Turvetuottajat järjestävät mielenosoitusmarssin Helsinkiin

Turvesuota. Kuva Wikipedia.
Turvealan toimijat järjestävät vappuaattona automarssin Helsinkiin. Matkaa aiotaan taittaa turve- ja hakekalustolla.

Seinäjokinen-lehden mukaan turvealalla toimivat Antti Alakotila, Markus ja Miikka Mantela sekä Jouko Pahkakangas ovat järjestelleet marssia ja mukaan aiotaan saada ainakin sata erilaista ajoneuvoa. Miika Mantela kertoo, että yhteydenottoja on tullut ympäri Suomen ja vastaanotto ainakin maaseudulla asialle on ollut hyvä.

Mielenosoitusmarssin taustalla on se, että turvetuotanto Suomessa loppuu ensi kesään mennessä. Päätös on lisäksi tehty hyvin nopealla aikataululla, joten monet turvealalla toimivat yrittäjät joutuvat kirjaimellisesti kuseen. Vuosien aikana raskaaseen kalustoon ja muihin tuotantolaitteisiin on panostettu paljon rahaa, mutta nyt yhtäkkiä kaikki panostus onkin hukkaan heitettyä.

Lisäksi arvioidaan, että työpaikkoja häviää parisen tuhatta ja välillisesti useita tuhansia. Turvetuotanto koskettaa siis itse turvetuottajia ja välillisesti esimerkiksi kuljetusalaa.

Maaseudun yrittäjät ovat luonnollisesti turpeen polttamisen lopettamisesta käärmeissään ja mielenosoituksella yritetään edes jollakin tapaa vaikuttaa, että lopettamispäätös pyörrettäisiin.

FAKTA: Turpeella tarkoitetaan turpeen nostamista suosta tms. Sen jälkeen se jalostetaan polttoaineeksi, jolla tuotetaan esimerkiksi sähköä ja lämpöä. Suomi on ollut turvetuotannon maailman johtavia maita. Yhden turverekan kuljettamalla turvemäärällä lämmittää omakotitaloa kolmisen vuotta.