Kaikkien ryöstöjen äiti: Nokas-ryöstö

Maailmassa on paljon hienoja tehtyjä pankkiryöstöjä, joiden arvottaminen listalle on vaikeaa. Pohjolassakin on useita upeita ryöstöjä, kuten Norjassa Stavangerissa tehty ns. Nokas-ryöstö. Josta Pt-median kriminaalikraati antaakin pisteet 9/10.

Homma lähti rullaamaan 4. huhtikuuta 2004, kun useita naamioituneita ja aseistautuneita miehiä saapui Stavangerissa sijaitsevan rahankuljetusvarikon Norsk Kontantservice AS:n (Nokas) varastolle. Ryöstäjillä ei ollut mitään nallipyssyjä vaan aseina oli rynnäkkökiväärejä kuten Kalasnikoveja, Norjan puolustusvoimien käyttämiä AG 3:sia ja Ruotsin poliisin käyttämiä MP 5-aseita.

Tapahtumien kronologinen kulku on suurin piirtein seuraava, joka on suoraan oikeudenkäynnin pöytäkirjoista.

Klo 03.30: Seitsemän tai kahdeksan ryöstäjää haetaan pakettiautolla Skjeneholenista sijaitsevasta rivitalosta ja heidät ajetaan Tennislandissa sijaitsevaan metsään piiloon. Pakettiauto palasi takaisin Skjeneholeniin ja hakee loput ryöstäjät. Kyytiin lastataan lisäksi ryöstössä käytettyjä tavaroita, kuten patjoja, vuodevaatteita jne, jotka kasteltiin palavalla nesteillä. Tavarat lastattiin kuorma-autoon, joka myöhemmin tuli tukkimaan Stavangerin poliisiaseman uloskäynnin maan alta kellarista.

Klo 06.55: Yksi mies tarkkailee lähiympäristöä Nokasin varaston läheisyydessä Stavangerin tuomiokirkon aukealla. Valkoinen katettu kuorma-auto havaitaan joidenkin todistajien toimesta Lagårsdin tiellä.

Klo 07.00: Lagårdsin tiellä valvontakameran kuvaan jää Ford Expedition- tilamaastoauto ja kolme sekuntia tämän perään paikan ohittaa varastettu kuorma-auto.

Klo 07.16. Ford ohittaa saman valvontakamerapaikan, mutta toiseen suuntaan eli poispäin keskustasta.

Klo 07.29: Kolmas ryöstössä käytettävä auto harmaa Saab 9-5 ohittaa saman valvontakamerapaikan.

Klo 07.40: Kaikki 11 ryöstäjää jäävät edelleen samaan valvontakamerakuvaa Lagårdsin tiellä. Miehet ovat pukeutuneet mustiin, heillä on sotilaskypärät, huput kasvoilla ja ovat aseistautuneet ryöstöä varten.

Klo 08.00: Yksi ryöstäjistä ajaa valkoisen kuorma-auton Stavangerin poliisiaseman maanalaisen autotallin ramppiin. Lagårdsin tie sijaitsee lähellä. Kuorma-auto sytytetään tuleen. Tekijä heittää auton lavalle useita kyynekaasupatruunoita. Autossa on siis palavia patjoja ja kangasrättejä.

Klo 08.01: Range Rover, joka on ajellut Nokasin läheisyydessä, tarttuu valvontakameran kuvaan. Kuten myös Saab, joka ohittaa saman valvontakameran sekunteja myöhemmin.

Klo 08.02: Sama Range pysähtyy Nokasin kiinteistökompleksin ulkopuolelle. Tummiin kaasunaamareihin ja kypäriin pukeutuneita miehiä nousee autosta ja liikkuu Nokasin takapihalle.

Miehet nousevat kiinteistön toisen kerroksen kattotasanteelle ja alkavat mätkiä Nokasin tiloihin johtavaa ikkunaa palasiksi moukareilla ja ns. muurinmurtajalla. Ikkuna on kuitenkin erikoisvahvaa panssarilasia, eikä se rikkoonnu.

