Filipstad – kunta joka nousi pakolaisten myötä, ja romahti, osa 3

Filipstadista tuli pari jaksoa ja nyt viimeinen. Miltä Filipstadissa näyttää nykyään kun liki vuosikymmenen kestävä ”kokeilu” on saanut huomiota vähän siellä sun täällä?

Filipstad on siis pikku kaupunki, asukkaita on tällä hetkellä reilu 10 000 henkeä. Työikäisistä 12 % on työttömiä kun Ruotsin keskiarvo on tällä hetkellä 8,5 %.

Tämä ei ole koko totuus. Filipstad on yksi Ruotsin johtavia kaupunkeja siinä, että suhteessa väkilukuun siellä on otettu vastaan kehitysmaista tulleita tulijoita eniten vuosien 2012-2016 aikana.

Somaliasta, Syyriasta ja Afganistanista tulleet ovat isoimmat tulijaryhmät ja heidän keskuudessa työttömyys on 80 %. Kunnan väkimäärästä 20 % on maahantulijoita. Lukumääräisesti siis reilu 2 000 tulijaa.

Kaupungin väkimäärästä 22,6 % saa erilaisia sosiaalitukia tai avustuksia, jotka ovat pääsääntöinen tulonlähde.

Jos verrataan, niin kunnan sosiaalitoimi jakoi vuonna 2007 noin 5 miljoonaa kruunua toimeentulotukea. Vuonna 2019 vastaava luku oli 31 miljoonaa ja jo silloin kunta painoi paniikkinappulaa. Rahaa olisi pitänyt olla ainakin 50 miljoonaa kruunua. Vuonna 2020 matalakin arvio oli, että rahaa pitää löytyä vähintään se 50 miljoonaa kruunua, että kunta edes miten kuten selviää tilanteesta. (Kruunu vaihtuu helpoiten ymmärrettäviksi euroiksi, kun ottaa yhden nollan lopusta pois.)

 

Käytännössä Filipstadin veronmaksajat elättävät lähes kaikki kuntaan vakituisesti asumaan jääneet tulijat, jotka tulivat hullujen vuosien 2012-2016 aikana. Kun puhuu selkokieltä, tai klarspråg kuten Beckin kovaksikeitetty kyttä Gunnar Larsson sen ilmaisi, niin Filipstadiin saatiin iso joukko kehitysmaista tulleita maskotteja, jotka käytännössä elävät koko elämänsä veronmaksajien sponsoroimana.

Edellä mainittukin on tullut niin selväksi kuin se vain voi tulla. Monet ihan johtavat työmarkkinoiden asiantuntijat ovat sanoneet, että ei heitä voi edes työllistää. Kielitaidoton, kouluttamaton, ruotsalaisen yhteiskunnan työkulttuuria ymmärtämätön ja luku- ja kirjoitustaidoton henkilö ei yksinkertaisesti ole haluttua työväkeä.

 

Lopetetaan juttusarja tiivistämällä: mitä saatiin kun unelmoitiin? Saatiin hirvittäviä sosiaalisia ongelmia, saatiin pikkukaupunkiin muutama tuhat täysin yhteiskunnan ulkopuolelle jäänyttä ihmistä ja heidän varttuvan sukupolven jälkeen tilanne tulevaisuudessa on entistä pahempi.

Ei mennyt niin kuin Strömsössä, vai menikö?

36 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
IsoMyy
IsoMyy
8.4.2021 14:45

Tätä ongelmaa on lähdetty ratkaisemaan aivan väärästä suunnasta. Pitäisi miettiä sitä, kuinka Ruotsia tulisi muuttaa vastaamaan näiden työhaluisten nuorten miesten toiveita. On tieteellinen fakta, että valkoisten hallitsema yhteiskunta on perinpohjin rasismin riivaama.

Anna-Maria Korhonen
Anna-Maria Korhonen
7.4.2021 16:48

Jos se edes olisi siinä, että päivettyneet jäisivät torille notkumaan, mutta juuri heistä vihapuheimaamit saavat hedelmällisen maaperän saarnoilleen. On tutkittua tietoa mm. Ranskasta, että varsinkin toinen maahanmuuttajasukupolvi radikalisoituu herkästi. Ensimmäinen sentään yrittää työllistyä ruotsi (tai suomi jne) toisena kotimaisena kielenä ja koraanikouluja 1 – päättötodistuksen avulla.

