Rinkebyn läheisyys laskee Ursvikin asuntojen hintoja

Tukholman rajanaapurikunta Sundbyberg on joutunut kummallisen ongelman eteen. Uudessa kaupunginosassa Stora Ursvikissa asuntojen hinnat laskevat eikä asuntokauppa käy muutenkaan kuten oli odotettu.

Stora Ursvikin kaupunginosaa alettiin rakentamaan joskus viime vuosikymmenen alussa. Koko kaupunginosa rakennettiin infraa myöten uudestaan armeijan vanhalle kasarmialueelle ja osittain pellon päälle. Sundbybergin tarkoitus oli rakentaa uusi ja moderni asuinalue, jollainen siitä tulikin. Kun pyöräilee läpi Ursvikin, niin kaikesta tosiaankin huomaa, että se on uusi ja moderni asuinalue.

Aluksi homma näytti menevän hyvin. Vuoden 2013-2014 paikkeilla, kun ensimmäisiä asuntoja alettiin myymään, niin asunnonvälittäjät huusivat hoosiannaa. Kauppa kävi.

Sitten tapahtui jotain ja nyt asuntokauppa on jämähtänyt kuin seinää. Asuntoja myydään alle pyyntihintojen ja jälleenmyynti on tyssähtänyt. Ei ikinä uskoisi, että Tukholman esikaupunkialueen asuntokauppa ei käy.

 

Missä vika? Ongelmaksi on alkanut muodostua Rinkeby. Nimittäin Ursvik on Rinkebyn naapurikaupunginosa. Aikaisemmin tämän ei uskottu tuottavan ongelmaa, sillä Osloon johtava moottoritien alku ja teiden 279 ja E18 jättimäinen risteysramppi erotti tehokkaasti Rinkebyn ja Ursvikin. Monet ajattelivat, että moottoritie erotti kaupunginosat toisistaan niin tehokkaasti, että Rinkebytä ei käytännössä edes huomannut naapuriksi.

Paitsi tietenkin siitä, että ursvikiläisiä häiritsi jatkuvasti Rinkebyn yllä leijaileva poliisihelilopteri.

Nyt ongelmaksi on alkanut muodostua konkreettinen asia. Nimittäin Tuhkolma ja Sundbyberg rakensivat moottoritien yli jättimäisen kävelysillan. Kaupunkisuunnittelijat halusivat tällä tavalla yhdistää Rinkebyn ja Ursvikin yhdeksi kaupunginosaksi.

Silta aiheutti sen, että asuntojen hinnat lähtivät laskuun eikä kauppa käy. Tukholman paikallissanomissa Mitti.se:ssä eräs asunnonvälittäjä kertoo, että Ursvikin asuntoja on nyt vaikea myydä:

– Meidän pitää järjestää asunnoille useita näyttöjä ennen kauppojen syntymistä ja useimmiten hinnat jäävät alle pyyntihintojen. Viimeksi myimme asunnon 200 000 kruunua (20 000 euroa) halvemmalla millä ostaja itse oli asunnon vuosi sitten sen ostanut.

Asunnonvälittäjä kertoo, että juuri tämä silta aiheuttaa huolta. Monet ostajat ovat kiinnostuneita, mutta kun kuulevat, että silta yhdistää Rinkebyn ja Ursvikin, niin ostajat perääntyvät.

– Sitten on niitä, jotka ovat muuttaneet Rinkbeystä Ursvikiin ja heille tämä uusi silta on ongelma. He haluaisivat, että näitä kahta kaupunginosaa ei rakennettaisi yhteen.