eivät saa hengailla esimerkiksi liikuntakyvyttömän lapsen kanssa?”

P.o. Mikä olisi seuraavaksi? Että lapsia eivät saa hyväksikäyttää esimerkiksi liikuntakyvyttömät ”lapset”?

juhaII
juhaII
5.4.2021 19:19

”Rooman nousu ja tuho!!!”

Erittäin hyvä oppikirjaesimerkki suvakkien onnentunteiden ryöpystä raketti-insinjöörien ja muiden ”akavalaisten” tuomasta ”El Dradosta” (lue: El DoRAADOSTA) kuoeville pikkupaikkakunnille, jotka ”pimeydessä vaeltavat”!

Lukekaa vielä toisenkin kerran, vaikka osaattekin jo lukea, sillä kertaus on opintojen äiti! Kysykää vaikka niiltä ”akavalaisilta”!

rellinen
rellinen
5.4.2021 18:55

Killakoiralaumoilla kuntataloudet kuntoon. Erinomaisen nerokasta vasemmistolaista politiikkaa.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
5.4.2021 18:35

Mietin tuota maahanmuuttointoilijoiden logiikkaa:

Kuvitellaan, että 2000 tulijasta yksi opiskelee kielen ja ammatin ja työllistyy. Maahanmuuttokriittiset kiinnittävät tietysti huomion niihin 1999:een, jotka jäävät sosiaalietuuksien varaan. Tuo yksi riittää kuitenkin maahanmuuttointoilijoille onnistuneen kotouttamisen mannekiiniksi sekä ”Eivät ne kaikki…” argumenttiin. Kukaan ei ajattele ensinnäkin, kuinka paljon niiden 1999:n elinkaarikustannukset rasittavat valtion taloutta tai kuinka paljon sen yhden saaminen työelämään on tullut maksamaan.

Luulen, että ongelman takana on pääasiassa koulun suvaitsevaisuuskasvatus yhdistyneenä puutteelliseen talous taitojen opetukseen. Tämä heijastuu siinä, että maahanmuuton puolustaminen muistuttaa ”Ei saa kiusata ketään, vaan kaikkien kanssa pitää leikkiä tai muuten on tuhma rasisti” – ajattelua. Jos koulussa keskityttäisiin opettamaan, että ketään ei saa kiusata, mutta on olemassa erilaisia kulttuureja, jotka tulevat parhaiten toimeen kaltaistensa parissa ja että mikään ei ole ilmaista, tilanne olisi parempi.

Kulturfonden
Kulturfonden
6.4.2021 01:27

Unohdit myös että maahanmuuttokiimaiset pääsääntöisesti aina vaativat että tämä kaikki maksetaan maahanmuuttokriittisten rahoilla. Myöskin se on mielenkiintoinen sivuseikka että maahanmuuttokiimaiset eivät itse ikinä asu siellä missä aiheuttamansa ongelmat asuvat. Liekö syy siinä että todennäköisyys tulla siellä rikoksen uhriksi on semmoinen varovainen arvio 99%, ja sittenhän ei ole yhtään mukava enää puolustella koko asiaa kun omaan nilkkaan kolahtaisi pahasti. Selitä siinä sitten joukkoraiskatulle tyttärellesi ja muukalaisjengin paskaksi hakkaamalle pojallesi että tää on hieno homma. Ei ei, se on vaan parasta taistella rasismia ja islamofobiaa vastaan siellä omassa taide-ateljeessa Grankullassa vihreää teetä litkien, joogailujen ja runojen kirjoitteluiden lomassa.

Ruotsin meno
Ruotsin meno
5.4.2021 18:05

Eiköhän tuollaisia kuntia vielä Suomessakin tule olemaan tällä menolla. Kiitos hallituksen politiikan ja osaamattoman pääministerin. Sanna Marin on huonoin pääministeri kisan johdossa kirkkaasti. Sekä koko hallitus on huonoin pitkään aikaan.

Tsorbaus
Tsorbaus
5.4.2021 17:37

Tässäkin oli pikku Filipstadin kuningasideana se että nuo kultapallerot kaikki kuitenkin muuttavat suurkaupunkeihin sopivasti ennenkuin heistä pitää kunnan itse maksaa. Vituiks meni. Kukahan olisi arvannut että kun ruotsi haali miljoonittain kultamunia niin suurkaupungit ovat täynnä eikä niitä sinne enää mahdu. Joten nyt ollaan paskat housuissa, ja se paska vaan pursuaa ja pursuaa.. Jäi kunnan herroilta myöskin tajuamatta se fakta että kultamunat sikiävät ihan saatanasti joten jokainen pariskunta joka discoili pari vuotta on nyt jo hurjaa tahtia kasvava perhe, ja kuluerä on osastoa: karmaiseva. Ja tästä pikakelaus 14 vuotta eteenpäin niin nämä pikkupallerot tehtailevat hurjan määrän lisää pikkupalleroita, joista jonkun pitää maksaa sillä näistä ei kukaan ikinä koskaan tule olemaan yhteiskunnalle muuta kuin loinen. Opittiinko tästä jotain? Ei. Mutta tärkeintähän on se ettei kukaan hauku rasistiksi.

Ilmari
Ilmari
5.4.2021 19:18
Vastaa...  Tsorbaus

Näin ne varmaan ajatteli. Jos tulijat olisivat häipyneet kaupungista, kun valtion tuet loppuivat, kaupunki olisi ihan oikeasti hyötynyt heistä.