Rellinen
Rellinen
7.4.2021 13:27

Olisi valaisevaa tietää kuinka paljon filipstadissa oli asukkaita ennen mamuvyöryä. Mikäli asukasmäärä on nyt suurin piirtein sama kuin ennen niin siitä voisi saada osviittaa filipstaadista pakolaisiksi lähteneiden kanttisten määrästä. Siinä olisi yhteiskuntatieteilijöille hommaa.
Kunnan väkimäärä, etnisten ryhmien lukumäärä ja lukumäärien suhteet ennen ja jälkeen, koulutustaso ennen ja jälkeen, bkt henkeä kohden, lätkimään lähteneet, työttömyys ennen ja jälkeen jne.

Minä
Minä
7.4.2021 12:22

Siinä pienoismalli Ruotsin tulevaisuudesta valtakunnallisella tasolla.

On se Suomenkin, jos ei järki voita ajoissa.

Anonyymi
Anonyymi
7.4.2021 10:50

Suomessakin kuulemma saa kansalaisuuden, jos vaikka käy ammattikoulun, jos ei pysty kielivaatimuikseen.. Ja sen saa käydä puuttellisella suomen kielen taidolla. Eilen lehdissä, että osa valmistuneista ei osaa mitään- edes kieltä, eikä heitä voi palkata koskaan. Järjetöntä hommaa.

Minä
Minä
7.4.2021 12:32
Vastaa...  Anonyymi

Ammattikoulusta pääsee todistuksen kanssa, koska muuten kyseinen koulu olisi rasistinen. Mitään osaamista ei voida edellyttää ja eletään kuvitelmassa, että paperi korvaa osaamisen.

puosuvaari
puosuvaari
7.4.2021 10:09

Filipstad trilogi – PT-mediaa parhaimmillaan, olisi ihan asialista ja toivottavaa saada vastaavaa raportointia tosiasioista vaikka sinne Hesarinkin sivuille. Mutta ei tässä nyt kannata unelmoimaan ryhtyä – eli tyydytään PT-mediaan…

Sossukoijaukset suunnitteilla jo tullessa
Sossukoijaukset suunnitteilla jo tullessa
7.4.2021 09:52

Esimerkiksi Skånessa ovat kaikenlaiset avustuksiin liittyvät huijaukset moninkertaistuneet nimenomaan vaellusvuoden 2015 jälkeen:

Ihmiset väittävät eronneensa ja hups! saavatkin näinollen kahdet asumistuet ja kahdet sossumassit vaikka asuvat silti yhdessä. Lapsiluvusta ja asunnon koosta riippuen on kyse valtavista summista jotka valtiolta kusetetaan joka kuukausi.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/fejkade-skilsmassor-bakom-felaktiga-miljonutbetalningar

Mikä hirveä ammatti olla sossutanttana Filipstadissa, Robetsforsissa jne kun vaatimuksia ja uhkauksia satelee niskaan jokainen työpäivä?

Minä
Minä
7.4.2021 12:31
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Olisit varmaan saanut pikaisesti kenkää sossuvirkailijana rasisti-leimakirveellä nuijittuna.

O-P
O-P
7.4.2021 16:25
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Löydätkö jonkun (muuan / evp) sossutädin, joka uskaltaisi kertoa?

Antti Tifa
Antti Tifa
7.4.2021 12:21

Sama meno Suomessa jo vuosikausia. Jokaisen kuukauden ensimmäinen Virallinen Lehti kertoo ensin vireille tulleet avioerot. Abdulit ja Mohammadit, osoite tuntematon. Seuraavaksi lapsen elatusapu ja sama tilanne. Itämaantietäjät ja Afrikan tähdet ovat hävöksissä. Kaikki jää verovaroista maksettaviksi. Tässä 6.4. ilmestyneessä parhaalla on 6 kädellistä ja äijä kadonnut. https://www.virallinenlehti.fi/fi/journal/pdf/2021026.pdf

Kilttimies
Kilttimies
7.4.2021 15:41
Vastaa...  Antti Tifa

Järkyttävää luettavaa, josta suvakosto tuskin mitään tietää.

”Lasten Abdulahi xxxx xxxx ja Abdulahi Omaar xxxx elatuksen tarve on 232,81 euroa kuukaudessa oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti ottaen huomioon lapsen
– yleiset kustannukset 357 euroa ja
– vähennyksenä lapsilisä 124,19 euroa.
Lähivanhemman elatuskyky: Hakijan toimeentulo
muodostuu Kela-tuista.”