Klo 08.03: Kun lasi ei meinaa rikkoontua, osa porukasta on valmis lopettamaan keikan, mutta yksi tekijöistä ampuu AG 3-rynnäkkökiväärillä lasia. Tässä vaiheessa Nokaksen ryöstöhälytys laukeaa ja tieto ryöstöstä lähtee poliisiin. Tekijä ampuu noin 120 laukausta, eli monta lippaallista käytännössä? Montako kutia yhteen lippaaseen mahtuu, ei tule selville. Laukaukset ammutaan sarjatulella lasin reunoihin ja lopulta lasi irtoaa muurinmurtajien avulla irti kehyksistään.

Klo 08.05: Tekijä, joka on sytyttänyt kuorma-auton palanaan poliisiaseman autotallin uloskäyntiin, kävelee Fordille toisen tekijän kanssa. Ford seisoo aivan Nokasin läheisyydessä tuomiokirkon kupeessa.

Klo 08.07: Ford parkeerataan mainitun Saabin viereen.

Klo 08.08: Poliisit Erik Håland ja Steffen Thesen saapuvat Volvo-poliisiautolla tuomiokirkon aukealle. He pysäyttävät auton ja jäävät nurkan taakse odottamaan katveeseen mitä tapahtuu. Sisällä Nokasin tiloissa ainakin seitsemän ryöstäjää on päässyt käsiksi rahoihin. Rahoja aletaan pakkaamaan tummiin kangaskasseihin.

Tässä vaiheessa sisällä ollut henkilökunta on paennut erilaisiin omatekemiin pakohuoneisiin tai muuten vaan pyrkinyt poistumaan rakennuksesta.

Klo 08.10: Yks ryöstäjistä kävelee ulos Nokaksen konttorista poispäin kohti Saabia, jonka ulkopuolella seisoo kaksi aseistautunutta ryöstäjää.

Klo 08.12: Siviilipoliisi Fred Sherling kohtaa sattumalta yhden ryöstäjistä tuomikirkolta yhdellä poispäin johtavan kadun risteyksessä. Ryöstäjä kysyy, että kuka kulkija on ja osoittaa poliisia rynnäkkökiväärillä. Poliisi ei vastaa ja ryöstäjä käskyttää poliisin maahan. Poliisi tottelee.

Klo 08.14: Osa ryöstäjistä on nyt tullut ulos Nokaksesta ja joutuu poliisien Hålandin ja Thesenin kanssa laukaustenvaihtoon. Håland ampuu ainakin 17 laukausta ja yksi ryöstäjä saa pahan osuman reiteen.

Klo 08.15: Paikan ohi kulkee sivullinen polkupyöräilijä. Pyöräilijä käskytetään ryöstäjien toimesta maahan mahalleen ja hän totteleekin ryöstäjiä koko tapahtuman ajan. Vasta kun poliisit alkavat vastata ryöstäjien tuleen niin pyöräilijä yrittää paniikissa pois paikalta.

 

Klo 08.17: Lähistölle saapuu nyt poliisin johtokeskuksen auto ja se saa suoraa tulta. Yksi ryöstäjistä ampuu AG 3:lla kohti autoa ja poliisiluutnantti Arne Sigve Klungland yrittää peruuttaa paikalta, mutta se ei onnistu. Takaa on tullut linja-auto, joka tukkii tien eikä Klungland pääse perääntymään autolla.

Neuvokas linja-autokuski avaa auton ovet ja muutama matkustaja pääsee auton sivuun turvaan luodeilta.

Tässä yhteydessä Klunglandin autoa tulitetaan niin ankarasti sarjatulella, että poliisi saa osuman päähänsä ja kuolee välittömästi.

Kun ryöstäjä tulittaa lippaan tyhjäksi ja alkaa vaihtamaan lipasta, niin siviilipoliisi Sherling käyttää tilaisuutta hyväkseen ja perääntyy. Sherling kertoo myöhemmin oikeudessa, että hänen henkensä pelastui vain siksi, että ryöstäjä alkoi vaihtamaan lipasta ja hän sai muutaman sekunnin aikaa perääntyä.

Klo 08.19: Loputkin ryöstäjät ovat päässeet ulos Nokaksen tiloista ja juoksevat kohti tuomiokirkon toria. Siellä odottaa Ford, Range ja Saab. Miehillä on kannossa rahasäkkejä. Ryöstäjät pyrkivät pakenemaan näillä kolmella pakoautolla. Tilanne on kaoottinen. Kun ryöstäjät pakenevat paikalta niin Range kolaroi Saabin kanssa siten, että Saabin etupuskuri lopsahtaa.