Antti Tifa
Antti Tifa
5.4.2021 17:17

Flashbeck forumin haulla löytyi pari sivua erilaisia rikosuutisia.
Ilmeisesti monikulttuuri on aiheuttanut myös tällaista nousua ja rikastusta Filipstadin kuntaan? https://www.flashback.org/sok/?so=weight&query=Filipstad&f=249&sp=0

kuli
kuli
5.4.2021 17:09

Kylläpäs oli loistavaa tekstiä. Tämmöisten syväluotaavien artikkelien takia olen pt-median suurkuluttaja. Tässä tiivistyy sse olenainen koko pakkomonikulttuuristamisesta: Todellisuudesta irrallaan olevat byrokraatit ja sitten se kärsivä osapuoli eli siellä todellisessa maailmassa vuorovaikutukseen joutuvat ihmiset. Tämän kaiken hulluuden perustelu taloudellisilla syillä vaikka melkein kaikki tietävät, että kysymyksessä on housuun kusemiseen pakkasella verrattava toiminta… hetken se lämmittää.
Eniten harmittaa nuorten puolesta, he kun ovat tähän kaikkeen hulluuteen eniten syyttömiä ja heidän tulevaisuudellaan tässä leikitään ja samalla aiheutetaan ehkä peruuttamatonta tuhoa.

ernesti_loosonen
ernesti_loosonen
5.4.2021 22:06
Vastaa...  kuli

housuihin kuseminen tuli myös itselleni ensimmäisenä mieleen

jee
jee
5.4.2021 16:50

https://www.vahtera.blog/post/somalit-osa-ii-turvapaikat

Raketti insinöörit suoraan somaliasta.

Kumipäisyyttä
Kumipäisyyttä
5.4.2021 16:42

Ruotsalaisia lapsia halutaan pitää mukana kokeiluissa ja kotouttamisprosesseissa kysymättä haluavatko he taikka heidän vanhempansa sitä.

Samaa paskaa länkytti eräskin opettaja ja yöllä sitten helisi opettajan ikkunat, loppui ämmältä mamujen ylistäminen kun tuli selväksi että paikalliset helistelevät välittömästi.

Kekkis
Kekkis
5.4.2021 15:50

Kuten jutussakin asia selvisi erittäin hyvin: Koko loistavan vuosia kestäneen nousukehityksen tuhosi syvä rakenteisiin juurtunut rasismi! Millainen talousihme tuo kaupunki olisi jos rasismia ei olisi ollut ollenkaan vaan sveduapinat olisivat pitäneet hyvää huolta koko kaupungin voimin osaajista/pelastajista/aivokirurgeista/raketti-insinööreistä? Tuo kaupunki olisi voinut pelastaa esimerkillään koko Ruåtsin.

Hyi hirveeeeeetä mitä rasisteja Ruåttalaiset on! Siis ihan kauheeta katsoa!!!

Meillä Matusalo, Saatanan-Mariini ja muut hoitavat totaalituhon tänne. Edes huippuosaajat eivät pysty pelastamaan meitä

puosuvaari
puosuvaari
5.4.2021 15:23

Filipstadista onkin tullut aika kuuluisa ilmiö ihan Ruotsinkin medioissa. Alasajoa on ihmetelty jopa valtakunnan medioissa ja yksi parhaista striimaajista (Johan Widén . Svar på tal, suosittelen kaikille joilta ruotsinkieli vähänkin sujuu!) päättää useimmiten striiminsä Filipstadin työvoimatoimiston ylemmän virkamiehen toteamukseen:
”Ei edes täällä ole minkäänlaista tarvetta lukutaidottomalle ulkomailta tuodulle työvoimalle…”
Suomessa näyttävät Marin ja Ohisalo edelleen uskovan tähän ihmelääkkeeseen – valitettavasti.

Reijo Tiihonen
Reijo Tiihonen
5.4.2021 15:38
Vastaa...  puosuvaari

Monta vuotta on jo odotettu siirtolaisten ryhtyvän oikeisiin töihin? Ylivoimaisesti suurin osa kuitenkin vetää lonkkaa ja elää tuilla ym? Miksi?
Missä on ne korkeasti koulutetut Balkanin taivaltajat nyt? Menee korkea ammattitaito aivan hukkaan..

Tsorbaus
Tsorbaus
5.4.2021 17:39
Vastaa...  Reijo Tiihonen

Se on kiinalaisten syytä, sillä he rakentavat teräslaivoja paljon halvemmalla kuin me täällä kaarnalaivoja, joten meidän kaarnalaivateollisuutemme kärsii.

kuli
kuli
5.4.2021 18:40
Vastaa...  puosuvaari

Ei ne siellä vihreissä ja vasemmistossa oman näkemykseni mukaan niin tyhmiä ole etteivätkö tajuaisi massa maahanmuuton haittoja. Luultavasti tajuavat kyllä,mutta kas kun roudaamalla maan täyteen tukiriippuvaisia, niin niistä saa tulevaisuudessa 100% varmoja äänestäjiä omalle tulonsiirto politiikalle. Siis kunnes tulijat perustavat oman islamilaisen puolueen.
Eli vihervasureiden ideologia ei ole varsinaisesti retardia, se on kavalaa ja kirjaimellisesti pahuuden ja ahneuden motivoimaa. Sen sijaan, että tehdään oman maan kansalaisia hyödyttävää politiikkaa ja siten saavutetaan valta, korvataan äänestäjät ”paremmilla”.

rellinen
rellinen
6.4.2021 11:11
Vastaa...  kuli

Pelkkää kommari terroria se on. Sotaa. Tyyliin; ”hähähää, siitäs saitte porvari-länkkärit”.