Tämmöisiin jonninjoutavuuksiin valuu tuomarismiesten työaikaa, kuin gluta suvakon riemurasiasta, eli turhaan.

Antti Tifa
Antti Tifa
7.4.2021 18:42
Vastaa...  Kilttimies

Tullaan Suomeen esim. Somaliasta koko perheen voimin. Sossu antaa kämpän ja perusturvan. Sitten hoksataan, että fyrkkaa voi kupata parin vuoden jälkeen lisää. Avioero tulille ja pelkkä väite ettei asuta yhdessä riittää.>Tuomitaan avioeroon ja yksinhuoltajan tuet nousee.>Ilmoitetaan ettei äijältä saa elatusapua ( eikä sitä löydy vaatekomerosta kuin panemisen ajaksi ).>Tulee päätös elatusavusta joka pennulle eikä kukaan käy tarkistamassa asioiden oikeellisuutta. Viranomaiset tietää mistä on kysymys mutta kukaan ei tee mitään eikä välitä koska ei omat rahat ja sitten lapsen etu. Sillälailla heh.

Löhveni
Löhveni
7.4.2021 08:02

lähettäkääylen toimitta sinne – kyllä alkaa koneinsinöörejä löytymään

Big l
Big l
7.4.2021 07:41

Ei maksanu siis kun 50 miljoonaa kruunua et muutama batiikkinoita saa edes joskus keppiä nivusiin. Niin tuhmiä, rumia ja lihavia noita akkoja kun ei kukaan muu kuin rullahuuli ta karvaranne pane. On se halpaa.

Big l
Big l
7.4.2021 07:45
Vastaa...  Big l

Korjaus edelliseen. Tarkoitin tyhmiä

Tietokilpailu
Tietokilpailu
7.4.2021 06:59

– Mikä on Afrikan pohjoisin valtio?
– ???
– Ruotsi

holiisi
holiisi
4.5.2021 00:12
Vastaa...  Tietokilpailu

Ennenhän sitä sanottiin että afrikka alkaa alpeilta mutta nykyään voidaan sanoa että se alkaa torniojoen toiselta puolelta.

Mörko
Mörko
7.4.2021 05:43

Kuka maksaa sosialturvan, kun kunnalta yksinkertaisesti loppuu rahat?

Mohammed Käteinen
Mohammed Käteinen
7.4.2021 14:19
Vastaa...  Mörko

Ootsä tyhmä!!? Jokaisessa kaupungissa on lukemattomia pankkiautomaatteja joista saa rahaa!! Se on NYKYPÄIVÄÄ !! Ikäänkuin niistäkin yhtäkkiä loppuisi rahat.. IDIOOTTI. Tommonen junttirasisti islamofibisti HOMO!

holiisi
holiisi
4.5.2021 01:14
Vastaa...  Mörko

PT vois kyllä vähän avata tätä ruotsalaista taloutta koska työssäkävijällä on halvempi bensa, halvempi ruoka ja hienommat autot kuin suomessa vaikka pitää elättää kylällinen tyhjäntoimittajia.

Se Tärkein
Se Tärkein
7.4.2021 02:18

MUTTA SÄÄSTYTTIIN RASISTILEIMALTA !!!!!!! Ja saatiin HYVÄ MIELI auttamisesta !!!!!!

tampereen natsi
tampereen natsi
7.4.2021 02:06

Haluaisin kovasti kysyä suvakilta, kuinka luulisi Strömsön käyvän, mikäli sinne Västervikiin roudattaisiin vaikka semmoiset satakin kaikkien alojen erikoistuntijaa. Mahtaisiko idylli olla vielä kohdillaan ja raparperimehu maistua entiseen malliin.

Fatwantarkistaja
Fatwantarkistaja
7.4.2021 01:56

Seuraava aalto pelastaa, se on ainoa varma asia ja sillä mennään.