Tässä kohtaa ryöstäjät ampuvat rynnäkkökivääreillään ei päin ihmisiä, mutta suurin piirtein kohti. Paikalla tosin ei ole enää liikkuvia ihmisiä, sillä kaikki vähät ovat maastoutuneet kukin parhaansa mukaan. Poliisit yrittävät ampua joitakin laukauksia.

Noin klo 08.25: Ryöstäjät ovat päässeet karkuun ja Saabin kuljettaja pysähtyy hetkeksi repimään puskuria irti. Samalla huomataan, että yksi ryöstäjistä on saanut poliisin luodista raapaisun päähän.

Klo 08.25: Ryöstäjät hylkäävät ensimmäiset pakoautot Sørmarkissa sijaitsevan muuntaja-aseman kääntöpaikalle ja jatkavat matkaa siellä odottavissa autoissa.

 

Ryöstö oli taitavasti suoritettu. Koko Nokaksen kortteli ”piiritettiin” tekijöiden ja apurien toimesta. Ryöstön kiivaimmassa pakovaiheessa tuomiokirkon torilla ryöstäjät käyttivät siviili-ihmisiä kilpenä, jotta poliisi ei voisi ampua heitä kohti.

Saaliin kokonaissummaksi arvioitiin käteisenä 54 miljoonaa Norjan kruunua eli euroina eli reippaasti 5,2 miljoonaa euroa.

Oikeudessa tuli esille, että ryöstöä oli suunniteltu hartaasti ja huolellisesti. Luonnollisesti tällaisissa tapauksissa juttu elää, eli siihen liittyy monenlaisia sivuvaiheita, joilla ei välttämättä ole tekemistä itse ryöstön kanssa, mutta voi olla.

Kun juttu lopulta saatiin päätökseen Høyesin käräjillä, niin tuomionluku oli seuraava:

 • David Toska, 18 vuotta vankeutta. Toskan katsottiin olevan ryöstön ”aivot”.
 • Erling Mathias Havnå, 16 vuotta vankeutta. Tunnettu norjalainen potkunyrkkeilijä takavuosina, hopeaa EM- kisoissa 1979 ja Em-mestari 1980.
 • Metkel Negassie Bete, 16 vuotta ehdolla, että aikaisintaan 10 vuoden jälkeen vapaaksi. Vapautumisensa jälkeen ollut hissukseen, vain pieni huumejuttu sen jälkeen.
 • Ridvan Halimi, 15 vuotta. Halimi pidätettiin ryöstön jälkeen Kosovossa ja palautettiin Ruotsiin. Ei ole koskaan tunnustanut mitään. Kuuluu takavuosien kuuluisaan ryöstöliigaan ns. Naserliigaan, jonka pääpaikka oli Länsi-Ruotsissa. Asuu kuitenkin Norjassa tällä hetkellä.
 • Ikmet Kodzadziku, 13 vuotta vankeutta. Pidätettiin ensimmäisinä ryöstön jälkeen Ruotsssa Göteborgissa muutama päivä ryöstön jälkeen. Ei ole ikinä tunnustanut mitään, mutta on tuomittu muista pikkujutuista. On toiminut myös henkivartijana.
 • Johnny Thendru, 13 vuotta vankeutta. Hän sai poliisin osumaa teon aikana reiteensä.
 • Alf Henrik Christensen, 11 vuotta. Oli yksi kuljettajista.
 • Dan Petterse, 11 vuotta. Ei osallistunut itse ryöstöön, mutta junaili suunnitelmat, aseet ja piilotti itse tekijät teon jälkeen.
 • Lars-Erik Andersen, 9 vuotta.
 • William Pettersen, 4 vuotta.
 • Thomas Ingebrigtsen, 4 vuotta.

 

Joidenkin mainittujen tekijöiden osalta on ollut erillisiä tapahtumiin liittyviä tai liittymättömiä oikeudenkäyntejä, joissa alkuperäistä Norjassa annettua tuomiota on voit muuttaa suuntaan tai toiseen.

David Toska

 

Analyysi: Jutun ytimenä on ruotsalainen Naser-liiga, jonka päähahmot tulevat Pohjois-Makedoniasta Skopjesta. Kyseessä on vielä erityisesti Makedonian albaanivähemmistöistä koostunut jengi. Sen kultavuodet olivat jostain 1990-luvun lopulta jonnekin 2010 vuosien paikkeille. Porukka teki rahan eteen vähän sitä sun tätä; murhia, ryöstöjä, huume- ja asekauppaa ja sen sellaista. Nythän porukka, siis jotka ovat hengissä, ovat jo eläkkeellä.

Kannattaa kuitenkin huomata, että ryöstön pääjehu David Toska on norjalainen, Bergenissä syntynyt gangsteri. Naser-liiga sattui vain ehkä olemaan Toskalle hyvää seuraa.

Ryöstö oli suunniteltu hyvin ammattimaisesti. Sen kuviot oli hiottu minuutin tarkkuudella ja siinä pysyttiin. Ainoat improvisaatiot tulivat siinä, että heti alussa panssarilasia ei saatu rikki. Sen jälkeen pakotilanne aiheutti hieman kaaosta.

 

Pisteet 9 sen takia, että sivullisia kohti ei pitäisi ampua ja poliisin kuolema antaa pienen sivumaun.

Subscribe
Notify of
guest
26 Kommenttia
Uusimmat
Vanhimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
juhaII
juhaII
15.4.2021 19:03

Ikävä käyttää sanamuotoa, mutta ammattimiesten työtä. Toki kiinni jäivät, mutta silti. Monet terävät aivot ja tietokonemallinnuksen kaltaisen moniulotteisen kyvyn nähdä sielunsasilmin kuin shakkinappuloiden siirrot etukäteen omaavat lahjakkuudet käyttävät nuo lahjansa rikollisiin tarkoituksiin – valitettavasti.

Karhunrauta
Karhunrauta
15.4.2021 14:57

Mielenkiintoinen juttu, lisää suuren luokan rikostarinoita, kitoos. Patelle pisteet 9 sen takia, ettei jutun taustoitusta tehdessään (ehkä) ampunut sivullisia kohti ja kaikki poliisitkin (luultavasti) säilyivät hengissä, mutta juttu oli siitäkin huolimatta mielenkiinttoista luettavaa.

Oloneuvos
Oloneuvos
15.4.2021 08:44

Nykypäivänä aika harvinaisia tämmöiset ”vanhanliiton” keikat. Kilikali keikasta kultaliikkeeseen en edes muista milloin olisin lukenut uutista.

Pentti
Pentti
15.4.2021 07:23
Rullattu
Rullattu
15.4.2021 07:32
Vastaa...  Pentti

Tässä eräänä päivä osui silmiin yksi juttu jossa kerrottiin miten ihmiset jotka väitti toisia harhaatikokoiksi ovat joutuneet pahaan rakoon kun onkin aokanut paljastumaan ”harhaatikkojen” väitteet toteen, esimerkkinä vaikka tuo mikrosiru ihon alle.

Osoituksena että ei kannata alkaa toisia väittämään koskaan harhaatikoiksi.

Rullattu
Rullattu
15.4.2021 15:44
Vastaa...  Admin Pt-media

Kyllähän se varmaan naurattaa, haluaisin vain tietää että mikä. Tuo oli totta mitä kirjoitin.
Luuletko tosissasi että jos mikrosiru ihon alle laitetaan että se seuraa vain koronaa?

Rullattu
Rullattu
15.4.2021 16:16
Vastaa...  Admin Pt-media

Juu, peukalo tuosta.
Kalastus vie mielen kaikesta paskasta, täytyy virittää itekkin perhovehkeet että vois lähtee hakemaan taimenta grilliin.

Pentti
Pentti
15.4.2021 13:27
Vastaa...  Admin Pt-media

Harhaileeko Pentagon? Entä IS.fi joka kertoo Pentagonin harhoista? Vai onko ongelma luetun ymmärtämisessä? Harha kai se sekin?

Pentti
Pentti
15.4.2021 18:12
Vastaa...  Admin Pt-media

Vastasit kuten oletinkin. Jostain on pidettävä kiinni kun uskomus järjestelmä perustuu johonkin. Niin teen minäkin.