Kempeleen Korleone
Kempeleen Korleone
7.4.2021 08:36
Vastaa...  Fatwantarkistaja

Näinhän se menee! Jos sieltä tulisi seuraavassa aallossa oikeasti niitä palastajia/voimavaroja/aivokirurgeja/raketti-insinöörejä/jne. ja niitä luku- ja kirjoitustaidottomia ei tulisi taas…

Tuohon ajatukseenhan se valtion (ja myös kuntien) velan ottokin perustuu. Tuleva nousukausi kuittaa velat. (Tämä on tosin jäänyt toteutumatta viimeiset 15-20 vuotta)

Reijo Tiihonen
Reijo Tiihonen
7.4.2021 00:43

Kaikki vähänkään järkevästi ajattelevat sekä työllistämisestä/ työllistymisestä perillä olevat ihmiset tietävät/ ovat tienneet tuon lopputuloksen.
Päättäjien valehtelu korkeasti koulutetuista maahanmuuttajista on muuttunut karuksi todellisuudeksi.
Koulutusta vailla olevat onnen onkijat tulevat elämään sosiaaliturvalla lopun elämäänsä, työllistymättä yhtään mihinkään oikeaan työpaikkaan aivan kaikkialla Euroopassa.

Uga Waga
Uga Waga
7.4.2021 02:24
Vastaa...  Reijo Tiihonen

Jos vahingossa löytyisikin yksi tai jopa ihmeellisesti toinenkin ”korkeakoulutettu” noista miljoonista jotka länsimaihin tulivat sossuilemaan, niin hyvin äkkiä tulee selväksi että korkea koulutus suomessa tarkoittaa eri asiaa kuin korkea koulutus irakissa tai syyriassa. Voi verrata heidän korkeaa koulutustaan suoraan vaikkapa esikouluikäisten leikkeihin. Lammas sanoo bää, kissa sanoo mjaaauuuu. Kai se on sitten edes vähän parempi kuin ne muut jotka ovat tuotakin matalammalla tasolla jossa koko eläminen perustuu cro magnon tyyliin, otetaan mitä halutaan eikä osata itsehillintää yhtään.

Patu
Patu
7.4.2021 00:05

Sama tilanne täällä Suomessa. Koko lauma turvis-musumaaneja elää koko elämänsä Suomessa tukirahoilla loisena. Päälle vielä sama määrä musujen hyysääjiä on työssä käyvien suomalaisten elätettävänä.

Juha
Juha
7.4.2021 08:55
Vastaa...  Patu

Täytyyhän punavirheillä ja kokokustalaisilla masotteja olla.. ne on niin suloisia ja niiden kohellusta on mukava seurata livenä lähietäisyydeltä.

Juha
Juha
7.4.2021 08:58
Vastaa...  Juha

^edit.. masKotteja..

Ei mene ei
Ei mene ei
6.4.2021 23:04

Milloin nämä tällaiset kotouttamiset menisivätkään kuin Strömsössä. Yleensä ei milloinkaan. Eipä Suomenkaan päättäjät tätä käsitä millään. Varsinkaan SDP, Vihreät ja Vasemmisto sekä Keskusta. Suomi seuraa perässä ja aivan sama lopputulos.

Puolueeton
Puolueeton
7.4.2021 08:31
Vastaa...  Ei mene ei

Ovatko saaneet kansalaisuuden? Suomessa saa kansalaisuuden, jos on asunut täällä 5 vuotta ja osaa jotenkin Suomea. Tosin laissa on monimutkaisia poikkeuksia, jotta kansalaisuuden voi saada muutenkin viranomaisten päätöksin.

Minä
Minä
7.4.2021 12:28
Vastaa...  Puolueeton

Pitäisi tehdä laki, että suvakkien myöntämät kansalaisuuden perutaan ja jos henkilöllä ei ole vanha kansalaisuus voimassa, saa muukalaispassin ja ohjeet vanhan kansalaisuuden palauttamiseksi.

Kansalaisuuden saaminen on haluttu tehdä helpoksi, jotta suvakkien lemmikkien asema vakiintuisi ja niitä ei saisi pois millään.

Minä
Minä
7.4.2021 12:25
Vastaa...  Ei mene ei

Idea kotouttamisesta on alunperinkin aivan päätön.

Että aikuisia tulijoita, joista osa väittää olevansa alaikäisiä, voisi muka kouluttaa uudestaan niin, että he sopeutuisivat uuteen kotimaahan? Ei voi, koska jos ei ole haluja, ei sitä muuteta joillain pellekursseilla ja kukkahattutätien sössötyksillä. Jos on haluja, ei mitään kotouttamisia tarvita, enintään kielen alkeiskursseja.