Voisihan se olla hyväkin juttu, mutta maailmassa on useita oikeastikin vaarallisia tauteja johon toimiva siru olisi paljon hyödyllisempi. Miksi suhteellisen vaaraton korona on nyt se miksi meidän pitäisi totuttautua kaikkeen uuteen?

Uskon koronan olevan tekosyy siruttaa ihmiset ja luoda naailman laajuinen valvontajärjestelmä jossa jokainen on tunnistettavissa ja paikannettavissa kaikkine historioineen kädestä. Uskon myös ettei teknologian haltijat jätä asiaa tähän vaan tuodaan uusia siruja uusilla ominaisuuksilla, kuten vaikka mahdollisuus vaikuttaa aivoaaltoihin ja sitä kautta käyttäytymiseen. Mielen hallinta.on ollut aina vallanpitäjien märkä uni. Se on se täydellinen orja, tästähän on esimerkkinä mm. Project monarch MK-ultta.

Tunneleilla ja lapsilla sä vaan teet itselles uskottavan olkiukkelin jolla saat itselles tilan joka ei pakota sua tajuamaan olevas mahdollisen huijauksen kohteena. Vähän niinku Tukholman syndrooma. Lisäksi tuollaisia juttuja saatetaan levittää tarkoituksella siirtämään ihmisten ajatukset pois jostain oleellisesta.
En tietenkään väitä olevani oikeassa, asiat vaan alkaa tältä näyttämään kaiken julkisuudessa tapahtuneen salaliittoteoria leimailun jälkeen.

sun lompakossa
sun lompakossa
15.4.2021 23:59
Vastaa...  Admin Pt-media
Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
15.4.2021 06:32

Aika erikoisia nimiä hmm. Valkoinen perusjantteri aivot hmm hmm. Sai suurimman huomion, muut siis unohtuu. Jotenkin nää rikolliset tuntuu inhimilisemmiltä kun autoja polttelevat geelitukat. Enivei, aina kun uhreja tulee, niin ei hyvä.

Mummeli 63
Mummeli 63
15.4.2021 05:12

Olipa taas kertomus kuin jännärikirjaa ois lukenut, pakko lukea loppuun asti 👌

ope evp
ope evp
15.4.2021 05:04

Ihannoitko rikollisia ja rikollisuutta?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
15.4.2021 09:49
Vastaa...  Admin Pt-media

Olihan tuo touhu kuin Hollywood-elokuvasta ikään;
päällimmäisenä tulee mieleen Michael Mannin ”Heat”.

Norjassa muuten ei ole poliisiluutnantteja;
Kluglandin virka-arvo oli ylikomisariota vastaava politiførstebetjent.

AG-3:een puolestaan on useamman kokoisia lippaita, mutta voisi olettaa käytössä olleen yleisin 30 patruunan lipas.
Joka tapauksessa 120 laukaukseen on täytynyt lipasta vaihtaa moneen kertaan. Aikaa on kulunut ja ruutia palanut, melusta puhumattakaan.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
15.4.2021 16:22
Vastaa...  Admin Pt-media

Komppaan Pavee, nää on niitä joista saa hyvän elokuvan, illuusiot on täyttä paskaa.

Kannattiko?
Kannattiko?
15.4.2021 01:28

David Toska lienee mutustellut Toscakakkua ryöstöä suunnitellessaan?

kuli
kuli
15.4.2021 01:12

Jos jää kiinni ja joutuu tappamaan kyttiä, niin ei ole kovin onnistunut keikka. Sen lisäksi jos ei ymmärrä, että paikka jossa käsitellään miljoonia euroja on varmasti suojattu panssarilaseilla yms., niin ei ole kovin viisas. Lasin murtoon olisi varmasti ollut nopeita keinoja, mutta ainakin osasivat improvisoida josta seurasi tietenkin lukuisia yhteydenottoja hätäkeskuseen konetuliaseen äänen takia.
Olihan siinä murhamiehillä tekemisen meininkiä, mutta eipä taida vankilavuotta kohden jäädä kummainen palkka pojille. Tämmöinen sitten saa Tajukankaan ihailun missä tapetaan poliiseja… nekin on ihmisiä kumminkin.